More

blue star ferries sponsorΗ Αστυπαλιά ένα νησάκι μόλις χιλίων κατοίκων έχει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που οφείλεται κυρίως στα τοπικά της προϊόντα, δηλαδή στα κτηνοτροφικά (κρέας, τυροκομικά, μέλι) στη ζαφορά, στο μέλι, στα κηπευτικά, στα ψαρικά και στα θαλασσινά της.

Τα τυριά της Αστυπαλιάς είναι ιδιαίτερα (χλωρό, λαδοτύρι, χλωρή, ανθότυρος και κοπανιστή) το ίδιο και τα γαλακτοκομικά της όπως το βούτυρο, η ξυαλίνα (ένας τύπος γιαουρτιού) και το συγκάθουρο (φαιά γλίνα κατάλληλη για τηγάνισμα).

Η ζαφορά που παράγεται στο νησί, μαζεύεται στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας όπου φυτρώνει η άγρια αυτοφυείς ζαφορά και συλλέγεται κάθε φθινόπωρο. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και οι ντόπιες νοικοκυρές τη χρησιμοποιούν συχνά στη μαγειρική τους και κυρίως στα κιτρινοκούλουρα (λόγω χρώματος) που είναι συνώνυμα της Αστυπαλιάς. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο, χλωρή και σε συνδυασμό με μπαχάρια τους δίνουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση. Φτιάχνονται την περίοδο του Πάσχα και διατηρούνται όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες.

Στα απέραντα βοσκοτόπια φύεται και θυμάρι, η κυρίως τροφή της μέλισσας που παράγει το αρωματικό, κεχριμπαρένιο, και εξαιρετικό μέλι της Αστυπάλαιας. Το μέλι εν αφθονία στην Αστυπαλιά μπαίνει παντού: Στα ξεροτήγανα, στους λουκουμάδες, στο παστέλι, στο μπακλαβά, στις δίπλες και στα πουγκία (τυρόπιτες με κοπανιστή, μυζήθρα).

Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας.

Στο Φούρνο της Μαρουλιώς στον Πέρα Γιαλό θα βρει κανείς “πραγματικό” ψωμί και μια μεγάλη ποικιλία από τα παραπάνω παξιμάδια και αρτοσυσκευάσματα.

Η κουζίνα της Αστυπάλαιας φημίζεται για το συνδυασμό του γλυκού με το αλμυρό τον οποίο θα ανακαλύψεις μόλις δοκιμάσεις τα πουγκιά.

Τα ραντιστά ή αραντιστά είναι μαγειρεμένες φακές με μικρά κομμάτια ζύμης και ανήκουν στις παραδοσιακές συνταγές, όπως επίσης είναι και ο λαμπριανός το γεμιστό κατσίκι (στο φούρνο) με ρύζι, μπαχαρικά και ψιλοκομμένη συκωταριά, που συνηθίζουν να τρώνε το Πάσχα, γι’ αυτό και ονομάζουν το φαγητό αυτό «Λαμπριανός». Το κατσικάκι μαγειρεύεται και σκέτο όπως και ο λαγός ή το ντόπιο κουνέλι στο φούρνο.

Οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα και “κιτισμένο κρέας”, δηλαδή με κιμά χοντροκομμένο με μαχαίρι, οι κολοκυθοανθοί, τα ντόπια ζυμαρικά, (τα λαζάνια και οι μακαρούνες), τα ζαρζαβατικά βραστά, τηγανητά ή σε κεφτέδες συμπληρώνουν τα στεριανά πιάτα.

Από τα θαλασσινά, τοπικός μεζές είναι οι χταποδοκεφτέδες, τα ψάρια στο φούρνο με ζαφορά, ο σκάρος πλακί με κρεμμυδάκι και οι κλασικές συνταγές όπως οι πεντανόστιμες κακαβιές, οι αστακοί και οι αστακομακαρονάδες.