20 γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης

20 γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης - Greek Gastronomy Guide
Dec 04 2017

20 γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης

Η γαστρονομική μας βόλτα στην συμπρωτεύουσα περιέλαβε επισκέψεις σε 20 χαρακτηριστικά γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπευτικά του είδους τους.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Από τη µια µεριά, επιλέξαμε μαγαζιά όπου σερβίρονται ίσως τα πιο µερακλίδικα τυπικά εδέσµατα της πόλης, όπως µπουγάτσα, κουλούρια, τσουρέκια, τουλούμπεςτρίγωνα, σουτζουκάκια, πιτόγυροι, ουζοµεζέδες, κατόπιν επισκεφτήκαμε αγορές, ταβέρνες και gourmet καταστάσεις και, τέλος, κάναμε αναφορές σε 4 σπουδαίους παραγωγούς (Γεροβασιλείου, Μπαμπατζιμόπουλος, Αρβανίτης, Μπέκας) που άλλος πολύ και άλλος λιγότερο άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή.

Τη σύνοψη των εντυπώσεων την παρουσιάζουμε σ’ αυτό το άρθρο, ενώ για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες ας ανατρέξει στα σχετικά links!

 

Σέμπρικο

Εστιατόριο Σέμπρικο - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Το Σέμπρικο είναι ένα εστιατόριο-παντοπωλείο που βρίσκεται δίπλα στα πολυσύχναστα Λαδάδικα, πίσω από τα Δικαστήρια και εκπροσωπεί ένα νέο είδος καταστημάτων που εμφανίστηκε την δεκαετία του 2010 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Νέοι με προοδευτικές ιδέες και με σχετική εμπειρία στην εστίαση, στην κουζίνα και στο σέρβις, ανοίγουν με συλλογικά σχήματα εστιατόρια, με μια φιλοσοφία προώθησης της δημιουργικής κουζίνας και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Τα σχήματα αυτά αλλάζουν, υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά όλοι τους έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και αποτελούν μια νέα γαστρονομική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εστιατόρια  Μούργα, Radikal, Nama, Νέα Φωλιά και φυσικά το Σέμπρικο. που είχε και τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Διαγώνιος

Ψησταριά Διαγώνιος - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Ένα από τα πλέον εμβληματικά γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης είναι η Διαγώνιος, Στρατηγού Καλλάρη 13, στην πλατεία Φαναριωτών.  Τη σημερινή εποχή κι ενώ  ο καταναλωτής βομβαρδίζεται από ένα καταιγισμό από έθνικ κουζίνες και τόσες σύγχρονες εκφράσεις της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, μια στάση στην Διαγώνιο είναι μια επαναφορά στα βασικάΛευκό τραπεζομάντηλο, σουτζουκάκια, γύρος, ρώσικη σαλάτα και μια Νάουσα Μπουτάρη.  Κι αν θέλει κανείς να χαρακτηρίσει την Διαγώνιο με δυο-τρεις λέξεις θα αρκεστεί στο: Κοσμικό ψητοπωλείο.

Μπαντής

Μπουγατσατζίδικο Μπαντής - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Το παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο Μπαντής πρωτοάνοιξε στην Παναγία Φανερωμένη, στον αριθμό 33, το 1969, από τον πατέρα του Φίλιππου Μπαντή, που ζύμωνε κι άνοιγε το φύλλο της μπουγάτσας με συνταγή που διδάχτηκε από τον δικό του πατέρα, προερχόμενο από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Ο Φίλιππος σήμερα ανοίγει φύλλο και ετοιμάζει κάθε είδους μπουγάτσα, με γέμιση κρέμα, τυρί, κιμά, σπανάκι, αλλά και σκέτη, δηλαδή μπουγάτσα μόνο από φύλλο, όπως την προτιμούν «οι παλιοί». Παράλληλα, φτιάχνει και χωριάτικες πίτες, κουλούρια, κριτσίνια και πολλά ακόμα. «Παλιά ο κόσμος ήθελε την μπουγάτσα να στάζει λάδι, ενώ σήμερα την θέλει πιο στεγνή».

