Περί συμπερασμάτων και άλλων τινών υπό το φως της Πανσελήνου

Περί συμπερασμάτων και άλλων τινών υπό το φως της Πανσελήνου - Greek Gastronomy Guide
Oct 16 2016

Περί συμπερασμάτων και άλλων τινών υπό το φως της Πανσελήνου

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Σαντορίνη έληξε επιτυχώς. Τα επίσημα επιστημονικά συμπεράσματα θα κάνουν κάποιες ημέρες να βγουν, να κωδικοποιηθούν, να γίνουν γραπτές μαρτυρίες. Υπό το φως της σημερινής πανσελήνου, αλλά και υπό την επήρεια των ανθρωπινών στιγμών που ζήσαμε σύνεδροι, διοργανωτές και δημοσιογράφοι περιοριζόμαστε σε δυό τρία σχόλια πριν ακολουθήσουν τα σεντόνια της εμπεριστατωμένης πληροφόρησης.

Κατ’ αρχήν ήσαν όλοι εκεί:

Kρασάδες, Σαντορινοί και Στερεοελλαδίτες. Άπαντες οι Σαντορινιοί κρασάδες (Συνεταιρισμος, Σιγάλας, Αργυρός, Χατζηδάκης, Τσέλεπος, Βενετσάνος κλπ) , επισκέπτες οινοποιοί όπως ο Γιώργος Σκούρας (ΣΕΟ), Γιάννης Βογιατζής (ΕΔΟΑΟ), Στέλιος Μπουτάρης, η Υλιάννα Στέγγου από το Πόρτο Καρράς, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου από την Κω και άλλοι πολλοί από Κρήτη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Δημοσιογράφοι μάχιμοι και μαχητικοί.

Η επιστημονική κοινότητα ήταν παρούσα -ελληνική και διεθνής- με μιά σειρά ενδιαφερόντων ανακοινώσεων που θα παρουσιασθούν λίαν προσεχώς.

Από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, έλαμψε δια της απουσίας του το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, ενώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου ετίμησε το Συνέδριο παρακολουθώντας σειρά παρουσιάσεων και συμμετέχοντας σε συζητήσεις με τον δήμαρχο της Σαντορίνης Νικόλαο Ζώρζο, για τα τρέχοντα προβλήματα του νησιού όπως η επιβίωση του Σαντορινιού αμπελώνα .

Τα θέματα – με την ιδιαιτέρως υποκειμενική μου κρίση – που είχαν ενδιαφέρον ήταν το πρόβλημα της θεσμοθέτησης του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα και της εφαρμογής των σχετικών πρόσφατων νόμων, η διασύνδεση του Οινοτουρισμού με τον ευρύτερο Τουριστικό περίγυρο, η δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα σηκώσουν το βάρος της ανύψωσης του επιπέδου της συνολικής Οινικής και Γαστρονομικής εμπειρίας. Θέματα θεωρητικά, θέματα τεχνικά, θέματα νομικά και θέματα τεχνικά.

Πάνω από όλα αυτά όμως, στο μυαλό όλων των συμμετεχόντων υπήρξε η πεποίθηση οτι το Κρασί και η Γαστρονομία έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην Αναγέννηση της χώρας, τόσο από οικονομικής πλευρά όσο και από αξιακής. Ο τόπος, τα τοπία, η αγροτική παράδοση, το μεράκι, η επιστήμη και η σύγχρονη παραγωγή μπορούν να συνεισφέρουν πολλά στον τόπο.

Και το κυριότερο.

Κάποιοι άνθρωποι – το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων – είναι αποφασισμένοι να παλέψουν γι’ αυτό.

Στο πλαίσιο της αυτογνωσίας και της απόδοσης των ελαχίστων σ’ όσους πρωτοπόρησαν σ’ αυτόν τον τόπο έγινε σε μία άκρως συγκινητική γιορτή η βράβευση του Γιάννη Μπουτάρη για την συνεισφορά του στην ανάδειξη του σαντορινιού Αμπελώνα.

Υ.Γ Θα ακολουθήσουν εκτενέστατες δημοσιεύσεις για τα πολύ ενδιαφέροντα θεωρητικά και πρακτικά θέματα που εθίγησαν.

Υ.Γ2 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους για την άρτια οργάνωση του Κώστα Κωνσταντινίδη και της ομάδας του.

<