Μαρ 18 2018

Η «note à note» κουζίνα του Hervé This VS του φρέσκου και του τοπικού

 

Tην Παρασκευή 16-3-2018, η σχολή γαστρονομίας Le Monde βράβευσε τον διάσημο φυσικοχημικό Ερβέ Τις (Hervé This) και παρέθεσε ένα δείπνο προς τιμήν του κατά τη διάρκεια του οποίου δοκιμάστηκαν πιάτα, που τα μαγείρευσαν οι καθηγητές της σχολής Ευθύμιος Καλόσακας και Νικόλαος Νικολακόπουλος, εμπνευσμένα και παρασκευασθέντα σύμφωνα με τις αρχές της κουζίνας του note à note.

Ο Ερβέ Τις δημιούργησε το 1988 μαζί με τον ούγγρο χημικό Νίκολας Κούρτι την Μοριακή Γαστρονομία (Molecular Gastronomy) και είναι εκείνος που ονόμασε τη «μοριακή μαγειρική» και «μοριακή κουζίνα», όντας υποστηρικτής του εκσυγχρονισμού των τεχνικών μαγειρικής από το 1980. O Hervé This, είναι επίσης ο δημιουργός των τάσεων «culinary construvism» και «abstract cooking».

Τα παράσημα και οι διακρίσεις του Εβρέ Τις πολλά. Επικεφαλής του INRA Group of Molecular Gastronomy στην AgroParisTech, επιστημονικός διευθυντής του Foundation Food Science & Culture στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και επικεφαλής του Human Food Section στη Γαλλική Ακαδημία Γεωργίας (French Academy of Agriculture), μέλος Ακαδημίας Επιστημών του Βελγίου (Belgian Academy of Sciences) και πρόσφατα μέλος της Ακαδημίας της Αλσατίας (Academy of Alsace). Επίσης, είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος της γαλλικής έκδοσης του Scientific American και συγγραφέας πολλών βιβλίων που αφορούν τη Μοριακή Γαστρονομία.

Το 1994 πρότεινε την «note à note Cuisine» ως τη νέα τάση στη γαστρονομία, υποστηρίζοντάς τη με ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλον τον κόσμο. Απ’ ότι καταλάβαμε από την παρουσίαση της κουζίνας του, ο Ερβέ Τις βλέπει την τροφή ως σύνθεση συστατικών, πρωτεϊνών, σακχάρων κλπ σε μορφή σκόνης και αρωματικών ουσιών που εξάγονται από φυσικές πρώτες ύλες, τις οποίες δημιουργεί στο εργαστήριό του στο Παρίσι και, που μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, παράγονται από μια επιχείρηση που τα εμπορεύεται κιόλας.

Τα επιχειρήματά του γι’ αυτήν την ολοκληρωτική αποδόμηση της κουζίνας και την μετατροπή των αγροδιατροφικών προϊόντων σε σκόνες και αρώματα, δεν ήταν καθόλου αδύναμα, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν και απολύτως πειστικά.