Τσινάρι

Καφέ-Ουζερί Τσινάρι - Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Στο Τσινάρι στην Άνω Πόλη στον τουρκικο μαχαλά βρισκόνταν από τα τέλη του 19 αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1885 ένας καφενές με το ομώνυμο όνομα.  Μετά τον ξεριζωμό της Σμύρνης, την εγκατάσταση των ελλήνων προσφύγων στην Άνω Πόλη, το μαγαζί, περνάει στα χέρια των Ελλήνων και μετατρέπεται σε καφενείο-ουζερί όπου σερβίρονταν ούζο με μικρασιατικοί μεζέδες. Το καφενείο-ουζερί στις αρχές της δεκαετίας 1990 μετατράπηκε από την οικογένεια Παπαδοπούλου στην ταβέρνα-ουζερί Τσινάρι. Στις μέρες μας η κυρά Τάνια και τα δυο παιδιά της, ο Λευτέρης και η Μαντώ, κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την λαϊκότητα και την αυθεντικότητα ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, τόπους οάσεις, της ιεράς καθημερινότητας.

Κτήμα Γεροβασιλείου

Δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης αν δεν κάνεις 25 χιλιόμετρα μέχρι την Επανομή για να γνωρίσεις το πιο όμορφο οινοποιείο της Ελλάδας, το καμάρι του Ελληνικού Οινοτουρισμού. Το Κτήμα Γεροβασιλείου δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή της Επανομής και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 750 στρέμματα (από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους ενιαίους  αμπελώνες της χώρας). Το οινοποείο του Γεροβασιλείου, στο κέντρο του κτήματος, έχει ένα εντυπωσιακό περίπτερο με μια ανεπανάληπτη θέα στα αμπέλια, ανάμεσα από μνημειακά έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως «Το σταφύλι» του Κώστα Τσόκλη, στον κήπο, ή «Το φεγγάρι» του Κώστα Βαρώτσου μέσα  στον αμπελώνα,  ενώ πριν τις γευστικές δοκιμές  αξίζει η επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείου Οίνου.

Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Δεν νοείται επίσκεψη στη γαστρονομική Θεσσαλονίκη αν δεν γνωρίσεις το κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου. Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος είναι ένας μύθος της Μακεδονίας, ένας τολμηρός αμπελουργός, εξαίρετος οινοποιός, ανεπανάληπτος αποσταγματοποιός, δεινός μάγειρας – για φίλους του μόνο – και φυσικά ένας συνομιλητής γητευτής. Το κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ένα κτήμα 550 στρεμμάτων, με έναν αμπελώνα που περιτριγυρίζεται από βελανιδιές, οξιές και καστανιές, κοντά στον Λαγκαδά, 30 χιλιόμετρα περίπου από την Θεσσαλονίκη. Δίπλα στο οινοποιείο του, ο κυρ Ανέστης δημιούργησε ένα υπαίθριο μουσείο οινολογίας-οινοποιίας, με την κατασκευή 5 υπόστεγων, εμβαδού 450 μέτρων, χώρους γευσιγνωσίας, που αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού – ο κυρ-Ανέστης ήταν από τους πρώτους που τον προώθησαν, ενώ από το 1988, ήταν ο πρώτος που πήρε άδεια για την εμφιάλωση τσίπουρου και κατόπιν ακολούθησαν ο Τσάνταλης και οι λοιποί.

