Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας

5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Greek Gastronomy Guide
Nov 03 2016

Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016, η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας για το Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας, στο ξενοδοχείο Εlite City Resort, ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία που υιοθέτησαν το Ελληνικό Πρωινό.

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του 5ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και έτσι είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν πάνω από 400 επαγγελματίες, εργαζόμενοι του κλάδου και σπουδαστές Τουριστικών Επαγγελμάτων των σχολών της περιοχής.

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 32ο Ελληνικό Πρωινό. Τριάντα δύο περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές συνταγές των περιοχών τους και να αναδείξουν τον γαστρονομικό πολιτισμό τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτριος Καραλής, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση και την μεγάλη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής. Παρευρέθησαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης, πολλά μέλη της ξενοδόχοι, δημοσιογράφοι των ΜΜΕ Αθηνών και της Μεσσηνίας αλλά και ομιλητές και κοινό που παρακολούθησε το Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας που γινόταν στον ίδιο χώρο.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας ήταν:

  • σπιτικές μαρμελάδες ( πορτοκάλι, λεμόνι, φραγκόσυκα)
  • ροφήματα με πρωταγωνιστή το τσάι Ταϋγέτου.
  • ξηροί καρποί όπως σταφίδα Κορινθίας, σουλτανίνα, φιστίκια αραχίδες, κάστανα, καρύδια.
  • ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, παξιμάδια, παξιμάδια με ντομάτα, σφέλα και λάδι (ντάκοι) αρτοσυσκευάσματα και τα περίφημα λαλάγγια της Μεσσηνίας.
  • παστέλια, λουκούμια, σύκα
  • παραδοσιακά τυριά με κυριότερο την σφέλα
  • από τα αλλαντικά κυριάρχησαν το σύγκλινο και τα λουκάνικα.

Ο σεφ του ξενοδοχείου Εlite City Resort Στέλιος Mπαρμπέας -που έστησε και παρουσίασε σε έναν μπουφέ τα προϊόντα και τα εδέσματα που περιλαμβάνει το πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας – έκανε μια επιτόπου επίδειξη της τραβηχτής πίτας παρουσιάζοντας τις τρεις εκδοχές της, τη μία με μέλι και καρυδιά, τη δεύτερη με σφέλα και μέλι και την τρίτη με πετιμέζι.

Στην παρουσίαση μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας, ο οποίος περιέγραψε τις διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης του Ελληνικού Πρωινού. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε τόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά και περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Μεσσηνία (τοπία, προϊόντα, παραγωγοί, ταβέρνες και εστιατόρια, τοπική κουζίνα, τουρισμός, πολιτισμός) να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

<