Εντυπώσεις από την Εξποτρόφ 2016

Εξποτρόφ 2016
Feb 02 2016

Εντυπώσεις από την Εξποτρόφ 2016

Η Εξποτρόφ 2016, η διοργάνωση η οποία είναι αφιερωμένη στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, παρουσίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφέτος, από τις 29 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, πολλούς νέους παραγωγούς.

Την έκθεση επισκέφτηκαν εκπρόσωποι του χονδρεμπόριου που ενδιαφέρονταν για την προώθηση των εκθετών εντός και εκτός Ελλάδας, καταστηματάρχες της λιανικής, αλλά και απλοί καταναλωτές που ψάχνουν τα σπάνια και εκλεκτά προϊόντα από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έγιναν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, πανελλήνιοι αγώνες μαγειρικής, επιδείξεις μαγειρικής, παρουσιάσεις βιβλίων, όπου τα διεξήγαγαν με μεγάλη επιτυχία οι πλέον γνωστοί στον χώρο της γαστρονομίας: Σίμος Γεωργόπουλος, Κώστας Μπάσης, Νίκη Μηταρέα, Ανδρέας Λαγός, Λευτέρης Λαζάρου, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη, Νταϊάνα Κόχυλα, Γιάννης Πετρής, Γιάννης Γαβαλάς, Παναγιώτης Μενάρδος, Νίκος Κουκιάσας, Χάρης Νικολούζος.

Εντυπωσιακά περίπτερα είχαν οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου, και της Στερεάς Ελλάδας, που φιλοξενούσαν δεκάδες μικρούς παραγωγούς.

Από τα δεκάδες περίπτερα ξεχώρισα το περίπτερο του τυροκομείου Νιώτικο, με το εξαίρετο σκοτύρι, τη γραβιέρα και την τριλογία του Δία (με γελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα) που κάτω από την διεύθυνση του Δημήτρη Ζακχαίου ξαναβρίσκει την δυναμική του.

Θαύμασα το Citrus από τον Κάμπο της Χίου, με ένα πανέμορφο περίπτερο όπου υπήρχαν δεκάδες βαζάκια με τα εξαίρετα γλυκά κουταλιού, λουκούμια, αμυγδαλωτά με κορυφαίο πάντως απ’ όλα το γλυκό με τα φλούδια χιώτικου μανταρινιού και χάρηκα πολύ με το περίπτερο του Δικότυλου της «Φενέας Γής» που παρουσίασε τα όσπρια της περιοχής, και ειδικά τα φασόλια Βανίλιες Φενεού (ΠΓΕ) πιστοποιημένα σε κομψές συσκευασίες.

Ο ενθουσιασμός μου όμως μεγάλωσε όταν αντιλήφθηκα ότι επιτέλους και η Πάρος – αν δε βλογήσεις τα γένια σου – άρχισε να κάνει κινήσεις εξωστρέφειας (από το νησί).

Κι οι τρεις συμμετοχές προέρχονται από νέους ανθρώπους, και αυτοί είναι τα μέλια Μπαναγιάννη, τα γλυκίσματα του Νικήτα και τα μελισσοκομικά «Εκ Πακτίας». Η τελευταία περίπτωση πιστεύω ότι θα μας εκπλήξει στο μέλλον γιατί η Ελισάβετ και ο Άγγελος, δυο νέοι με πανεπιστημιακές σπουδές άφησαν την καριέρα τους στην Αθήνα και μετά από εντατικά μαθήματα Μελισσοκομίας και Μελισσοθεραπείας, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα οικογενειακά μελίσσια στο Κώστος της Πάρου, παράγοντας σε εξαιρετικές συσκευασίες, θυμαρίσιο μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη, γύρη, κερί και κηραλοιφές.

<