Καφεγλυκοπωλείο Αγίου Αντώνιου

To Καφεγλυκοπωλείο του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντώνιου, στον οικισμό Αγίου Αντωνίου λειτουργεί από το 2008 και είναι ο χώρος όπου προσφέρονται τα ποντιακά και όχι μόνο εδέσματα του Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος Συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης.  Τα προϊόντα που παράγονται είναι το περέκ από φυλλωτά – χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα -, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα (ποντιακά προϊόντα), χυλοπίτες, τραχανάς, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής χωρίς καθόλου συντηρητικά. Το Καφεγλυκοπωλείο, πολύ καλόγουστα φτιαγμένο, μέσα σε μικρό διάστημα, έγινε ένας τουριστικός προορισμός, όπου πολλοί επισκέπτες τον επισκέπτονται, για απολαύσουν την θέα προς τον Όλυμπο, να δοκιμάσουν τα γλυκά και το περίφημο περέκ και φυσικά να κάνουν τις αγορές τους. Είναι ακόμα ένα παράδειγμα της γυναικείας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας αλλά και ένα δείγμα από τη θέληση των γυναικών να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και τον πολιτισμό του τόπου τους.

Ψητοπωλείο Κώστας

Το ψητοπωλείο Κώστας, Φίλη Εμμανουήλ 15, στην  Άνω Τούμπα, έχει έναν από τους καλύτερους γύρους της Θεσσαλονίκης. Βαστώντας ψηλά την φήμη των σουβλατζίδικων  της Τούμπας (Γιώτης κλπ) ο Κώστας Μουστακίδης φτιάχνει ένα gourmet σουβλάκι, σ’ ένα καλόγουστο και gourmet -για σουβλατζίδικο- χώρο. Ο Κώστας στο πόστο του, θα τον δεις κάθε πρωί να τοποθετεί μόνος του τα κομμάτια του μαριναρισμένου χοιρινού στην σούβλα -σε αντίθεση με τους περισσότερους που αγοράζουν την σούβλα έτοιμη.  Γίνεται λαϊκό προσκύνημα όλες τις ώρες για θέση στο τραπέζι και για σουβλάκια στο χέρι! Ίσως το μόνο γυραδικο χωρίς delivery κι όμως όλοι ξεκουνιούνται και πηγαίνουν να το παραλάβουν επί τόπου!

Funky Burger

Funky Burger - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Στην Τούμπα, στο άντρο του σουβλακιού και του γύρου, στην περιοχή που από την δεκαετία του 1960 παρουσιάζονται γαστρονομικές εκπλήξεις παντός είδους, το καλοκαίρι του 2016 ήρθε και εγκαταστάθηκε ένα νέο χαμπουργκεράδικο. Στην διασταύρωση Μπότσαρη με την Ανατολικής Θράκης, στον Άγιο Θεράποντα στήθηκε το Funky Burger που με την πρώτη κέρδισε τις καρδιές των Θεσσαλονικιών και ένα χρόνο αργότερα πήρε και το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό στην Αθήνα. Το κρέας είναι περασμένο μια φορά όπως ορίζει το αυθεντικό burger. Οι παραγωγοί του κρέατος είναι από τη λίμνη Κερκίνη, τη Βέροια, την Αριδαία, και τα κρέατα είναι χωρίς 100% χωρίς αντιβιοτικά. Ορισμένα καινοτόμα προϊόντα που αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν τα τελικά προϊόντα, παραγόμενα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας είναι η κόκκινη ρόκα στη σαλάτα που είναι πραγματικά καλή για τη χολή.

Κουκουμέριας

Στην οδό Δαρδανελίων στον πιο θρυλικό από όλους τους φούρνους της Τούμπας, τον Κουκουμέρια από το 1922, γνωστό για το τσουρέκι του και καμάρι της γειτονιάς, αφού άνθρωποι από όλη τη Θεσσαλονίκη έρχονται για το ξεχωριστό τσουρέκι και  τα αρτοποιήματά του. Το μυστικό της γεύσης εκτός από τη συνταγή που κρατά ενενήντα και πλέον χρόνια είναι εκτός από τα υλικά και το πολύ καλό χτύπημα της ζύμης όπως λέει η Έλσα Κουκουμέρια… Εμένα πάντως παγιδεύτηκε η ματιά μου και η γεύση μου σ’ ένα ταψί που βαστούσε  η Έλσα Κουκουμέρια με ανθρωπόμορφα μπισκότα για τα παιδιά!

