Το Ελληνικό Πρωινό στην HoReCa 2016

Ελληνικό Πρωινό Τήνου
Feb 16 2016

Το Ελληνικό Πρωινό στην HoReCa 2016

Η Μύκονος, η Λήμνος, η Πάτμος, η Σκύρος, η Φολέγανδρος, η Τήνος, η Αστυπαλιά, η Αίγινα ήταν οι φετινοί πρωταγωνιστές στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το Ελληνικό Πρωινό στην έκθεση HoReCa 2016.

Μετά από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς των περασμένων χρόνων, ήλθε εφέτος η ώρα 8 νησιών του Αιγαίου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού.

Το ΞΕΕ δημιουργώντας το 2010 το Ελληνικό Πρωινό είχε σκοπό την σύνδεση της ξενοδοχίας με τη γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου, ενισχύοντας έτσι την τοπική παραγωγή και την γαστρονομική ταυτότητα κάθε περιοχής.

Με τη δημιουργία των 29 τοπικών Ελληνικών Πρωινών και την παρουσίαση τους σε αντίστοιχες περιοχές, κάθε χρονιά το ΞΕΕ παρουσιάζει στην HoReCa τις νέες ενταγμένες περιοχές για να τις γνωρίσει και το ευρύτερο κοινό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το Ελληνικό Πρωινό κάθε περιοχής, εκτός όλων των άλλων -καταγραφή προϊόντων και συνταγών, προβολή δράσεων, ενημέρωση ξενοδόχων, εντάξεις και αποδόσεις σημάτων Ελληνικού Πρωινού- συνενώνει όλες τις δυνάμεις της γαστρονομίας (σεφ, παραγωγούς, επαγγελματίες εστίασης και ξενοδοχίας, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης), δημιουργεί έναν γόνιμο διάλογο προκαλώντας συνέργειες και την κουλτούρα της συνεργατικότητας.

Αναλυτικότερα τα περίπτερα των περιοχών ήταν τα εξής:

 

Ελληνικό Πρωινό Λήμνου

Η Λήμνος, το πιο επίπεδο νησί του Αιγαίου, ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας και αργότερα ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλής του Βυζαντίου, παραμένει ένα νησί αγροτικό με πανέμορφα τοπία, με μια πλούσια παραγωγή προϊόντων, γεγονός που προσφέρεται για την ανάπτυξη εναλλακτικού και γαστρονομικού τουρισμού.

Το Ελληνικό Πρωινό της Λήμνου εκπροσώπησε από πλευράς ξενοδοχείων ο πρόεδρος των ξενοδόχων Στέλιος Μάντζαρης -ο πρώτος που πήρε το σήμα του Ελληνικού Πρωινού στο νησί- ενώ τον πλούσιο μπουφέ παρουσίασε η Φωτεινή Γκαράλη. Η ακούραστη Φωτεινή -ένα πρότυπο προκομμένης επαγγελματία της ελληνικής επαρχίας- έκανε την περιήγηση δείχνοντάς μας τον λημνιώτικο τραχανά, τα φλωμάρια με πετιμέζι και σταφίδες, τα βενιζελικά (τα γλυκά που φτιάξαν οι Λημνιώτισες για να υποδεχθούν τον απελευθερωτή Βενιζέλο), τις τηγανίτες, τα αρτοσκευάσματα και τα παξιμάδια από ντόπια αλεύρια, και τα τυριά της Λήμνου, (το κασκαβάλι, το μελίχλωρο και το καλαθάκι).

 

Ελληνικό Πρωινό Σκύρου

Το νησί επίσης φημίζεται για τις παραλίες του, τα τοπία του, για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών του, για την εσωτερική διακόσμηση με τις μουσάντρες, για την τέχνη του στην κατασκευή ξυλόγλυπτων επίπλων, τις τέχνες των κεντημάτων αλλά και κεραμικών. Οι κουδουνάτοι στις Αποκριές, τα αλογάκια της Σκύρου και το Μουσείο Φαλτάιτς στην Χώρα του νησιού όπου είναι αποτυπωμένη όλη η ιστορία και η λαογραφία της Σκύρου συμπληρώνουν ένα πλαίσιο που μπορεί να στηρίξει έναν ποιοτικό τουρισμό.

