10 διαλεχτές ταβέρνες στην Ερμιονίδα

Εστιατόριο Γανώσης - Ερμιόνη - Greek Gastronomy Guide
Οκτ 28 2018

10 διαλεχτές ταβέρνες στην Ερμιονίδα

Οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς την Ερμιονίδα, χειμώνα καλοκαίρι είναι πολλοί, άλλοι γνωστοί σε πολλούς και άλλοι σε ολίγους. Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα – γύρω στις 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο -, συναντάς ένα ιδιαίτερα ελκυστικό μείγμα κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας αλλά και αυθεντικής λαϊκής ζωής, καλό φαγητό, αίσθηση απόδρασης, πανέμορφες παραλίες – άλλες γνωστές κι άλλες μυστικές -, παραδοσιακούς οικισμούς και βέβαια το μοναδικής ιστορικής σημασίας σπήλαιο Φράγχθι. Και από εδώ μπορείς να προγραμματίσεις μονοήμερες εκδρομές στις γύρω περιοχές που απέχουν το πολύ δυο ώρες: Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, βραδινή ζωή στο Ναύπλιο, επίσκεψη στις Μυκήνες, διερεύνηση των 35 επισκέψιμων οινοποιείων του ομορφότερου αμπελώνα της χώρας στη Νεμέα, αλλά και επίσκεψη στα ερεθιστικά νησιά που σε καλούν από απέναντι, τις Σπέτσες και την Ύδρα. Για την γαστρονομία της περιοχής σας παραπέμπουμε σε 10 στέκια – ταβέρνες στην Ερμιονίδα, που η κάθε μια έχει τη χάρη της και την ιστορία της.

 

Εστιατόριο Γανώσης στην Ερμιόνη

Εστιατόριο Γανώσης - Ερμιόνη - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Γανώσης, το πιο παλιό εστιατόριο της Ερμιονίδας, κι ένα από τα ιστορικότερα της Πελοποννήσου βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμιόνης και λειτουργεί από το 1918. Ένας αιώνας ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και συνάμα εξυπηρέτησης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών γιορτάζεται από τον Ιωσήφ Γανώση που βρίσκεται στο τιμόνι, ως εκπρόσωπος της 3ης γενιάς ιδιοκτητών. Έτσι στις μέρες μας, το διώροφο αρχοντικό που στεγάζει το εστιατόριο έχει στολιστεί με εντυπωσιακές επετειακές αφίσες που υπενθυμίζουν το γεγονός: «one family, one century, one tradition», «μια οικογένεια, ένας αιώνας, μια παράδοση». Βέβαια τα παλιά χρόνια περάσαν και η παραδοσιακή ταβέρνα εξελίχθηκε σ’ ένα restaurant περιοπής – στεγάζεται κυρίως στον υπαιθριο χώρο πάνω σ’ ένα καραβίσιο ξύλινο ντεκ, με στέγες ανοιγοκλειόμενες και προστατευτικά ανέμου – που κλέβει χειμώνα καλοκαίρι τις εντυπώσεις. Όμορφες κουρτίνες, καλύμματα καθισμάτων, διακόσμηση όλα στην πένα. Τα οικογενειακά φαγητά έχουν εμπλουτισθεί με μεσογειακές γεύσεις και διάφορα gourmet πιάτα, αστακομακαρονάδες, αλλά και με πίτσες – ψήνονται στον ειδικό ξυλόφουρνο – και όπου οι εκλεκτοί παραθεριστές της περιοχής αλλά και απλοί επισκέπτες της πόλης μπορούν να βρουν το φαγητό της αρεσκείας τους και φυσικά το πατροπαράδοτο γλυκό της καρυδόπιτας.