” Τα προϊόντα αποτελούνται κατά μέσον όρο τουλάχιστον 70% από νερό, είτε είναι φρούτα είτε είναι κρέατα. Το κόστος μεταφοράς τους τεράστιο, κοστοβόρο και φυσικά με μεγάλες απώλειες, “ουσιαστικά μεταφέρουμε νερό”, σχολιάζει. Το κόστος της συντήρησης των προϊόντων σε ψυγεία, για ψύξη ή κατάψυξη, εξίσου πολύ μεγάλο. Οι μεταφορές και η ψύξη -λόγω της χρησιμοποιούμενης ενέργειας-  δημιουργούν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον. Ο κόσμος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σε λίγο καιρό ο πλανήτης μας θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομύρια κατοίκους. Πώς θα τους ταΐσουμε;” Προτείνει, λοιπόν, να σταματήσει η μεταφορά τροφίμων από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο και την αναγωγή των θρεπτικών συστατικών και των γεύσεων σε σκόνες και υγρά, που μεταφέρονται εύκολα. Και μάλιστα δεν δίστασε να βγάλει από την τσάντα του  τα μπουκαλάκια του, ως μάγος και να περάσει από τραπέζι σε τραπέζι και να μας δειγματίσει την πραγμάτεια του.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι το 1988 ο Hervé This μαζί με τον Nicolas Kurti δημιούργησαν επίσημα τη «Μοριακή Γαστρονομία», δηλαδή τον επιστημονικό κλάδο που ερευνά τους μηχανισμούς των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της μαγειρικής και αφορά επιστήμονες-χημικούς και φυσικούς. Την ίδια περίπου περίοδο, ο This και ο Kurti προώθησαν αυτό που καλείται «μοριακή μαγειρική» (το όνομα δόθηκε αργότερα το 1999), δηλαδή την μοντέρνα μαγειρική τεχνική που βασίζεται σε νέα «εργαλεία» που προέρχονται από εργαστήρια, όπως το υγρό άζωτο, ή η φυγοκέντρηση. Η ιδέα ήταν να εκσυγχρονιστούν οι μαγειρικές τεχνικές, ώστε η μαγειρική τέχνη να γίνει πιο ενεργή και δραστήρια. Η νέα τεχνική ήταν η πηγή της ανάπτυξης μιας νέας γαστρονομικής καλλιτεχνικής τάσης που ονομάστηκε «μοριακή κουζίνα». Το 1994, ο Hervé This βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων, παρουσιάζοντας την επαναστατική note à note Cuisine: Μια καινοτόμο ιδέα που προσφέρει τη δυνατότητα και την ελευθερία στους chefs να δημιουργήσουν τη γεύση, το σχήμα, το άρωμα και τη θρεπτική αξία ενός πιάτου από το μηδέν, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά καθαρές χημικές ενώσεις.

Μετά από τη θεωρητική παρουσίαση της κουζίνας του, οι προσκαλεσμένοι κλήθηκαν να γευτούν τις δημιουργίες του, ξεκινώντας από τα κοκτέιλ που παρασκευάστηκαν ειδικά από τον καθηγητή της σχολής Γιάννη Βλάχο με την μέθοδο «note à note». Το πράσινο έγινε με γλυκόζη, μηλικό οξύ, αιθέρια έλαια πράσινου μήλου και αχλαδιού και χρωστική από φιστίκι ενώ το ροζ φτιάχτηκε με γλυκόζη, κιτρικό οξύ άρωμα πικραμύγδαλο και κεράσι.

Το πρώτο πιάτο «note à note» με τον χαρακτηρισμό evocation (αναφορά) ήταν μια σύνθεση από ένα λεπτό φελιζόλ γιαουρτιού που θύμιζε και φέτα και ενός ραβιολιού με γεύση παντζαριού, μανιταριού και γεύση γης.

Λουκάνικο σε μουστάρδα, κρέμα αγγουριού σε υγρή ζελατινώδη μορφή, με μια ιδιαίτερα διαπεραστική αγγουρένια γεύση.  Όλα τα «note à note» εδέσματα δημιουργήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση από τους καθηγητές της Σχολής Le Monde, Ευθύμιο Καλόσακα και Νικόλα Νικολακόπουλο, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ερβέ Τις με την οποία εξοικιώνοντο καιρό τώρα.

Τις συνεχόμενες γευστικές εκπλήξεις και τις διογκώμενες απορίες από τα πιάτα «note à note» , διαδέχτηκαν οι καθησυχαστικές και απόλυτα απολαυστικές γεύσεις από πιάτα συμβατικής κουζίνας  του σεφ-καθηγητή Μιχάλη Ντουνέτα της σχολής, όπως το πρώτο (μπακαλιάρος με πουρέ πατάτας, παντζάρι και μαύρο σκόρδο) και το κύριο πιάτο (αρνάκι σε κρούστα ελιάς με πουρέ μελιτζάνας).

Σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Εβρέ Τις, στο τραπέζι μας, τού έθεσα κάποιες απορίες και ερωτήματα, τα οποία δεν μπορώ να πω ότι καλύφτηκαν επαρκώς:

Την στιγμή που γίνεται η μάχη για την βιοποικιλότητα, για την μαγειρική του τοπικού και του φρέσκου, αλλά ακόμα και για την παραγωγή ή όχι των γενετικά τροποιημένων αγροτικών προϊόντων, η πρότασή του καταργεί τελείως τα προϊόντα και τα αναγάγει σε σκόνες και αρώματα!

Ποιός θα ελέγχει τη σωστή μετατροπή των προϊόντων σε σκόνες. Ποιός θα ελέγχει την παραγωγή, τις τιμές;

Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις από την μονοκαλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, σε χώρες που τελικά γίνονται ακόμα πιο εξαρτώμενες από την παγκόσμια αγορά;

Αν ένα αγροτικό προϊόν αναχθεί στα συστατικά του, η επανασύνθεσή του, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα από πλευράς θρεπτικότητας; Οι “κώδικες ταυτότητας” κάθε τροφίμου αφορούν μόνο τα συστατικά του ή έχουν και άλλες πληροφορίες, όπως τόπος, κλίμα, εδάφη και όπου πλέον αυτά θα έχουν χαθεί, άρα και δεν μπορέσουμε ποτέ να ξαναφτιάξουμε το ίδιο τρόφιμο;

Αν οι λαοί και οι χώρες οδηγηθούν σε μονοκαλλιέργειες απ’ όπου θα παράγονται σκόνες και αρώματα, ποιό θάναι το νόημα της ύπαρξης, όταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπως και το παραδοσιακό φαγητό, περιείχαν επί αιώνες μια σειρά από συμβολικές πράξεις και τελετουργίες που καθόριζαν τον πολιτισμό της καθημερότητας τους;

Aυτά και πολλά άλλα απαντήθηκαν από τον ευγενέστατο  Ερβε Τιν με το επιχείρημα  της προτεραιότητας της επίλυσης του προβλήματος της παγκόσμιας πείνας. Και που τελικά επιχειρείται να προωθηθεί μέσω της κουζίνας «note à note»,  και να γίνει γνωστό μέσα από την λογική του fine dining, καθότι είναι “πιο πρόσφορο το έδαφος με τους δημοσιογράφους της γαστρονομίας”, όπως σχολίασε χαμογελώντας και ο ίδιος.

Την πρωτοπόρα, αλλά και σοκαριστική αυτή εμπειρία, που μας έφερε στη Ελλάδα η σχολή Le Monde, μέσα στα πλαίσια του ανοιχτού οριζόντα στις παγκόσμιες τάσεις και στο δόγμα το μέλλον είναι εδώ, την ξεπέρασα αρκετά εύκολα και λιγότερο τραυματικά. Δύο μέρες νωρίτερα στην ίδια αίθουσα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και μάλιστα να συμμετάσχω σε μια άλλη εμπειρία τελείως σε άλλη κατευθυνση.

Η κουζίνα του Τόπου και του  Χρόνου

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, με χαρά φιλοξενηθήκαμε από την σχολή Le Monde η αφεντιά μου, ως ιδρυτής του Greek Gastronomy Guide και εμπνευστής του θεσμού των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, καθώς και ο Γιώργος Αμοιραλής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγιεινομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, οι οποίοι παρουσιάσαμε στους σπουδαστές της σχολής μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Γαστρονομικές κοινότητες της Ελλάδας – Η γαστρονομία της Τήνου».

