8 γαστρονομικά στέκια στην Καλαμάτα

Νοέ 24 2017

8 γαστρονομικά στέκια στην Καλαμάτα

Αποχαιρετώντας την Καλαμάτα, εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας που έγινε ένας πανεθνικός πια θεσμός, δεν αμέλησα να κάνω μια σύνοψη από τα καλύτερα κατά τη γνώμη μου γαστρονομικά στέκια στην Καλαμάτα που περιλαμβάνουν 2 street food, 3 μαγέρικα, 1 μεζεδοπωλείο και 2 πιο gourmet εστιατόρια. Σ’ ολα φάγαμε όμορφα και νιώσαμε ακόμα πιό όμορφα.

Μεζεδοπωλείο στο Κύμα

Στο μέσον περίπου της παραλιακής της Καλαμάτας, πάνω ακριβώς στο κύμα βρίσκεται το μεζεδοπωλείο του συνιδρυτή του εντυπωσιακού Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας – μαζί με τον Κώστα Ανδριανόπουλο – Ανδρέα Ζαγάκου, “Στο Κύμα”. Όνομα και πράγμα.

Γιατί σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, μπορείς να πιείς το ποτό σου, να φας εξαιρετικούς μεζέδες, να απολαύσεις το ουζάκι ή το τσίπουρό σου, και το καλοκαίρι να κάνεις το μπάνιο σου. Από μεζέδες ξεχωρίζουν οι απίστευτες σε ποιότητα και ποσότητα ποικιλίες του!

Εστιατόριο τα Ρολλά

Το εστιατόριο Τα Ρολλά, στην οδό Σπάρτης 53, που λειτουργεί από το 1924 από τον Μπάρμπα Γιάννη , είναι ένα από τα ιστορικά μαγαζιά της Καλαμάτας. Πήρε το όνομα «Τα Ρολλά» επειδή εκείνη την εποχή το κτίριο εκτός από τις τζαμαρίες είχε για ασφάλεια και εξωτερικά μεταλλικά ρολλά.

Το μαγαζί συμπληρώσει έναν αιώνα αδιάκοπης λειτουργίας – ούτε στην Κατοχή δεν σταμάτησε να δουλεύει –και σήμερα το λειτουργούν τα  εγγόνια του μπάρμπα Γιάννη, Γιώργο και Σύλβια Αθανασοπούλου. Απο τα μαγειρευτά του ξεχωρίζουν το χοιρινό με σέλινο, το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, τα συκωτάκια γιαχνί, και ο κόκορας με χυλοπίτες.

 Ταβέρνα στου Κώστα

Η ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, βρίσκεται στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιά και δύσκολα να φτάσει κανείς χωρίς καθοδήγηση. Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.

Ο κατάλογος «Στου Κώστα» είναι προσχηματικός, μην στηριχτείτε εκεί. Ακούστε τον Κώστα, ο οποίος δίνει θεατρική παράσταση και παίρνει τις παραγγελίες προτείνοντας αυτό που πρέπει να επιλέξει ο κάθε πελάτης, αρκεί να πάρει το μήνυμα “κρεατικά ή ψάρια”. Είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να φας καλά. Βέβαια ο ήρωας στην κουζίνα είναι η μαγείρισσα και γυναίκα του Μαρία.

Σουβλατζίδικο ο Τζίμης

Το σουβλατζίδικο ο Τζίμης στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης. Ένα χαμηλόστεγο κεραμοσκεπές μικρό μαγαζάκι 20 τετραγωνικών μέτρων, όπου προετοιμάζονται και σερβίρονται τα σουβλάκια στους ανθρώπους που περιμένουν την σειρά τους, καθισμένοι στις πεζούλες στον προαύλιο χώρο παρακείμενης εκκλησίας.

Το μενού του Τζίμη είναι σουβλάκι καλαμάκι με χοιρινό και κοτόπουλο, σουβλάκι με πίτα (γύρος, κεμπάπ, λουκάνικο, κοτόπουλο, χοιρινό), πατάτες τηγανιτές (πραγματικές και νόστιμες, «συλλεκτικές» τις αποκαλεί ο ίδιος), σαλάτα ντομάτα, σφέλα και για ποτό κρασάκι, ούζο και μπύρες. Από τα νοστιμότερα σουβλάκια της Ελλάδας στο ομορφότερο σκηνικό!