Ψαροταβέρνα Σπυρανδρέα στην Ερμιόνη

Ψαροταβέρνα Σπυρανδρέας - Ερμιόνη - Greek Gastronomy Guide

Η ιστορία της ψαροταβέρνας ξεκινά το 1968 όταν τα δύο δίδυμα αδέρφια, Σπύρος και Ανδρέας, δημιούργησαν την ψαροταβέρνα Σπυρανδρέας και με την αγάπη που είχαν για το καλό φαγητό, αλλά και την φιλόξενη διάθεσή τους την μετέτρεψαν σε ένα περιζήτητο ψαροφαγάδικο στέκι.

Πρόσφατα η επιχείρηση πέρασε στα χέρια των παιδιών του Σπύρου και του Ανδρέα (Δημήτρης, Γιώργος και Δημήτρης). Τα παιδιά σπουδάσαν την τέχνη της μαγειρικής και ήρθαν με νέες ιδέες.

Χωρίς να αποχωρισθούν τις παλιές συνταγές και την τέχνη του ψησίματος κάθε είδους ψαριών που καταφθάνουν καθημερινώς, εμπλούτισαν το μενού με νέες δημιουργίες, πιο ψαγμένες, όπως για παράδειγμα, ταλιατέλες με γαρίδες, φρέσκα μανιτάρια και λάδι τρούφας, αστακομακαρονάδα, σπιτική σπεσιαλιτέ, με φρέσκο αστακό συνιδευμένο από μακαρόνια και σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, σολωμός με μελάνι καλαμαριού και ταλιατέλες. Σήμερα στην ψαροταβέρνα Σπυρανδρέας, δυο μέτρα από την θάλασσα με θέα τον κόλπο και το ιστορικό πευκοδάσος της χερσονήσου του Μπίστη, μπορεί να δοκιμάσει κανείς μια τέτοια ποικιλία λαχταριστών ριζότων και ζυμαρικών με θαλασσινά που δύσκολα θα βρει αλλού.

Ταβέρνα Μαρίας Στάικου στην Ερμιόνη

Η Ταβέρνα της Μαρίας Στάικου στην Ερμιόνη - Greek Gastronomy Guide

Η Ταβέρνα της Μαρίας Στάικου κλείνει αισίως 50 χρόνια που είναι το επίκεντρο της ζωής στο λιμάνι της Ερμιόνης στην Ερμιονίδα. Γνωστό για τις νόστιμες γεύσεις, τους μεζέδες, το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, τα γλυκά, τους καφέδες αλλά κυρίως την οικεία και φιλική ατμόσφαιρα. Ο κόσμος της Μαρίας είναι ξεχωριστός! Δεν τηρούνται οι συμβατικοί κανόνες ταβέρνας ή εστιατορίου. Έχοντας παράδοση ως καφενές που ήταν παλιά, η ταβέρνα της Μαρίας γεμίζει από το πρωί, για τις πρώτες κουβέντες και τον πρώτο καφέ της ημέρας. Συνταξιούχοι, ψαράδες, επαγγελματίες ξεκινούν την ημέρα τους από εδώ. Μετά τις 11 ώρα, σειρά έχουν τα ουζάκια με τους αντίστοιχους μεζέδες και προς το μεσημέρι έρχεται ή ώρα του φαγητού. Εδώ πλέον το μαγαζί τιμούν οι παραθεριστές της Ερμιόνης και φυσικά οι επισκέπτες του τόπου. Το σύστημα αυτό φαγητό-καφές-φαγητό-καφές τραβάει μέχρι τα μεσάνυχτα. Αγαπητή στους ξένους αλλά κυρίως στους ντόπιους, η Μαρία είναι όλο τον χρόνο εδώ – μια φορά έφυγε χειμωνιάτικα για δέκα μέρες και άκουσε τα χίλια παράπονα για την απουσία της – και αποτελεί τον πιο αυθεντικό πρεσβευτή της Ερμιόνης!

