Εγκώμιον ματιάς Δονουσιώτικης - Καφενείο "Κύμα"

Καφενείο Κύμα στη Δονούσα - Greek Gastronomy Guide
Aug 18 2016

Εγκώμιον ματιάς Δονουσιώτικης – Καφενείο “Κύμα”

Το καφενείο το Κύμα λειτουργεί από το 1948 και είναι το παλιότερο και το πιο δημοφιλές μαγαζί του νησιού.  Ο πολιτισμός, δηλαδή το λιμάνι ώστε να δένουν τα πλοία στο ντόκο και όχι αρόδο, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα, ήρθαν στη Δονούσα τη δεκαετία του 1980, από τα τελευταία μέρη της Ελλάδας.

Το “Κύμα” είναι ταυτόχρονα καφενείο, ανοίγει από τις 7 το πρωί για να υποδεχθεί το πλοίο, όλη την ημέρα λειτουργεί ως μικρό σουπερμάρκετ, και το βράδυ σαν ταβέρνα που κλείνει αργά τη νύχτα. Άλλωστε, είναι το μοναδικό μαγαζί που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, κι όπου μαζεύονται οι ντόπιοι για καφέ, τάβλι και κάνα χαρτάκι.

Μπορεί ο Νικήτας με τον γιο του Γιώργο να κάνουν τα κουμάντα, κεντρική προσωπικότητα του καφενέ όμως είναι η γυναίκα του, η Βαγγελιώ.

Η κυρά Βαγγελιώ με τα εκφραστικά μάτια -το μάτια που φανερώνουν γλύκα, στοργή, κατανόηση αλλά και ισχύ, κούραση,  μάτια χαρακτηριστικά της πολυπαθούς   μάνας των Κυκλάδων – και τις σταράτες κουβέντες, είναι απίκο από τα χαράματα για να ετοιμάσει όλα τα μαγειρευτά της για το βράδυ. Παστίτσιο, αυτές οι πληθωρικές μερίδες της που τελειωμό δεν έχουν, οι κεφτέδες, το ερίφι πατατάτο κι άλλα πολλά… Όχι που δεν θα χάσει και τις ευκαιρίες της για κοινωνικό σχολιασμό! Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα ξαποσταίνει, εκεί γύρω στο μεσημέρι, όταν καταφθάνουν οι φίλες της και πιάνουν την κοζερί. Δεν θα ξεφύγει κανένα νέο και δεν θα μείνει ασχολίαστος κανείς.

<