More

Τόπος & Ιστορία Αχαΐας – Πάτρας

Η Πάτρα το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και αποτελεί την πύλη της προς την Δύση, τόσο από συγκοινωνιακής και εμπορικής σκοπιάς, όσο και πολιτισμικής.

Ολυμπία Οδός

Από το λιμάνι της Πάτρας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, εξυπηρετήθηκαν οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας προς τα λιμάνια της γηραιάς Αλβιόνας, του λεγόμενου “μαύρου χρυσού”, που ήταν το 80% των εξαγωγών της Ελλάδας, και παρείχε για αρκετές δεκαετίες την οικονομική άνθηση της πόλης και από το λιμάνι της Πάτρας εισήχθηκαν τα πολιτιστικά αγαθά της Δύσης, αστικές συνήθειες όπως η όπερα και διαδόθηκαν οι ιδέες του εργατικού συνδικαλισμού.

Από δω έφτασε στην πόλη και ο Καρνάβαλος που εξελίχθηκε στον σημαντικότερο της Ελλάδας και σ’ έναν από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, που δίνει ζωή και νόημα στους Πατρινούς.

Η Αχαΐα είναι ένας πλούσιος τόπος και οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία. Μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής καταλαμβάνουν τα αμπέλια με καλλιέργειες σταφυλιών για παραγωγή κυρίως κρασιού, επιτραπέζιων σταφυλιών και Κορινθιακής σταφίδας. Εξαιρετικές σε ποιότητα και άρωμα είναι οι ποικιλίες αμπελιού ο ροδίτης, το μοσχάτο Πατρών, το μοσχάτο Ρίου, η μαυροδάφνη και η μαύρη κορινθιακή σταφίδα από την οποία παράγεται η διάσημη Μαυροδάφνη Πατρών.

Γαστρονομικό τοπόσημο της Πάτρας είναι οι εγκαταστάσεις της Achaia Clauss της πρώτης ελληνικής Οινοποιίας (1861) και το πιο επισκέψιμο οινοποιείο της Ελλάδας. Πρόκειται για το οινοποιείο που ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Γουσταύο Κλάους και είναι ουσιατικά μια πολιτεία με πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, ιστορικά κτίρια, κελλάρια γεμάτα με υπερμεγεθή βαρέλια, το καθένα με τη δική του ιστορία καθώς είναι αφιερωμένα σε σημαντικότατες προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί τα διάσημα κελάρια.

Στα περίχωρα της Πάτρας βρίσκεται το οινοποιείο Παρπαρούση, μιας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Οίνου. Διάσημο και ιδιαίτερο προϊόν είναι η τεντούρα, ένα παραδοσιακό ηδύποτο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και περιέχει εκχύλισμα κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, μαυροδάφνης.

Τα χαρακτηριστικά εδέσματα της περιοχής είναι ο τραχανάς και τα τουτουμάκια (οι γνωστές μας χυλοπίτες) ενώ σήμα κατατεθέν της πόλης είναι τα λουκούμια.

Προορισμός Καλάβρυτα (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide

Προορισμός Καλάβρυτα (βίντεο)

Τόπος μαγευτικός, μα και μαρτυρικός. Ένα υπέροχο βίντεο από το ταξίδι του Greek Gastronomy Guide στα Καλάβρυτα. Ο οδοντωτός, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Συνεταιριστικό Τυροκομείο και οι λιχουδιές της περιοχής.