Ψαροταβέρνα Παπαδία στο Πόρτο Χέλι

Ψαροταβέρνα Παπαδίας - Πόρτο Χέλι - Greek Gastronomy Guide

Ο Παπαδίας είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη ψαροταβέρνα στο Πόρτο Χέλι στην Ερμιονίδα. Ο χώρος της είναι καλόγουστος, αλλά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο και το φαντακτερό που να την ξεχωρίζει από τα άλλα εστιατόρια. Αυτό που κάνει όμως την διαφορά, είναι το μενού και κυρίως η πελατεία της, αφού εδώ συχνάζει η αφρόκρεμα του jet set της ελληνικής Ριβιέρας, δηλαδή όλοι οι επώνυμοι, βασιλειάδες, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που ζουν στις επαύλεις τους στις περιξ του Πόρτο-Χελίου περιοχές (Κόστα, Άγιος Αιμιλιανός). Εμβληματική ψαροταβέρνα της περιοχής, λειτουργεί από το 1958, γεγονός που τεκμηριώνεται με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής που στολίζουν τους τοίχους και όπου το ταβερνάκι φαίνεται με ένα σκιάδιο από καλάμια, πάνω στην ακροθαλασσιά. Σήμερα στον «Παπαδία», γαλαζοαίματοι και θνητοί, ντόπιοι και παραθεριστές μπορούν να γευτούν απλά μεζεδάκια όπως κολοκυθοκεφτέδες ή χαλούμι ψητό, φρέσκα ψάρια, απολαυστικούς ψαρομεζέδες και θαλασσινά (καραβιδόψυχα, σαρδέλες με κάπαρη, πετροσωλήνες, καβουροπόδαρα, αστακομακαρονάδες) αλλά και καλοψημένα κρεατικά στη σχάρα, έχοντας παράλληλα μια μεγάλη επιλογή από μια ενημερωμένη λίστα κρασιών. Παρότι παραδοσιακός ο κυρ-Nίκος, τολμά τις καινούργιες τάσεις όπως η συγκλονιστική σφυρίδα καρπάτσιο.

Εστιατόριο Ιππόκαμπος στο Πόρτο Χέλι

Εστιατόριο Ιππόκαμπος - Πόρτο Χέλι - Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide

Το εστιατόριο Ιππόκαμπος είναι δημιούργημα του νέου σεφ Γιώργου Κορολή που επέστρεψε στην γενέτειρα του ύστερα από 18 χρόνια περιπλάνησης σε κουζίνες της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου εργάστηκε σε σημαντικά ξενοδοχεία και εστιατόρια . Στο Πόρτο Χέλι έστησε ένα φρέσκο αισθητικά εστιατόριο, μια αίθουσα φωτεινή, με παραδοσιακά Ελληνικά στοιχεία διακόσμησης με χρώματα, το γκρι της τσιμεντοκονίας δαπέδου, το λευκό και το τυρκουάζ δημιουργώντας μια δροσερή, χαλαρή αίσθηση ενώ η βεράντα στο πεζοδρόμιο βρίσκεται λίγα μέτρα από την θάλασσα.

Η κουζίνα στο εστιατόριο Ιππόκαμπος είναι μια επιδέξια μείξη ελληνικής παραδοσιακής και Μεσογειακής – δημιουργικής κουζίνας, βασισμένη σε ντόπια φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Παράλληλα, λόγω της αγάπης του για την Ιαπωνική κουζίνα και των εξαιρετικής ποιότητας φρέσκων ψαριών της περιοχής, το μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει σούσι και πιάτα με φρέσκο γαλαζόπτερο τόνο, φρέσκα μύδια με Ponzu sauce αλλά και προτάσεις όπως κριθαρότο με κόκκινες γαρίδες Κοιλάδας.

Εστιατόριo του Ξενοδοχείου ΑKS Hinitsa Bay στη Χηνίτσα

AKS Hinitsa Bay - Πόρτο Χέλι, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide

Το Ξενοδοχείο AKS Hinitsa Bay, περιτριγυρισμένο από θάλασσα, δεσπόζει επιβλητικά σε έναν υπέροχο καταπράσινο κόλπο – πέντε λεπτά από το Πόρτο Χέλι – και δανείστηκε το όνομά του από το μικρό νησάκι της Χηνίτσας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης στην ονειρεμένη παραλία που απλώνεται ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο.

