Aιγαίον πέλαγος και το πήδημα της αίγας-η περιήγηση στην Αμοργό συνεχίζεται

Αμοργός - Greek Gastronomy Guide
Jul 29 2017

Aιγαίον πέλαγος και το πήδημα της αίγας-η περιήγηση στην Αμοργό συνεχίζεται

Ετυμολογικά, μια από τις εκδοχές της προέλευσης της λέξης Αιγαίο είναι η αίγα…γιατί ο μύθος λέει ότι τα νησιά του Αρχιπελάγους είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, που θα μπορούσε μια κατσίκα να τα διασχίσει όλα, πηδώντας από το ένα στ’ άλλο!

Σαν αγριοκάτσικα και εμείς στο Greekgastronomyguide πηδάμε από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο, προκειμένου να καταγράψουμε μέσα από την γαστρονομία κάθε τόπου, τη ζωή του, την κοινωνία του και τον πολιτισμό του.

Αυτή τη φορά το τρεχαλητό μας έγινε στην πανέμορφη Αμοργό, το έσχατο νησί των Κυκλάδων, εδώ όπου η παρουσία των κατσικιών είναι ιδιαίτερα εμφανής στις δημοσιές, όπου δεν διστάζουν να διασχίζουν νωχελικά τους δρόμους, που έχουν τεμαχίσει τα βοσκοτόπια τους.

Το πατατάτο είναι η προσφορά της «κοινότητας των αιγών» στους Αμοργιανούς, με το κρέας τους, που θεωρείται από τα πιο νόστιμα του Αιγαίου.

Στόχος του ταξιδιού μας στο νησί ήταν να συμπληρωθεί σε μια πρώτη φάση η εργασία που είχε ξεκινήσει το 2016 με την καταγραφή των σημαντικότερων γαστρονομικών αξιοθέατων της Αμοργού. Έτσι τα 18 φετινά ευρήματα θα συμπληρώσουν τα 15 περυσινά.

Η εργασία αυτή αποτελεί παράλληλα κι ένα μικρό υποβοήθημα των εκδηλώσεων του Authentic Big Blue και Amorgos Gastronomy Week και αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών για την γαστρονομική προσφορά του νησιού.

Το καφενείο του Μάκη - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Ενημερωτικά, πέρυσι είχαν αποτυπωθεί από καφενεία ο Πρέκας, ο Πάρβας, ο Μάκης , ο Νικήτας κι ο Χορευτής, από ταβέρνες “στον Πύργο”, η Κατίνα και ο Νίκος στην Λαγκάδα, από παραγωγούς ο Βλαβιανός, από εδέσματα η ομελέτα καρβουμά, τα τυροπιτάκια και το ξεροτήγανο, από αξιοθέατα το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, από ξενοδοχεία με αρώματα γεύσης το Αιγιαλίς και τέλος από πανηγύρια, το πανηγύρι του Σταυρού.

Φέτος από πανηγύρια καταγράψαμε το μεγαλειώδες πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και φυσικά θα περιγράψουμε τη συνταγή του πατατάτου όπως μας την παρουσίασε ο επί 42 χρόνια αρχιμάγειρας της γιορτής Βαγγέλης Μενδρινός, για τον οποίον θα γράψουμε επίσης και ολίγα για τον βίον του.

Από νέες ταβέρνες επισκεφτήκαμε την χωμένη στην τεράστια μπουκαμβίλια ταβέρνα του Λουδάρου στην Λαγκάδα.

Το νέο ταβερνάκι “Λουκάκη Ξανά” στη Λαγκάδα, με κρητικές γεύσεις και πολύ μουσική από τα συμπαθέστατα παιδιά, τον ντόπιο Μιχάλη και την Βούλα από την Κρήτη.

Στην Λαγκάδα φάγαμε φαβοκεφτέδες από αμοργιανή φάβα στο καφενείο “Μοσχουδάκι”.

Η κυρά Μοσχούλα μάς εξιστόρησε την ιστορία του καφενέ, πάνε τώρα 60 χρόνια.

Εκεί στην Λαγκάδα βρίσκεται και ο Αλέξανδρος με τα AEGEAN HERBS που ταξιδεύουν ήδη στο εξωτερικό. Μαζί με το κορίτσι του, αποφάσισαν πριν 5-6 χρόνια να αφήσουν τα αγαπημένα Εξάρχεια για την ωραία Λαγκάδα.

Πρωταγωνιστές η άγρια ρίγανη της Αμοργού, ένα μοναδικό είδος με ασυνήθιστα δυνατό άρωμα και γεύση και ένα σπάνιο, πιπεράτο, τοπικό φασκόμηλο.

Απέναντι στα Θολάρια επισκεφτήκαμε τη φημισμένη ταβέρνα Πανόραμα, όπου τώρα, μετά την απόσυρση του κυρ-Νίκου, έχει αναλάβει ο Παρασκευάς με τα παιδιά του.

Μνημειώδες έδεσμα του Παρασκευά, είναι το ψητό του Πάσχα (ο Λαμπριάτης της Αστυπαλιάς), ένα κατσικάκι γεμιστό με καβουρντισμένη συκωταριά, λάδι, κρεμμύδι, άνιθο και μάραθο.

O Ασφονδυλίτης είναι ένας αγροτικός οικισμός πάνω στη Μεγάλη Στράτα, το παλιό μονοπάτι που συνέδεε τη Χώρα με την Πάνω και την Όξω Μεριά. Ερειπωμένος μεν, αλλά με ενδιαφέροντα πέτρινα αγροτόσπιτα.

Εδώ, στην άκρη του Ασφονδυλίτη, σ’ ένα σπιτάκι μια σταλιά, η Σοφία Λιβιάκη, στον οικισμό χωρίς ρεύμα και ίχνος τεχνολογικού πολιτισμού, ψήνει στον ξυλόφουρνο ρεβίθια και προσφέρει τον Γαλαξία της Αμοργού στο πιάτο σας.

Σε μιά γωνιά της αυλής με τα περισσευόμενα νερά της λάτρας, ποτίζεται ένας βασιλικός, μοναδική όαση στο πετρώδες τοπίο. Να τον χαϊδέψεις, να ευωδιάσει ο τόπος και να χαρεί κι αυτός το χάδι.

Στην αυλή της Βαγγελίτσας στον Πύργο, είδαμε σε γλάστρα φλισκούνι και το απολαμβάναμε καθημερινώς στο καταπληκτικό ρόφημα που φτιάχνει.

Στα Κατάπολα στην ταβέρνα Μουράγιο φάγαμε τα πιο φρέσκα ψαράκια του νησιού.

Αποχωριστήκαμε με λύπη το καθημερινό στρατηγείο μας , το καφενείο του Πάρβα, που χάρη στους διαδόχους του, Χρήστο και Νίκη, τρως πολύ καλά και παρεΐζεις ακόμα καλυτέρα.

Αποχαιρετήσαμε την Αμοργό με το πιο όμορφο και δροσιστικό χαμόγελο του Αιγαίου Αρχιπελάγους. Επανερχόμαστε.

Υ.Γ.  Ακολουθούν γι’ αυτά που επισκεφτήκαμε σε αυτό μας το ταξίδι -όπως πάντα- οι αναλυτικές ανταποκρίσεις.

<