Βλάστη

Πιτάδικο Βλάστη - Τούμπα, Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Ένα “πιτάδικο” με όλη την έννοια της λέξης, ένα μαγαζάκι στην οδό Παπάφη στην Τούμπα, εδώ και χρόνια φτιάχνει ίσως το καλύτερο φύλλο της πόλης. “Βλάστη” το όνομά του και άνοιξε το 1993, όταν ο Κώστας Αστραίος, που κατάγεται από την Βλάστη Κοζάνης, αποφάσισε  να φτιάξει ένα εργαστήρι που να παράγει καθημερινά χειροποίητες παραδοσιακές, αλλά τελικά και “μοντέρνες” πίτες. Δυο ταμπέλες ορίζουν την φιλοσοφία του καταστήματος: «Είμαστε παραγωγοί και όχι σκηνοθέτες» και «Οι πίττες μας (ναι με 2 τ) είναι αυριανές». Πίτες με τυρί, σπανάκι, πράσο, μανιτάρια, κρεατόπιτες, πολίτικη με φέτα, κασέρι, ελιά και ντομάτα, πίτσα με κασέρι και ζαμπόν, και μάλιστα και προϊόντα διαίτης, αλλά και γλυκές πίτες με αγριοκέρασο, μήλο και σοκολατόπιτες. Συνοδεύονται με ελληνικό καφέ στο μπρικάκι!

Πατσάς 92

Στην οδό 25ης Μαρτίου 92, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1996 από τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του ΑΡΗ και της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής Ελλάδας, Ντίνο Μπαλλή ένα πατσατσίδικο που γράφει ιστορία, το Πατσάς 92Ο πατσάς του είναι από μοσχάρι και όχι από χοιρινό και οι εγκαταστάσεις του, τόσο του παρασκευαστηρίου όσο και του χώρου του φαγητού, είναι εξαιρετικά μοντέρνες και δεν θυμίζουν καθόλου ατμόσφαιρα παρηκμασμένου και βρώμικου χώρου. Το μαγαζί λάμπει από καθαριότητα και πάστρα. Στις σπεσιαλιτέ του καταστήματος, εκτός του πατσά και της μαγειρίτσας, υπάρχουν μια σειρά από νόστιμα μαγειρευτά, ενώ τώρα την διαχείρισή του έχει αναλάβει ο Μπαλής ο νεότερος!

Αγορά Βλάλη (Καπάνι)

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι η παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Βρισκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, η αγορά Μοδιάνο (ερήμωσε και βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης!), η πλατεία Άθωνος και η αγορά Μπεζεστένι. Τα κτίρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ οι περισσότεροι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί.

.

Η λέξη “Καπάνι” προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στην αγορά σήμερα πωλούνται κυρίως τρόφιμα, μπαχαρικά, είδη οικιακής χρήσης. Είναι από τις προηγούμενες αγορές που αναφέραμε η πιο ζωντανή, γιατί ανάμεσα από τα μαγαζιά έχουν ξεφυτρώσει όμορφα στέκια (ουζερί, τανερνάκια, καφενεία) που συγκεντρώνουν νέους, φοιτητές και περιηγητές της αγοράς.