Το AKS Hinitsa Bay διαθέτει 206 δωμάτια και 10 σουίτες, είναι 4 αστέρων και λειτουργεί Απρίλιο με Οκτώβριο. Ο σεφ Γιώργος Λιανός εγγυάται με την παρουσία του για τις ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις σε καθένα από τα τρία εστιατόρια του ξενοδοχείου: Το κεντρικό εστιατόριο Ζέφυρος για πλούσιο πρωινό μπουφέ και βραδιές για όλη την οικογένεια, το Sirocco Restaurant ακριβώς δίπλα από την πισίνα και με θέα στη θάλασσα, για μεσημεριανές απολαύσεις με Ελληνική κουζίνα, λαχταριστούς μεζέδες και φρέσκα ψάρια και τέλος το The Sunset Terrace, α λα καρτ εστιατόριο για αυθεντική Μεσογειακή κουζίνα.

Ταβέρνα του Ντάγκλα στην Κοιλάδα

Μεζεδοπωλείο Ντάγκλας - Κοιλάδα, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide

Ο “Ντάγκλας” ή “η ταβέρνα του Ντάγκλα” είναι ένα καταπληκτικό μεζεδοπωλείο στο λιμάνι της Κοιλάδας στην Ερμιόνη, το επίνειο του Κρανιδίου, της κωμόπολης που μαζί με τα δυο κοντινά νησιά, την Ύδρα και τις Σπέτσες χάρη στους στόλους τους, παίξαν έναν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Δίπλα στο λιμάνι και μπροστά από τα καΐκια της Κοιλάδας, ο Τάκης Μπασιμακόπουλος ο επονομαζόμενος Ντάγκλας δημιούργησε την πιο αυθεντική ψαροταβέρνα της Ερμιονίδας! Στο σερβίρισμα ο Τάκης έχει τον τρόπο του. Με το που κάτσεις έρχεται ένας δίσκος με τους πρώτους μεζέδες. Φάβα, μελιτζανοσαλάτα, γίγαντες κοκκινιστοί, γαύρος ξιδάτος, ψευτοκεφτέδες κ.λ.π. Μετά τα ορεκτικά η παραγγελία δίνεται στον Τάκη ο οποίος τις περισσότερες φορές υποδεικνύει στους πελάτες τι να φάνε! Αρκεί να απαντήσουν στο ερώτημα: κρέας ή ψάρι.

Το δυνατό του σημείο βέβαια είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, γιατί ο κόλπος της Κοιλάδας είναι πλούσιος σε ψάρια και θαλασσινά, τουτέστιν μπαρμπούνια, καλαμαράκια μικρά, καλαμάρια, κόκκινες γαρίδες της Κοιλάδας και βέβαια πρώτα ψάρια.

Ταβέρνα Δρούζα στην Κόστα

Ταβέρνα Costa - Πόρτο Χέλι, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide

Η βραβευμένη επανειλημμένα με τη γαλάζια σημαία παραλία Κόστα, νοτιοανατολικά από το Πόρτο Χέλι, διακρίνεται για την πανέμορφη αμμουδιά της και για τα ρηχά καθαρά νερά της. Τόπος γνωστός διακοπών, θέρετρο επωνύμων όπως άλλωστε όλη η γύρω περιοχή, είναι το μοναδικό πέρασμα από την Πελοπόννησο προς τις Σπέτσες, όπου καθημερνά δεκάδες ταξί παραλαμβάνουν κόσμο από και προς το νησί. Στο κέντρο της παραλίας της Κόστα βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες της Ελληνικής Ριβιέρας, η ταβέρνα Costa της οικογενείας Δρούζα.  Ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν μπάνιο, μαγευτική θέα – πρωί, μεσημέρι, βράδυ – να γευτούν μεγάλα φρέσκα ψητά ψάρια, αλλά και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά και κυρίως τα λαδερά. Κι όλα αυτά σ’ ένα κλίμα άκρως φιλικό και οικογενειακό. Η ταβέρνα Costa λειτουργεί ανάμεσα στις δύο εθνικές γιορτές δηλ. από 25η Μαρτίου έως 28η Οκτωβρίου.