Ελληνικό Πρωινό Τήνου

Aφου αναφέρθηκα γενικώς  στη σημασία τέτοιου είδους συλλογικών προσπαθειών, προκειμένου να αναβαθμιστεί τόσο η γαστρονομία όσο και αντίστοιχα ο τουρισμός της χώρας, παρουσίασα τα Τinos Food paths στους μαθητές που ρουφούσαν με λαχτάρα και ικανοποίηση τις συλλογικές αυτές πρωτοβουλίες. Ο Γιώργος  Αμοιραλής αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τον ίδιο, αλλά και τους υπόλοιπους νέους επιχειρηματίες της Τήνου, οι οποίοι έχουν συσπειρωθεί σε έναν σύλλογο με κοινό όραμα και στόχο την ανάδειξη του νησιού σε γαστρονομικό προορισμό.

Και φυσικά επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι προσπάθειες των Tηνιακών να αναδείξουν τις τοποποικιλίες τους, τα τυράκια τους –πέτρωμα, στρογγυλό, μαλαθούνι, γραβιέρα, κοπανιστή, καρίκι, τα αλλαντικά τους –λούζα, σαλτσίτσι-, την κάπαρη, τα ντοματάκια, τις αγκινάρες της Κώμης, τα μέλια τους, τα κρασιά τους και φυσικά τις τοπικές συνταγές τους.

Κρητικός Αλλαντικά Τήνου

Οι σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εισηγητές και να θέσουν τα ερωτήματά τους, στα οποία φυσικά κυριαρχούσαν οι έννοιες του φρέσκου και τοπικού.

Εστιατόριο Θαλασσάκι - Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Σχολή Le Monde

Tην σχολή Le Monde γνώρισα τυχαία το 2003 όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του αείμνηστου Αλέξανδρου Γιώτη -σε συνεργασία με τους Ευθύμιο Καλόσακα και Αχιλλέα Παναγούλη, όλοι τους καθηγητές  της σχολής- Ελληνική Μαγειρική Παράδοση. Και θυμάμαι πόσο μου είχε κάνει εντύπωση γιατί εκείνη την εποχή να αμφισβητείς έστω και έμμεσα την γαλλική κουζίνα -τουλάχιστον σε επίπεδο εκπαιδευτικό- ήταν μια ύβρις. Από τότε ενημερωνόμουν συνεχώς για τις εκδόσεις της σχολής και τις πρωτοβουλίες της για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας.

H Σχολή Le Monde συνεχίζει  να είναι υπεύθυνη απέναντι στους μαθητές της και στην ελληνική γαστρονομία γενικότερα, θέτοντας τα παγκόσμια προβλήματα της διατροφής του πλανήτη, των παγκοσμίων τάσεων και των διεθνών καινοτομιών  ενώπιόν μας κατά τον καλύτερο τρόπο. Είναι στο χέρι μας να κρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά, τα δημιουργικά και τα καταστροφικά που υπάρχουν σε κάθε νέα ανακάλυψη, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για να προχωρήσουμε σε συνθέσεις. Μάς έδωσε δηλαδή ως σχολή τροφή για σκέψη και αυτό ήταν πολύ σπουδαίο.

Γαστρονομικοί προορισμοί, από ΣΕΤΕ και Greek Gastronomy Guide
Μαρ 15 2018

Γαστρονομικοί προορισμοί, από ΣΕΤΕ και Greek Gastronomy Guide

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη συνάντηση εργασίας με τίτλο «Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπική Ταυτότητα: Mία ελληνική ματιά σε μία παγκόσμια τάση», ανακοίνωσε ένα νέο έργο με τίτλο «Γαστρονομικοί Προορισμοί» το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Σύνδεσμο, το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece σε συνεργασία με το Greek Gastronomy Guide.

Continue reading

Κτήμα Achaia Clauss (βίντεο) - Πάτρα - Greek Gastronomy Guide
Μαρ 07 2018

Κτήμα Achaia Clauss (βίντεο)

Πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, ιστορικά κτίρια, κελλάρια γεμάτα με υπερμεγέθη βαρέλια, το καθένα με τη δική του ιστορία καθώς είναι αφιερωμένα σε προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί τα διάσημα κελάρια- ανάμεσά τους ο Μπίσμαρκ, ο μουσικός Φρανς Λιστ, η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ και πολλοί άλλοι πολιτικοί και προσωπικότητες- εκκλησάκια, προτομές, παραδοσιακά εργαλεία, στο οινοποιείο και βραβεία απ’ όλο τον κόσμο, φωτογραφίες και βιβλία στην κατοικία του Claus είναι από τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να γνωρίσει στο κτήμα Achaia Clauss, που δημιούργησε ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους και δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 μέχρι σήμερα.