Η Σκύρος το προνομιούχο νησί με τα τόσα γευστικά καλούδια του, τα θαλασσινά με τους αστακούς και τα ψάρια, τα πεδινά με τη φάβα και τα ζαρζαβατικά και τα ορεινά με το μέλι, τα κτηνοτροφικά και τα τυροκομικά εξελίσσεται σε σπουδαίο γαστρονομικό τουρισμό. Εδώ, εκτός της κοινωνίας των πολιτών (πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματίες του κλάδου) υπάρχει και η ειλικρινής και σθεναρή υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος της Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης τίμησε την εκδήλωση της παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού της Σκύρου τονίζοντας τη σημασία της γαστρονομίας στην διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Από γαστριμαργικής πλευράς, στα πανέμορφα παραδοσιακά σκυριανά πιάτα σερβιρίστηκαν εκτός των άλλων, τα τυριά της Σκύρου, οι τυπικές σκυριανές λαδόπιτες, λουκουμάδες και ντόπιο μέλι, τραχανόπιτες και ένα εξαίσιο ρυζόγαλο με μαστίχα και κυδώνι.

 

Ελληνικό Πρωινό Φολεγάνδρου

Αυτός ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας. Το μικρό αυτό Κυκλαδονήσι που με τόσο λίγα υλικά (δυό τυράκια, μέλι, αλεύρι, χόρτα του βουνού) κατάφερε να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη κουζίνα, εξέπληξε όλο τον κόσμο. Γιατί η φαντασία των νοικοκυρών της Φολεγάνδρου επιστρατεύτηκε για να κάνει το μικρό μεγάλο και να παρουσιάσει μια πλούσια ποικιλία από εδέσματα.

Πρωταγωνίστησαν τα τυροκομικά της Φολεγάνδρου, οι καλασούνες (πίτες στην τοπική διάλεκτο) με άγρια χόρτα, σουρωτένιες, κρεμμυδένιες, μονογυριστοί, μουστοκούλουρα μεθυσμένα, οι Παύλοι με κολοκύθα (τοπικό γλυκό), μελόπιτες, τηγανίτες, καλασούνες κολοκυθένιες, μακαρούνες ταραχτές, πίτες πασχαλινές ήταν κάποια δείγματα από γεύσεις που μας χάρισαν οι γυναίκες του νησιού. Το Ελληνικό Πρωινό της Φολεγάνδρου παρουσίασε η Φολεγανδριώτισσα δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρινάκη και παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Φολεγάνδρου Γιώργος Αγάς.

 

Ελληνικό Πρωινό Τήνου

Τinos Food Paths, η δυναμική αυτή ομάδα νέων επαγγελματιών από τον χώρο της εστίασης που έχει πάρει στα χέρια της την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Τηνιακής γαστρονομίας εξέπληξε με τον ενθουσιασμό της, τη συνοχή της ομάδας της αλλά και με τα τόσο εντυπωσιακά εδέσματα στο Ελληνικό Πρωινό της Τήνου.

Εκτός των παραδοσιακών τυροκομικών (πέτρωμα, βολάκι), αλλαντικών (λούζα, σκορδάτο λουκάνικο) και των γνωστών αμυγδαλωτών του Χάλαρη, παρουσιάστηκαν τα εδέσματα της Αντωνίας Ζάρπα, εμπνευσμένα από την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού που ήταν ταυτόχρονα ποίηση, γλυπτική και ζωγραφική. Τα πλασμένα τυράκια (πέτρωμα) σε μορφές λουλουδιών με γύρη, πολύχρωμα λουκούμια, αλλά και τα ψητά τυριά στη σχάρα διακοσμημένα με γλυκό πορτοκάλι, παστοκύδωνο, ή μέλι και σουσάμι, κέρδισαν της εντυπώσεις. Η ομιλία της για τους καρπούς και τα εδέσματα της τηνιακής γης το ίδιο συγκινητική όσο και οι δημιουργίες της. Η Τήνος έχει ανοίξει για τα καλά τα φτερά της στο πέλαγος της γαστρονομίας του Αιγαίου.