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης - Greek Gastronomy Guide

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης είναι πολύ αγαπητό στην πόλη της Θεσσαλονίκής. Μέσα σ΄αυτήν την ταχύτατη αλλαγή των δεδομένων στην ζωή μας, στην οικονομία και στο εμπόριο είναι πολύ καθησυχαστικό να βλέπεις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να αντέχουν αλλά και να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο επί τρεις γενιές και ιδιαίτερα στον χώρο του εμπορίου, όπου εδω και χρόνια κυριαρχούν οι αλυσίδες, τα μεγάλα σουπερμάρκετ. Την τιμή της Θεσσαλονίκης σώζει εδώ και έναν αιώνα “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”. Εδώ θα βρεις πραγματικά και του πουλιού το γάλα, σ’ ένα χώρο που σφίζει από προϊόντα (υγιεινά στο βιολογικό κατάστημα, κανονικά και αμαρτωλά στο κλασικό), μυρωδιές, ανθρώπινη και οικογενειακή εξυπηρέτηση. Ο Γιώργος Σωτηριάδης με την σύζυγό του Ζωή και την κόρη του Τζένη στο ταμείο – κάτω από τις δύο φωτογραφίες των προγόνων Κοσμά και Μιχάλη Σωτηριάδη – είναι πάντα εκεί, με το ευγενές προσωπικό τους για να σε καθοδηγήσουν να βρεις τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβονται στο μαγαζί τους.

Ουζερί Αριστοτέλους

Ουζερί Αριστοτέλους - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Στην πλατεία Αριστοτέλους, την πλατεία που έζησε ιστορικές στιγμές, κι ανάμεσά τους οι ιστορικές προεκλογικές συγκεντρώσεις,  λίγα μέτρα πιο πάνω από το Ολύμπιον που χτίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και μεταξύ άλλων στεγάζει την έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και  κοντά στο ξενοδοχείο ¨Ηλέκτρα”, που χτίστηκε την δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ, βρίσκεται κρυμένο ένα από τα πιο γνωστά γαστρονομικά στέκια της Θεσσαλονίκης, το ουζερί Αριστοτέλους, μια όαση ανεπιτήδευτου και χαλαρού φαγητού, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Ο κόσμος όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων που μπλέκονται και απολαμβάνουν “χαλαρά” το τσίπουρο, το ούζο και το κρασί με μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων.

Δορκάδα

Στις παρυφές της Πάνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κασσάνδρου 91 βρίσκεται η φημισμένη για το γιαούρτι της, Δορκάδα, το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Θεσσαλονίκης, ένα από τα ελάχιστα που επιβίωσαν στην πόλη που το τρέχουν σήμερα δυό ξαδέλφια Γιάννηδες κι οι δύο, Γκαβαλίνη.  Αυτό που σε συγκινεί σήμερα είναι η vintage ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα του μαγαζιού, των βιτρινών αλλά και των προϊόντων του. Λες και δεν έχουν περάσει 60 χρόνια και θα δεις γλυκά άλλων εποχών. Χειροποίητα σιροπιαστά γλυκά, να χορτάσουν τα μάτια σου και τρέξουν τα σάλια σου, κάθε είδους τουλουμπάκια, σαραγλιά, τρίγωνα, μπαμπάδες (λυποθύμησα δοκιμάζοντας έναν!), ρεβανί, καρυδόπιτες, γαλατομπούρεκα. Αλλά και κοκ, αφράτα μιλφέιγ, πορτοκαλόπιτες, και τα πιο μοντέρνα cheese cake με φράουλα ή βύσσινο. Βέβαια το βαρύ πυροβολικό του μαγαζιού είναι το γιαούρτι σε κεσεδάκι ( 40 τόνους παραγωγή τον χρόνο), το ριζόγαλο, οι κρέμες και το παγωτό καϊμάκι από πρόβειο γάλα.

Τυροκομείο Αρβανίτη

Το Τυροκομείο Αρβανίτη ξεκινά τη διαδρομή του το 1980, μια διαδρομή γεμάτη από επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η διαρκώς ανοδική πορεία της εταιρείας τοποθετεί το Τυροκομείο Αρβανίτη ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς και η ποιότητα των τυριών έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών όπου απόσπασε το Χρυσό Βραβείο που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνική επιχείρηση. Βασικό προϊόν της οικογένειας Αρβανίτη είναι η φέτα αλλά παράλληλα αναπτύσουν και άλλα τυροκομικά προϊόντα όπως κατσικίσιο τυρί τσαντίλας, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι, σαγανάκι, σουλουγούνι και γάης (ποντιακά τυριά), τυρί μπλεξούδα, καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης, μανούρι ΠΟΠ, ανθότυρο και άλλα.

