To πήλινο τσουκάλι με την Ρεβιθάθα

Παραδοσιακή Κουζίνα Πάρου
Ιούλ 31 2016

To πήλινο τσουκάλι με την Ρεβιθάθα

Καλλιέργεια από την Αρχαιότητα -από τα Ομηρικά χρόνια- το ρεβίθι (ο αρχαίος ερέβινθος) είναι ένα όσπριο ελάχιστα απαιτητικό στο πότισμα, που ταιριάζει με στις άνυδρες Κυκλάδες. Το αξιοποιούν τα περισσότερα νησιά και φτιάχνουν την περίφημη ρεβιθάδα και τους ρεβιθοκεφτέδες, πλην της Σαντορίνης που έχει τη ντόπια φάβα.

Ίσως ένας λόγος που δεν επικράτησε η ρεβιθάδα στην Σαντορίνη, είναι ότι για να ψηθεί χρειάζεται ένα φούρνο που να είναι ζεστός για ολόκληρο 12ωρο, ενώ η φάβα θέλει πολύ λιγότερο χρόνο βρασίματος, και που να βρεθούν τόσα ξύλα για μαγείρεμα. Στον Πρόδρομο της Πάρου γιορτάζουμε σήμερα Κυριακή 31 του Ιούλη την γιορτή της Ρεβιθάδας.