Πέντε οινοποιεία της Σαντορίνης

Οινοποιείο Βενετσάνου - Σαντορίνη
Nov 07 2016

Πέντε οινοποιεία της Σαντορίνης

Τα τελευταία τριάντα χρόνια στη Σαντορίνη έγινε μια κοσμογονία στον τομέα του κρασιού. Με μπροστάρηδες τον Μπουτάρη, την Ένωση Συνεταιρισμών και τον Σιγάλα στο ξεκίνημα και κατόπιν μια σειρά άλλων κρασάδων, έγιναν μεγάλες αλλαγές: μεγάλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, αναδιαρθρώθηκε  η αμπελουργία, ο χρόνος του τρύγου ήρθε πολύ πιό νωρίς, οι οινοποιήσεις καθοδηγήθηκαν από σπουδαίους οινολόγους και δόθηκε έμφαση στο μάρκετινγκ. Αποτέλεσμα σήμερα το Ασύρτικο να είναι το πιο περιζήτητο ελληνικό κρασί στο κόσμο. Ταυτόχρονα τα οινοποιεία της Σαντορίνης γινήκαν επισκέψιμα, με γευσιγνωσίες και άλλες δράσεις και έτσι οι επισκέπτες του νησιού έχουν με το κρασί και την γαστρονομία να δοκιμάσουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Ποιο από τα 15 εξαίρετα οινοποιεία της Σαντορίνης να διαλέξεις για να υποταχθείς στο παιγνίδι των Τοp 5; Mετά από πολλή περίσκεψη και για διαφορετικούς λόγους διαλέξαμε τον Μπουτάρη, τον Συνεταιρισμό, τον Σιγαλά, τον Χατζηδάκη και τον Βενετσάνο.

 

Οινοποιητική Μπουτάρη

Οινοποιητική Μπουτάρη, Σαντορίνη

Η έλευση μιας εταιρείας με το μέγεθος, την τεχνογνωσία και τις δραστηριότητες του Γιάννη Μπουτάρη(τότε ήταν ακόμα στην μητρική εταιρεία) ήταν καθοριστική για την αμπελοοινική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Εκτός από το εύρος της επένδυσης που ολοκληρώθηκε το 1989 και τους νέους οινοαμπελουργικούς προσανατολισμούς που τάραξαν τις συνήθειες του παραδοσιακού κρασιού και έδωσαν το έναυσμα της αφύπνισης στον σαντορινιό αμπελώνα, ώστε να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα, καθοριστική ήταν η συμβολή του στο θέμα μάρκετινγκ.

Η αίθουσα πολυθεαμάτων στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι, με τον λευκό θόλο και τα βοτσαλωτά δάπεδα έγιναν το σύμβολο της σύγχρονης αντίληψης προβολής και ανάδειξης του σαντορινιού αμπελώνα.

 

Santo Wines

Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Σαντορίνης είναι ο πρώτος παραγωγός σε ποσότητες κρασιού στην Σαντορίνη.  Το οινοποιείο της Santo Wines πάνω στην Καλντερα είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να αξιοποιείται η βαρύτητα, λόγω υψομετρικής διαφοράς, από τις σταφυλοδόχους ως την εμφιάλωση, μειώνοντας τη χρήση των αντλιών και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των οίνων. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, με υπέροχη θέα στην καλντέρα απ’ άκρη σ’ άκρη και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο ενώ έχει συγκεράσει κατά τον καλύτερο τρόπο τον κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο απέναντι στα δυό χιλιάδες μέλη της.  Xαράζει στρατηγικές καλλιεργειών για τον σαντορινιό αμπελώνα, ενισχύει τις καλλιέργειες ντομάτας και φάβας πετυχαίνοντας την ένταξη τους στον ευρωπαϊκό κατάλογο ΠΟΠ προϊόντων και τέλος, σαν επειχειρηματική μονάδα έχει θετικά αποτελέσματα, σπάνιο γεγονός για τις ελληνικές συνεταιρεστικές ενώσεις της χώρας.