Φάρμα Μπέκα

Η φάρμα Μπέκα είναι η πρώτη μονάδα που παρουσίσε μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων από βουβαλινό γάλα και τα γνώρισαν σ’ όλη την Ελλάδα μέσα από ένα ευρύ δίκτυο διανομής. Προερχόμενος από κτηνοτροφική οικογένεια, ο Γιάννης Μπέκας ύστερα σπουδές στην Αμερικάνικη σχολή και στο εξωτερικό, δημιούργησε το 2006 μια καθετοποιημένη μονάδα, που χρησιμοποιεί βουβαλίσιο γάλα από κτηνοτρόφους της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας για να φτιάξει  υψηλής ποιότητας και μοναδικής γεύσης προϊόντα όπως  βούτυρο, γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμα, αϊράνι, κεφίρ, λευκό τυρί , καϊμάκι και καζάν ντιπί και από την άνοιξη παγωτό καϊμάκι και frozen yogurt. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι οποίες απλώνονται σε μία έκταση 1.500 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, παράγονται τα προϊόντα της και πραγματοποιούνται καθημερινά όλοι εκείνοι οι ποιοτικοί έλεγχοι που εγγυώνται την ποιότητά τους.  Εμείς εκεί παρακολουθήσαμε τη παραγωγή του καζάν ντιπί και εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο παρασκευής του αλλά και από την γεύση του.

Το Κεντρικόν

Στη Θεσσαλονίκη παραδοσιακά για τον χώρο των τροφίμων η περιοχή της Βασιλέως Ηρακλείου ήταν πάντα η πιο ξεχωριστή και πολυσύχναστη αγορά. Εδώ, από το 1924 και ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η οικογένεια Σωτηριάδη δραστηριοποιείτο στο εμπόριο τροφίμων ανωτέρας ποιότητας. Η επόμενη γενιά που μεγάλωσε και αγάπησε αυτή τη γειτονιά, τον Οκτώμβριο του 2014 άνοιξε ένα delicatessen Κρεοπωλείο και το βάφτισε “Το Κεντρικόν”. Εδώ θα βρει κανείς μόνο ελληνικά κρέατα, τα καλύτερα απ΄όλη την Ελλάδα αλλά και gourmet παρασκευάσματα που ειναι ο νεωτερισμός του μαγαζιού. Δεκάδες delicatessen επιλογές με όλα τα είδη των κρεάτων έτοιμες για ψήσιμο. Σαρμαδάκια, ρολό κατσίκι, τσιγεροσαρμάδες, λαχανοντολμάδες, χοιρινά και μοσχαρίσια λουκάνικα, λουκάνικα τζουμαγιάς, πέταλα, γκιούλμπασι, ρολό Ελασσόνας, ρολό με κοπανιστή, σουτζουκάκια, σουβλάκια και άλλα πολλά. Και φυσικά τα παλικάρια του Μιχάλη Ζομπούλογλου (απόγονος της οικογένειας Σωτηριάδη) θα σου προτείνουν και το αντίστοιχο κρασί που θα συνοδεύσει τον μεζέ σου.

Blé

Blé - Ψωμί & Γλυκά - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Κλείνουμε την γαστρονομική μας περιήγηση στην Θεσσαλονίκη με το Bléένα από τα πλέον ενδιαφέροντα γαστρονομικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Σ΄ένα διόροφο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στη γωνία Αγίας Σοφίας και Γεωργίου Σταύρου δημιουργήθηκε ο ναός της αρτοποιείας, αυτός ο συνδιασμός υψηλής αισθητικής και υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης, που φαίνεται να ήταν η συνταγή επιτυχίας αυτού του σχετικά νέου εγχειρήματος φούρνου-ζαχαροπλαστείου. Τα ψωμιά από ειδικά αλεύρια,  γλυκά με ισορροπημένη γλυκύτητα από τους chefs pâtissier, Mino Allegrini και Σταύρο Μωυσάκο, εκτεθειμένα σε γυάλινες βιτρίνες, να τα χαζεύεις με τις ώρες, αλλά και παραδοσιακές γεύσεις όπως χειροποίητα μελομακάρονα με μέλι Κρήτης γεμισμένα με καρύδι, παραδοσιακούς αφράτους κουραμπιέδες. Όμορφα σάντουιτς, πίτες, φοκάτσιες, λαδένιες και πράσινες σαλάτες, παγωτά με φρέσκο γάλα, κρητικές γεύσεις και άλλα πολλά για πρόχειρο φαγητό και αυτά – ιδίως για όσους αποκτήσουν σχέση εξάρτησης – στη διάθεση του κοινού 24 ώρες το 24ωρο!