Ψαροταβέρνα Λεπίτσα

Ταβέρνα Λεπίτσα - Κοιλάδα, Ερμιονίδα - Greek Gastronomy Guide

Η ψαροταβέρνα Λεπίτσα βρίσκεται 800 μέτρα πίσω από το χωριό της Κοιλάδας, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Πόρτο-Χέλι, πάνω στην ομώνυμη παραλία που θεωρείται μία από τις καλύτερες της Ερμιονίδας. Ένας μικρός γραφικός κόλπος με λευκή άμμο και ρηχά πρασινογάλανα νερά, αρκετά πεύκα που προσφέρουν φιλόξενα τη σκιά τους, κάποιους φοίνικες που δίνουν μια εξωτική νότα στο τοπίο. Μια παραλία ήπια οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, και με ειδυλλιακή θέα στην δύση του ηλίου στον Αργολικό Κόλπο.  Ο Θόδωρος Μπασιμακόπουλος άνοιξε την ταβέρνα το 1977 ενώ ο συνεχιστής του γιός του Γιάννης, σπούδασε σεφ στη σχολή Le Monde, με δάσκαλο τον αείμνηστο Αλέξανδρο Γιώτη. Ο Γιάννης συνεχίζει στη Λεπίτσα την παράδοση των ψαρικών, έχει αδυναμία στην πάστα και το ριζότο. Του αρέσει να δοκιμάζει νέα στοιχεία στις παραδοσιακές συνταγές, π.χ. ρόδι Ερμιόνης, συνταγές που παρουσιάζει και στη γιορτή του ροδιού: Γαρίδες με λικέρ από ρόδι, κριθαρότο με πουρέ από φρέσκο ρόδι, φάβα με μελάνι σουπιάς και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Maryvonne Restaurant στο Καρακάσι (Ηλιόκαστρο)

Εστιατόριο Μαριβόν στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας - Greek Gastronomy Guide

Στους πρόποδες του βουνού Αδέρες, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων και σε απόσταση 7 χλμ. από την Ερμιόνη στο Ηλιόκαστρο (Καρακάσι) ένα άσημο αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό 500 κατοίκων βρίσκεται το πιο φημισμένο εστιατόριο της Ερμιονίδας, η ξακουστή Γαλλίδα Μαριβόν ή γαλλιστί Maryvonne. Εδώ, όλο το jet-set που διαμένει στις φημισμένες παραλίες της Ερμιονίδας  κάνει μισή ώρα ταξίδι για να απολαύσει ένα ξεχωριστό φαγητό, σ’ ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Η κουζίνα είναι επιλεκτική και τα πιάτα είναι λίγα αλλά διαλεκτά.  Θα βρεις τα πιάτα της ημέρας – ή παρεκτός κι αν η παρέα σου κάνει μια παραγγελία από πριν – το ένα καλύτερο από το άλλο. Σκορδόψωμο με κατσικίσιο τυρί σαν φοκάτσια για αρχή, σούπα καρότου με λάδι τρούφας, σαλάτα με ρόκα, ντομάτα και κρεμμυδάκι με σως μπαλσάμικου, φινόκιο με σάλτσα παρμεζάνας, πουγκί με μανούρι, μαρμελάδα κρεμυδιού και σως μπαλσάμικου, και για κυρίως κοτόπουλο με πατάτες και σάλτσα φασκόμηλου και φυσικά τις μπριζόλες γάλακτος, τις μοσχαρίσιες και τα φιλέτα, όλα από τα μαγικά χέρια του Γιώργου.

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!