 

Οινοποιία Σιγάλας

DSC_5289

Οταν ο Πάρις Σιγάλας, νέος μαθηματικός, με σπουδές μαθηματικής λογικής στο Παρίσι, ξεκινούσε το 1976 να φτιάξει το πρώτο του κρασί για προσωπική του ευχαρίστηση, στο κτήμα του πατέρα του, στους Μπαξέδες της Οίας, με τίποτα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι 40 χρόνια μετά η Οινοποιία Σιγάλα θα ήταν μέσα στα τρία μεγαλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης και ούτε βέβαια ότι το ασύρτικο της Σαντορίνης θα ήταν το πλέον περιζήτητο ελληνικό κρασί στον κόσμο.

Μπορεί η επιστήμη της λογικής να έχασε έναν καλό πανεπιστημιακό καθηγητή, η Σαντορίνη όμως κέρδισε έναν «αεικίνητο και αενάως πειραματιζόμενο» οινοπαραγωγό, καθώς το νησί υποδέχθηκε το «Γαλλικό Μάη του 68» στο κρασί του.

 

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Οινοποιείο Χατζηδάκη - Σαντορίνη

Γύρω στο 1997 ο Χαρίδημος Χατζηδάκης έκανε την πρώτη του οινοποίηση με 10.000 φιάλες, κι από τότε πέρασε χρόνος πολύς ώσπου στις μέρες μας τα κρασιά του θεωρούνται σήμερα από τα καλύτερα της Σαντορίνης. Το 2017, μετά από 20 χρόνια, το όνειρο του Χαρίδημου θα γίνει πραγματικότητα. Το νέο Οινοποιείο Χατζηδάκη μέσα σ’ ένα καταπληκτικό υπόσκαφο οινοποιείο, βρίσκεται στα σύνορα των αμπελώνων του Πύργου Καλλίστης και του Μεγαλοχωρίου και ήδη έχουν ξεκινήσει να εγκαθίστανται μηχανήματα και τα βαρέλια.

Ο στόχος του Χαρίδημου είναι να διερευνήσει τις γηγενείς ποικιλίες της Σαντορίνης, και να αναδείξει τον πλούτο του Σαντορινιού αμπελώνα που έχει ακόμα πολλά «κρυμμένα μυστικά» ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του θα αφορά βιολογικά κρασιά.

 

Oινοποιείο Βενετσάνου

Οινοποιείο Βενετσάνου - Σαντορίνη

Το Οινοποιείο Βενετσάνου κατασκευασμένο το 1949 από την οικογένεια Βενετσάνου από το Μεγαλοχώρι, αποτέλεσε το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο στη Σαντορίνη. H οικογένεια του Γιώργου Βενετσάνου, που ήταν από τις πιο ευκατάστατες της Σαντορίνης, είχε φύγει για το Κάιρο της Αιγύπτου την περίοδο του Μεσοπόλεμου και επιστρέφοντας στο νησί αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης, ανάμεσά τους και μία στο Μεγαλοχώρι, πάνω από τον όρμο του Αθηνιού.

Χτισμένο στην άκρη της καλντέρας ακριβώς πάνω από τον όρμο του Αθηνιού, το Οινοποιείο Βενετσάνου είχε την ιδιαιτερότητα ότι σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει το νόμο της βαρύτητας, δεδομένης της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας εκείνης της εποχής. Λόγω της κλίσης του εδάφους κατασκευάστηκε σε τέσσερεις ορόφους ο καθένας με διαφορετικό στάδιο οινοποίησης και όπου η μεταφορά του οίνου γινόταν με τη φυσική ροή.

Σήμερα είναι το καλύτερα διατηρημένο οινοποιείο μέσα στην Καλντέρα, ένα πραγματικά μοναδικό αξιοθέατο.

<