Η αθερίνα του γλυκού νερού, η πιο γλυκιά αθερίνα

Oct 22 2016

Η αθερίνα του γλυκού νερού, η πιο γλυκιά αθερίνα

Η Τριχωνίδα, η πιό βαθιά (80μ.) και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με επιφάνεια μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα – τόσα ώστε να χωρέσει όλη τη Μύκονο – φιλοξενεί στα γλυκά νερά της μεγάλους πληθυσμούς αθερίνας.

Η αθερίνα, μαζί με άλλα ψάρια της θάλασσας, έφθαναν στη λίμνη από το Ιόνιο πέλαγος μέσω του Αχελώου, της Διώρυγας του Δίμηκου και της λίμνης Λυσιμαχίας, τότε που όλο αυτό το οικοσύστημα επικοινωνούσε με φυσικό τρόπο.

Στην δεκαετία του 1960 κατασκευάστηκαν τα μεγάλα έργα (του Αχελώου) στην περιοχή με αποτέλεσμα την διακοπή του εμπλουτισμού της Τριχωνίδας με θαλασσινά ψάρια. Η λίμνη με τον καιρό «στέρεψε» από τα είδη των θαλασσινών ψαριών, εξαιρουμένης της αθερίνας, η οποία εγκλιματίστηκε στο περιβάλλον της Τριχωνίδας και συνεχίζει να αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Η αθερίνα της Τριχωνίδας είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη θαλασσινή και αποτελεί τον καλύτερο μεζέ για το τσίπουρο που προσφέρεται στα παραλίμνια ταβερνάκια . (ακολουθεί σε προσεχές άρθρο όλη η διαδικασία ψαρέματος και του τηγανίσματος).

 

<