Η Μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Achaia Clauss. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχροινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Το κρασί παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών και στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτάνε ιδιαίτερα αρώματα κερασιού, βανίλιας και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας αλλά και σοκολάτας) και αποτελούν ιδανικούς επιδόρπιους οίνους.

6 νέα Πρότυπα Ελληνικού Πρωινού (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 28 2018

Τα 6 Ελληνικά Πρωινά του 2017 σε ένα εξαιρετικό βίντεο

Το Ελληνικό Πρωινό, συνεχίζοντας την ανάπτυξή του και το 2017, μετέφερε την φιλοσοφία του και τις αξίες του σε 6 νέες περιοχές της χώρας. Αυτή τη χρονιά ο Πόρος, η Πρέβεζα, η Πάρος, η Μήλος, η Ίος και η Κάλυμνος παρουσίασαν δείγματα της γαστρονομικής τους κληρονομιάς και δημιούργησαν τα τοπικά τους νέα Πρότυπα Ελληνικού Πρωινού, που ανήλθαν αισίως στον συνολικό αριθμό των 41.

Continue reading

Φεβ 26 2018

Εντυπωσιακή παρουσίαση των κρασιών της Πελοποννήσου στο Μουσείο Αυτοκινήτου

Την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2017, στο Μουσείο Αυτοκινήτου, παρευρεθήκαμε στην πιο εντυπωσιακή παρουσία κρασιών που έγινε στην Ελλάδα! Παρακολουθήσαμε το πάντρεμα των βεντετών του Μωριά – δοκιμάζοντας τα καλύτερα κρασιά από τους αμπελώνες της Πελοποννήσου – με τις βεντέτες του Μουσείου αυτοκινήτου. Continue reading

Φεβ 21 2018

10 εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας με άποψη ελληνικής κουζίνας

Καθώς βαίνουμε προς το Πάσχα και από κει και πέρα προς στο καλοκαίρι, – με τον φετεινό χειμώνα σχετικά ήπιο – όπου θα ξεχυθούμε προς τους θαλασσινούς προορισμούς, ας ρίξουμε μια ματιά σε εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας που προσφέρουν στους πελάτες τους αξιοπρεπή ελληνική κουζίνα. Continue reading

"Τι τα θέλετε τα κρουασάν όταν έχετε σφακιανές πίτες;" - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 15 2018

“Τι τα θέλετε τα κρουασάν όταν έχετε σφακιανές πίτες;”

Ο Γιώργος Πίττας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το Ελληνικό Πρωινό, το οποίο προσφέρει σήμερα το 10% των ξενοδοχείων της χώρας, μεταξύ αυτών και 129 μονάδες στην Κρήτη, μιλάει στην “ΠΑΤΡΙΣ” για την υπεραξία της γαστρονομίας.

Continue reading

Φεβ 15 2018

Το Ελληνικό Πρωινό της Πάρου στην HORECA 2018

H Πάρος είναι γνωστή σε μας τους Αθηναίους – αλλά και σ’ όλους τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς επισκέπτες- ως ένας τουριστικός προορισμός με καταπληκτικές θάλασσες, όμορφα χωριά και φυσικά με έντονη διασκέδαση. Continue reading

To Eλληνικό Πρωινό της Πρέβεζας στην HORECA 2018 - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 12 2018

To Eλληνικό Πρωινό της Πρέβεζας στην HORECA 2018

Το Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας παρουσιάστηκε στην έκθεση HORECA 2018 στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρουσία της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας/Παράρτημα Πρέβεζας. Continue reading

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!