Λιόπιτα – Παραδοσιακές πίτες

Στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας στην οδό Ιατροπούλου 12 βρίσκεται η Λιόπιτα, το εργαστήρι της Ελπίδας Περιστεροπούλου όπου παράγει παραδοσιακές πίτες, και όπου ο άνδρας της “παραπονιέται” γιατί για τις ανάγκες της παραγωγής της, του απορροφά “τσάμπα” 1000 κιλά ετησίως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής του. Τέτοια είναι η ποιότητα των καλουδιών της Ελπίδας.

 

Λιόπιτα - Παραδοσιακές Πίτες - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, λιόπιτες (ντομάτα, ελιά, κρεμμύδι, πιπεριά), κασερόπιτες και άλλα πολλά είναι οι πίτες της Ελπίδας που τα παράγει μπρος τα μάτια σας.

Μαγειρείον Βερσαλλίες

Ο Γιάννης ταξιδεμένος και έμπειρος σε gourmet εστιατόρια, με το νέο του δημιούργημα – με την αποφασιστική συμμετοχή της γυναίκας του Μαρίας -, το μαγειρίο Βερσαλλίες, υποστηρίζει μια τάση επιστροφής σε μικρά μαντζέβελα (ευκολοδιαχείριστα) μαγαζιά με φαγάκια που τα χαίρεται η ψυχή σου. Πλούσιες μερίδες, καθαρές γεύσεις, λογικές τιμές!

Οι Βερσαλλίες δουλεύουν κάθε μέρα μόνο μεσημέρι μέχρι τ’ απόγευμα, ως κλασικό μαγέρικο. Ξεχωριστά φαγητά είναι οι κουτσομούρες σαβόρο, οι μελιτζάνες με χόντρο, πολύ νόστιμες σαρδέλες, γουρνοπούλα ψητή, αλλά κι αποθεωτικός τραχανάς  με γαρίδες και ντομάτα και μέσα του κομμάτια από τηγανισμένο ψωμί ως κρουτόν, που ήταν μια παλία καλαματιανή συνήθεια.

Εστιατόριο Κάρδαμο

Το εστιατόριο Κάρδαμο αποτελεί τον καλύτερο γαστρονομικό πρεσβευτή του κέντρου της Καλαμάτας. Ξεκίνησε την περιπέτεια του το 2010, δημιούργημα τριών νέων ντόπιων παλικαριών, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και το 2013 μεταφέρθηκε σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο  χώρο και σε πολύ λίγο χρόνο το Κάρδαμο έγινε σημείο αναφοράς της Καλαμάτας, ένα εστιατόριο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ τα καλύτερα της Αθήνας.

H κουζίνα στο Κάρδαμο εξελίσσει παραδοσιακές συνταγές, ενώ παρουσιάζει νέες δημιουργίες στηριγμένη κυρίως σε μια πληθώρα από ελληνικά τυπικά τοπικά τρόφιμα. Ξεχωρίσαμε τα  μοσχαρίσια ριγανάτα συκωτάκια,  το χοιρινό κότσι με πουρέ σελινόριζας και τη σιγομαγειρεμένη χοιρινή πανσέτα σε λευκό κρασί & λαχανικά.

Yiamas Gastro Bar

Η κουζίνα του Yiamas Gastro Bar που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του  Elite City Resort, είναι Μεσογειακή αλλά και Ελληνική,  βασίζεται κυρίως στην τοπική γαστρονομική κληρονομιά της Μεσσηνιακής Μάνης και έχει συμβάλει ώστε τα τελευταία 3 χρόνια το εστιατόριο να έχει βραβευτεί επανηλειμένα ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας.

Πιάτα που ξεχωρίζουν και αξίζει να τα δοκιμάσει κάποιος μεταξύ πολλών άλλων είναι το «Μιλφέιγ» με ταλαγάνι σχάρας, ψητά λαχανικά και πέστο βασιλικού, ενώ σε  ζυμαρικό αξίζει να δοκιμάσει κανείς το “Pancetta smoke” χειροποίητες παπαρδέλες με καπνιστή πανσέτα χοιρινού Μάνης με αυγό ποσέ κολοκύθι και παρμεζάνα.

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!