Βόλτα στην Foodexpo 2017 - Ελληνες παραγωγοί

Mar 20 2017

Βόλτα στην Foodexpo 2017 – Ελληνες παραγωγοί

Δεν πάνε 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η Foodexpo και κατόρθωσε να γίνει η καλύτερη και πιο άρτια έκθεση των Ελληνικών τροφίμων και ποτών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Υπολογίζεται τις δυο πρώτες μέρες (από τις τρεις) λειτουργίας της, την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 46.000 επαγγελματίες από 22.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες 86 χώρες από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο Τροφίμων & Ποτών και την οργανωμένη λιανική, η δε ανάλυση των barcode προσκλήσεων έδειξε ότι το 47% των επισκεπτών προήλθε από την περιφέρεια και το 5% από το εξωτερικό.

rsz_dsc_1333

Δεν ξεχνάω βέβαια ότι στο ξεκίνημα της, πόσο είχα παροτρύνει τον ιδρυτή της FORUM (HORECA, FOODEXPO και προσφάτως ΧΕΝΙΑ) Νίκο Χουδαλάκη να εστιαστεί στους παραγωγούς ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ιδιαίτερα στους μικρούς παραγωγούς. Γεγονός που το έκανε με μεγάλη επιτυχία και έτσι όταν την επισκέφτηκα, και φέτος για άλλη μια χρονιά, την περασμένη Κυριακή 19-3-2017, συνάντησα πάρα πολλούς μικρούς και μεγάλους (παλιούς γνώριμους) παραγωγούς και καμάρωσα την πρόοδο τους. Εντυπωσιάστηκα δε από τις συσκευασίες τους – γιατί την παλιά σου τέχνη δύσκολα την ξεχνάς – και τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων τους.

rsz_dsc_1314

Παρακολούθησα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων ΜΕΑΤ FORUM  τέσσερεις ενδιαφέρουσες ομιλίες σε πάνελ όπως:  Γνωρίστε τα ελληνικά παραδοσιακά κρεατοσκευάσματα,  Μπορεί ο γύρος να γίνει παγκόσμιο προϊόν; Γνωρίστε τα ελληνικά παραδοσιακά λουκάνικα και γευσιγνωσία,  Γνωριμία με τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές (Μαύρος Χοίρος, Βραχυκερατική φυλή βοοειδών, Καλαρρύτικο προβάτο).

rsz_dsc_1330

Πρώτον και καλύτερο συνάντησα το περίπτερο του Γείτονα, όπου φέτος τα καπνιστά χέλια του, που θριαμβεύουν στην Ιταλία, παρουσιαζόντουσαν από σεφ υπό μορφή καλλιτεχνική όπου πραγματικά οι δοκιμαστές προβληματιζόντουσαν να χαλάσουν την σύνθεση!

rsz_dsc_1329

Κι όταν μιλάμε για συσκευασίες δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στην δουλειά του Ζαφείρη Τρικαλινού όπου οι συσκευασίες του είναι υπόδειγμα κομψότητας. Τώρα για το περιεχόμενο, ότι και να πούμε εμείς είναι λίγο. Για το αυγοτάραχο Τρικαλινού μιλάει όλη η Ευρώπη.

rsz_1dsc_1337

Η οικογένεια Παπαδημητρίου από την Καλαμάτα φέτος στο πιο ίσως κομψό περίπτερο της έκθεσης αξιοποιήσε τα βαλσαμικά της ξύδια δημιουργώντας εξαίρετα coktails.

rsz_dsc_1334

Mια μεγάλη έκπληξη στη συσκευασία αυτή τη φορά σε κρεατοσυσκεύασμα και σε αλλαντικό ήταν της φάρμας Δούμα. Δεν γνωρίζω αν Ελληνικά αλλαντικά έχουν τοποθετηθεί σε πιο καλαίσθητες συσκευασίες. Τώρα από περιεχόμενο  δοκιμάστε μπριζόλα, μπούτι και λουκάνικα από μαύρο χοίρο και λουκάνικα από βίσωνα ή από μοσχάρι, γιατί η δικιά μου γνώμη δεν μετρά, αφού είμαι τόσο ανελέητος λουκανικοφάγος!

rsz_dsc_1294

Η άλλη έκληξη ήρθε από την Σύμη (!) όπου φέτος για πρώτη φορά παράχθηκε αλάτι αφρίνα θαλασσινή. Και το όνομα αυτής Symi Sea Salt. Kαλοτάξιδο!

rsz_dsc_1277

Τους πολυταξιδευμένους μπακλαβάδες της Γιαννιώτικης οικογένειας Κολιονάσου τους γνωρίζουμε. Φέτος γνωρίσαμε και τις νέες πανέμορφες συσκευασίες αλλά και την νέα σειρά από 6 διαφορετικούς μπακλαβάδες που περιγράφουν γευστικά 6 διαφορετικούς τύπους από τα βάθη της Ανατολής, την Περσία μέχρι την Μεσόγειο: Hikma, Spahan, Melike, Diwan, Arnir, Palmyra.

rsz_dsc_1312

Την γλύκα και τα σορόπια των μπακλαβάδων ήρθε και έσβυσε ο αφρώδης ρυτινώδης  οίνος Botanic από την Οικογένεια Νικολού που αξιοποιώντας την παράδοση των Μεσογείων, στην ρετσίνα και το Σαββατιανό δημιούργησε την πρώτη αφρώδη ρετσίνα στον κόσμο!

rsz_dsc_1300

H ρετσίνα μας ξεδίψασε αλλά παρ’ όλη την δροσιά της,  μας πίκρανε λίγο οπόταν προστρέξαμε στο πιό νόστιμο και αφράτο μελεκούνι (παστέλι Ρόδου με αμύγδαλο και υποψία κύμινου) που έχω δοκιμάσει ποτέ. Η δε συσκευασία του παιδική, χαρμόσυνη και τραβηχτική.

rsz_dsc_1290

Την σκυτάλη στην γλύκα πήραν τα σύκα Κύμης “Εκ φύσεως εκλεκτά” μαζί με τις μαρμελάδες τους και τα ρετσέλια τους από την εταιρεία Kumilio!

rsz_dsc_1327

Η επιλογή μας ολοκληρώθηκε με ένα εξαίρετο λάδι από την Κορινθία, την Ladolea από δυο νέα  και φιλοσοφημενα παληκάρια που σε πέντε χρόνια κέρδισαν πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς λαδιού αλλά και συσκευασίας. Το μπουκάλι  είναι μιά παραλλαγή Κορινθιακού κεραμικού, το δε λογότυπο παραπέμπει σε γυναικείο κόσμημα. Υπέροχη δουλειά.

rsz_dsc_1336

Τέλος ξεχωρίσαμε τα όμορφα ζυμαρικά από την Pure Pasta σε πολλές παραλλαγές.

rsz_dsc_1267

Και του χρόνου με ακόμα πιό πολλές εκπλήξεις!

Ελπίζω οτι οι παραγωγοί θα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκατοντάδες αγοραστές που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα και έτσι να ανοίξουν ή να διευρυνθούν οι εξαγωγές τους. Μην ξεχνάμε οτι ο μοναδικός κλάδος της παραγωγής που στα χρόνια της κρίσης έχασε ελάχιστα ήταν ο αγροδιατροφικός τομέας κι αυτός χάρη στην αύξηση των εξαγωγών που κάλυψαν την υστέρηση της εσωτερικής ζήτησης!

<