Τα καπνιστά λουκάνικα της Μάνης

Οκτ 28 2016

Τα καπνιστά λουκάνικα της Μάνης

Ανεμοδαρμένη από τους αέρηδες, βρεγμένη από τα κύματα, ολόγυμνη από τα στολίδια της φύσης και πλούσια από τις συγκλονιστικές πετρόκτιστες δημιουργίες των ανθρώπων, η Μάνη δεν έχει πολλά να παινευτεί για την κουζίνα της. Γιατί είναι μια κουζίνα που αξιοποιεί όσα ένας φτωχός τόπος διαθέτει. Ελιές, λάδι, φασκόμηλο, ρίγανες και το αλάτι της θάλασσας. Ο οικιακός χοίρος που εκτρέφεται όλο τον χρόνο, αφού σφαχθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα στα χοιροσφάγια, προκειμένου να διατηρηθεί στον χρόνο παστώνεται, καπνίζεται για να αφυδατωθεί και καρυκεύεται.

Όπως το σύγκλινο και τα λουκάνικα της Μάνης – που γίνονται αποκλειστικά από χοιρινό κρέας, πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά – κρεμιόνται και καπνίζονται επίσης δέκα ώρες στον καπνό της φασκομηλιάς.

Τα λουκάνικα ψήνονται ή τηγανίζονται μαζί με φέτες πορτοκαλιού, σερβίρονται συνήθως με φρέσκο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες, αλλά και κάποιες φορές συνοδεύονται από φραγκόσυκα που αφθονούν στον τόπο αυτό.