Εστιατόριο Μούργα του Γιάννη Λουκάκη

Εστιατόριο Μούργα - Γιάννης Λουκάκης, Θεσσαλονίκη -Greek Gastronomy Guide

 

 

Μια στενόμακρη σάλα με πρόσοψη τζαμαρία-βιτρίνα μόλις τέσσερα μέτρα, σε ένα «αναρχοαυτόνομο» mix and match στυλ, ένα παλιακό μωσαϊκό στο δάπεδο με τοίχους βαμμένους σε παστέλ διακριτικά χρώματα και μια σειρά από έξοχες φωτογραφίες – μαγικού ρεαλισμού –να δημιουργούν μια ποιητική ατμόσφαιρα. Το μαγαζί φυσικά φίσκα από νεανικό “ψαγμένο” κόσμο, και εμείς τελικά είχαμε την τύχη-ατυχία να βολευτούμε στις τέσσερις θέσεις μπάρας που βρίσκονται μπροστά στην open kitchen, σε μια θεατρική σκηνή και παρακολουθούσαμε σε πριβέ παράσταση, την τελετουργία μαγειρέματος και στησίματος των πιάτων από μια συντονισμένη μπριγάδα νέων μαγείρων χορευτών με επικεφαλής τον Γιάννη Λουκάκη! Πολύ χαμηλών τόνων ο Γιάννης, ευγενής, σεμνός, αντι-mediaκος όχι από ξιπασιά αλλά από σεμνότητα και άποψη, καμιά σχέση με τα καλάμια του επαγγέλματος μας, με μητέρα μαγείρισσα και πατέρας στο σέρβις – και δυο πατρίδες τον Πόντο και την Κρήτη, ο Γιάννης πάντρεψε τον παρελθόν με το μέλλον και το τοπικό με το οικουμενικό.

Καφενείο στου Μήτσου

Καφενείο «Στου Μήτσου» - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Στην αγορά Καπάνι – αγορά Βλάλη – τέρμα της οδού Κυδωνιάτου, του δρόμου που είναι κάθετος στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο “στου Μήτσου”. Ένα μικρό τοσοδούλι μαγαζάκι που σου κλέβει την καρδιά. Με το που του έριξα την πρώτη ματιά, ένιωσα σαν να το γνώριζα χρόνια. Τραπεζάκια καφενείου μεταλλικά, μεζεδάκια σε πιατάκια, μπουκάλια με λογιών-λογιών τσίπουρα και ούζα, ένα ψυγείο με ΠΟΠ τυράκια σαν προθήκη, η κουζινούλα με τα τηγάνια και τις παρασκευές, πελάτες χαρωποί, προσωπικό σβέλτο και ευγενές.  Δημιουργός του ο Μήτσος, παλικάρι από απεξάρτηση, κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να φτιάξει ίσως το καλύτερο μεζεδοπωλείο, σίγουρα όμως το πιο αγαπησιάρικο στην πόλη και δεν έκανε σε κανέναν έκπληξη που το 2018 βγήκε μέσα στην πρώτη δεκάδα, στην κατηγορία “Κρυμμένα διαμάντια”, στο διαγωνισμό για τα καλύτερα 100 κέντρα εστίασης της Ελλάδας.

<