Τα “Καπετανέικα” είναι ένας θεσμός που περιλαμβάνει κυρίως έναν αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών στην μνήμη του αρχιτέκτονα Κώστα Γουζέλη που έζησε και εργάστηκε περισσότερα από σαράντα χρόνια στη Νάουσα της Πάρου, αφήνοντας σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα, καλλιτεχνικές δημιουργίες (εικαστικά, ταινίες) και έντονες αναμνήσεις στις καρδιές των ανθρώπων του νησιού. Continue reading
Το Οινοποιείο Χατζηδάκη στη Σαντορίνη γιορτάζει 25 χρόνια ζωής
Το Οινοποιείο Χατζηδάκη ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη και την Κωνσταντίνα Χρυσού και γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Το γεγονός γιορτάστηκε εκτός των άλλων με μια περιοδεία της οικογενείας Χατζηδάκη στην Φλωρεντία, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στην Κύπρο, όπου παρουσιάστηκαν το οινοποιείο και τα κρασιά του, σε κλειστές εκδηλώσεις παρουσία επιλεγμένων γευσιγνωστών, επαγγελματιών και δημοσιογράφων του οίνου. Continue reading
Eγκώμιο για το “κίνημα της πετσέτας”
Σε μια τουριστική σεζόν που δεν εξελίσσεται τόσο καλά όσο περιμέναμε -οι αιτίες σε γενικές γραμμές φαίνεται να είναι η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων, οι υπερβολικές αυξήσεις από την πλευρά μας πολλών υπηρεσιών, οι απανωτές δυο ελληνικές εκλογές που καθυστέρησαν την έξοδο των Ελλήνων, και άλλα τόσα που το φτωχό μυαλό μου δεν μπορεί να εντοπίσει-, με τις μεγάλες πυρκαγιές, ειδικά αυτή στη Ρόδο, να αποκαλύπτουν πόσο ευάλωτο είναι το τουριστικό προϊόν, ακόμα και στους σημαντικότερους προορισμούς, αλλά και πόσο ανήμποροι είμαστε να διαφυλάξουμε τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο. Continue reading
Ο Γιώργος Πίττας στο νέο του βιβλίο, μέσα από τη ματιά της γαστρονομίας, μάς γνωρίζει την αυθεντική Πάρο
Τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει ένα βιβλίο για τον διατροφικό πολιτισμό και την παραδοσιακή κουζίνα της Πάρου, σε μια κοινωνία της αφθονίας, όπου στο νησί βρίσκει κανείς όλα τα αγαθά του κόσμου, με τα εστιατόρια να κατακλύζονται από εδέσματα όλων των εθνικοτήτων και τύπων μαγειρικής; Continue reading
“Malvasia Festival Monemvasia”, η αναγέννηση μιας ντίβας, ο ρόλος της Κυράς των Αμπελιών, αφορμή για κάποιες σκέψεις
To“Malvasia Festival Monemvasia” που είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το τριήμερο 9-11 Ιουνίου 2023, στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, και το οποίο επιχείρησε να συνδέσει τα νήματα της περιπέτειας του κρασιού της Μαλβαζίας, -που έκανε τα πρώτα βήματά του πριν μία χιλιετηρίδα, στον πανέμορφο τόπο της Μονεμβασιάς- με τη σημερινή πραγματικότητα, ήταν μια αφορμή για σκέψεις. Continue reading
Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαστρονομίας: Ιστορία και διαχρονικά γαστρονομικά στέκια
Στην Conciergerie του Παρισιού από τις 13 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου παρουσιάζεται η έκθεση «Paris, capitale de la gastronomie, du Moyen Âge à nos jours». Πρόθεση των διοργανωτών ήταν να περιγράψουν ιστορικά την συμβολή της Πόλης του Παρισιού στην ιστορία της παγκόσμιας γαστρονομίας και να το καταστήσουν ως “Πόλη πρωτεύουσα της γαστρονομίας”.
Τερίν, πατέ και φουαγκρά οι ντίβες της γαλλικής γαστρονομίας
Η Γαλλία είναι η χώρα που ανέπτυξε όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη τα αλλαντικά από την εποχή του Μεσαίωνα. Continue reading
Το Ούζο Πλωμαρίου αναδεικνύει τα παραδοσιακά σκάφη
Exclusive συσκευασίες που αποτελούν φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη, δημιουργεί το Ούζο Πλωμαρίου και τις διανέμει στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.
Ο γάμος 2 υπέροχων ανθρώπων, ένα πάντρεμα 2 πανέμορφων τόπων και το σμίξιμο 2 σπουδαίων πολιτισμών
Ο γάμος
Έγινε πριν μια εβδομάδα στην Νάουσα της Πάρου ο γάμος δυο υπέροχων ανθρώπων και το πάντρεμα δυό πανέμορφων τόπων που έχουν το ίδιο όνομα, της Νάουσας της Πάρου και της Νάουσας της Ημαθίας. Continue reading
Από την κορυφή του Βουνού των Κενταύρων στο Αγρόκτημα Καραΐσκου
Το Πήλιο το βουνό που εξυμνήθηκε τόσο πολύ από τον Όμηρο, δεν έχει μόνον την πλουσιότερη μυθολογία και τους πιο πολλούς θρύλους από οποιαδήποτε άλλο ελληνικό βουνό, αλλά αποτέλεσε – πάλι κατά ελληνική μυθολογία – το πεδίο όπου διεδραματίστηκαν σημαντικότατα γεγονότα, όπως μεταξύ άλλων η Αργοναυτική εκστρατεία, η αφορμή για την πρόκληση του Τρωικού πόλεμου, και η Κενταυρομαχία, η μάχη των Κενταύρων και των Λαπιθών. Continue reading