 

Ελληνικό Πρωινό Μυκόνου

Το Ελληνικό Πρωινό με άρωμα και γεύση Μυκόνου έκανε μια πολύ δυναμική παρουσία αξιοποιώντας τόσο τις δημιουργίες των γυναικών της Μυκόνου που απέστειλαν από το νησί καλούδια ( σύλλογο γυναικών Μυκόνου, σύλλογο γυναικών Ανωμερίτισσες), όσο και το βαρύ πυροβολικό των γνωστών μάγειρων Παναγιώτη Μενάρδου, Γιάννη Γαβαλά, Ειρήνης Ζουγανέλη, Ιάκωβου Κουσαθανά και του ζαχαροπλάστη Νίκου Κουκιάσα. Τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, ο οποίος με το συγγραφικό του έργο και τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου δρομολογεί την ανανέωση της παραδοσιακής Μυκονιάτικης κουζίνας ενώ την ένωση ξενοδόχων εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Μιχάλης Απόστολου.

Ξεχωρίσαμε από τα κλασσικά εδέσματα της Μυκόνου, τη λουζα, τα λουκάνικα και την κοπανιστή, τις κρεμμυδόπιτες και τις μελόπιτες, τα τσιμπητά, τα καφεμάτικα φασόλια με λουκάνικα, τη μόστρα, τα τακάκια και τα ραφιόλια από τα μαγικά χερια της Ειρήνης Ζουγανέλη. Από τα δείγματα της ανανεωμένης μυκονιάτικής κουζίνας απολαύσαμε τα ρολάκια λούζας με τυροβολιά, τα τυρομπαλάκια το Croque Madame a la Mykonienne, το αποδομημένο λουκάνικο του Γαβαλά, τα macaron τα chese-cakes και τις τάρτες με γεύσεις από κοπανιστή και τυροβολιά.

 

Ελληνικό Πρωινό Πάτμου

Η Πάτμος, εκτός από το μοναδικό Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τη σπηλιά της Αποκάλυψης και τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας με τα αξεπέραστα αρχοντικά του, φημίζεται και για τις πανέμορφες ακτές της, τους μικροσκοπικούς κολπίσκους με τα κρύα πεντάθαρα νερά, αλλά και την τοπική της κουζίνα.

Την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού στο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού εκπροσώπησε η Ελένη Μαυρόγαλου, ενώ τον μπουφέ παρουσίασε ο Χριστόδουλος Κούμανης, ο περίφημος ζαχαροπλάστης της Πάτμου.

Εκτός των κλασικών γλυκών, τα πουγκιά (με γέμιση από καρύδι, αμύγδαλο, μέλι, ανθόνερο, κανέλα , κακάο, μοσχοκάρυδο), τους άρτους με σκίνα ή με χαρούπια, τους λουκουμάδες, τις δίπλες και τα απιδάκια, την παράσταση έκλεψαν το δασόγαλο (ένας χυλός από μυρωδάτο ψωμί και αμύγδαλα) και οι πατινιώτικες τυρόπιτες. Η γαστρονομία της Πάτμου κάνει τα πρώτα βήματά της!

 

Ελληνικό Πρωινό Αίγινας

Η Αίγινα, εκτός των εξαιρετικών προϊόντων και των εδεσμάτων που παρασκεύασαν οι νέοι ταλαντούχοι σεφ Παναγιώτης Μπέσης και ο Φανούρης Νικολαΐδης, είχε την πιο δυναμική εκπροσώπηση εκ μέρους των φορέων του νησιού. Όλη η Αίγινα ήταν εκεί!

Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος τουριστικής ανάπτυξης, ο Γιώργος Σκαλτσιώτης πρόεδρος της επαγγελματικής ένωσης βιοτεχνών και εμπόρων Αιγίνης και πολλοί άλλοι. Από γυναικείες παρουσίες η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αίγινας η Φλώρα Αλιφαντή με το όμορφο χορευτικό της και ο σύλλογος γυναικών Αφαία με την Πέρσα Τάχα. Στο περίπτερο της Αίγινας, σερβίρονταν φιστίκια, γλυκά, μαντολάτα και παστέλια με φιστίκια, και τυράκια και αλλαντικά από την Επιστήμη Σώρρου. Στον καθεαυτό μπουφέ του Ελληνικού Πρωινού της Αίγινας το φιστίκι βεβαίως πρωταγωνίστησε… Τυριά και τυράκια με φιστίκια (γραβιέρα, γκερεμέζι), λουκάνικα με φιστίκια, δεκάδες είδη γλυκών με φιστίκι Αιγίνης αλλά και τηγανίτες με τυρί, μέλι και φιστίκι. Το φιστίκι Αιγίνης παίρνει απάνω του την απογείωση της Αιγινίτικης κουζίνας.

 

Ελληνικό Πρωινό της Αστυπαλιάς

Η Αστυπαλιά ή Αστροπαλιά, το βορειοδυτικότερο νησί της Δωδεκανήσου, με πληθυσμό περί τους χίλιους κατοίκους, είναι κατά βάθος ένα Kυκλαδονήσι. Στη μέση του πελάγους, σε σχήμα πεταλούδας, απέχει το ίδιο τόσο από τα δύο Κυκλαδονήσια Αμοργό και Ανάφη όσο και από την Κω, αλλά η αρχιτεκτονική του, η μουσική του και η καρδιά του, είναι πιο κοντά στις Κυκλάδες.

Ο επισκέπτης, την πρώτη φορά που θα πάει στο νησί θα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τη Χώρα-Κάστρο της, που είναι από τα δυο-τρία πιο όμορφα του Αιγαίου Αρχιπελάγους, τις γειτονιές της, τα σοκάκια, τους ανεμόμυλους, τα καφενεία και τους ανθρώπους.

Η κουζίνα της, στηριγμένη στα λίγα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχει ενδιαφέροντα εδέσματα. Την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού Αστυπάλαιας επιμελήθηκε η Κονδυλία Περράκη-Μαριάκη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Tholaria Boutique» στη Χώρα του νησιού – όπου παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο και το 27ο κατά σειρά Ελληνικό Πρωινό της χώρας.

Την παράσταση στον μπουφέ έκλεψαν τα κιτρινοκούλουρα, οι λαμπρόπιτες με το σαφράν (τοπικός κρόκος) και τα τυροκομικά του νησιού κι η χλωρή, τα πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή, η πίτα με γέμιση χοιρινό, τυρί και πιπεριά, η αστυπαλίτικη μπουγάτσα, τα αραντιστά (φακές με ζυμάρι) και οι αστυπαλίτικες μακαρούνες με τηγανιά κρεμμυδιού και ανθότυρου.

 

Το Ελληνικό Πρωινό στη HoReCa 2016 – Επίλογος

Το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη εφετινή έκθεση HORECA συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, που επισκέφτηκαν τα stands των 8 νησιών, γνώρισαν τα προϊόντα και τους προμηθευτές, δοκίμασαν όλες τις γευστικές προτάσεις των αντίστοιχων τοπικών Ελληνικών Πρωινών, ένοιωσαν την ικανοποίηση ότι η ελληνική γαστρονομία χρόνο με το χρόνο κερδίζει τη θέση στα μικρά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας και ότι το Ελληνικό Πρωινό είναι ένα από τα κυριότερα ατού της.

<