Κατοικία Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 13 2019

Το Μανιφέστο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων

                                    Μανιφέστο

                                  Γαστρονομικών Κοινοτήτων

 

1.            Αγαπάμε το καλό φαγητό και το ποιοτικό κρασί, όπως και τις ιστορίες γύρω απ’ αυτά και τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Το πάθος μας για τη γαστρονομία έγινε η δουλειά μας.

2.            Σεβόμαστε τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού πλούτου του τόπου μας. Στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και την τοπική μας κουζίνα, αναπόσπαστα κομμάτια του διατροφικού μας πολιτισμού.

3.            Θεωρούμε ότι η αλυσίδα με τους κρίκους Τόπος-Τοπίο-Καλλιέργειες-Μεταποίηση-Γαστρονομία-Πολιτισμός-Τουρισμός αποτελεί μια συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, της οικονομικής ανάπτυξης κάθε τόπου, αλλά και τη συγκρότηση της πολιτιστικής και τουριστικής του ταυτότητας.

4.            Υποστηρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά ένας τόπος είναι να κινητοποιηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Γι’ αυτό δημιουργούμε τις Γαστρονομικές Κοινότητες, με συμμετοχή των επαγγελματιών που επιθυμούν να συνεργαστούν με κοινούς στόχους.

5.            Οργανώνουμε ένα σύστημα αξιών και πρακτικών που βασίζεται σε 4 έννοιες: Εντοπιότητα, Ποιότητα, Συνεργατικότητα, Αυτοδέσμευση και δεσμευόμαστε να το τηρήσουμε.

6.            Ακολουθούμε ορθές πρακτικές και διαδικασίες ποιότητας στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στους χώρους παραγωγής και στις κουζίνες μας.

7.            Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια. Μαθαίνουμε από τις ελληνικές και διεθνείς πρακτικές συνεργασιών. Αντλούμε γνώση από τα καλύτερα παραδείγματα γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως.

8.            Συνεργαζόμαστε σφυρηλατώντας μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης, συμβάλλοντας όλοι μαζί στην ανάδειξη του τόπου μας σε γαστρονομικό προορισμό.

9.            Γινόμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές, όχι μόνο του εαυτού μας και της επιχείρησής μας, αλλά και του γαστρονομικού προορισμού που εκπροσωπούμε. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες του τόπου μας να γνωρίσουν τον διατροφικό μας πολιτισμό και να αποκομίσουν έντονες γαστρονομικές εμπειρίες.

10.        Διαχέουμε τις δράσεις μας στην κοινωνία, ώστε να γίνει σύμμαχος και κοινωνός της δραστηριότητάς μας.

11.        Συντασσόμαστε στο πρόγραμμα Gastronomy & Wine Tourism, μαζί με άλλες Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας μας, για να αναδείξουμε διεθνώς την Ελλάδα σε έναν σημαντικό Γαστρονομικό Προορισμό.

12.        Θυμόμαστε ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι συνυφασμένη με την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά και την ποιότητα των σχέσεών μας, που φυσικά ενισχύονται γύρω από ένα τραπέζι. Ας κάνουμε την Ελλάδα ένα μεγάλο τραπέζι γνώσης, συνεργασίας και χαράς!

 

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA)
Ιούν 06 2019

Το MoMA στο Μανχάταν έχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης

Η επίσκεψή μας στα μουσεία της Ν.Υόρκης ξεκίνησε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν. Το MoMA θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων ζωγράφων του 20 αιώνα.  Continue reading

Tinos food paths 2019
Μαΐ 19 2019

Tinos food paths 2019 – και το παραμύθι συνεχίζεται

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίστηκαν τα Tinos foοd paths χωρίς να χάσουν τίποτα από την πρώτη τους φρεσκάδα και ενθουσιασμό τους κι έκαναν κοινωνούς του οράματός τους, νέες, λιγότερο γνωστές περιοχές. Αυτή την φορά μπολιάσαν δυο πιο άγνωστα από τουριστικής πλευράς χωριά της Τήνου. Την Καλλονή και τον Καρκάδο, που βρίσκονται στην ενδοχώρα και δεν έχουν την φήμη της Καρδιανής, του Πύργου, του Βωλάξ, του Κτικάδου, του Τριπόταμου. Είναι όμως χωριά με σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και πολλά καντάρια ήθους και περηφάνειας.

Continue reading

Gastronomy and Wine Tourism και Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide
Μαΐ 11 2019

Gastronomy and Wine Tourism και το δίκτυο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων

Η δράση Gastronomy and Wine Tourism είναι μια πρωτοβουλία του Greek Gastronomy Guide, που δίνει σάρκα και οστά στις Γαστρονομικές Κοινότητες, δημιουργώντας ένα κοινό brand name και ταυτόχρονα ένα κοινό δίκτυο.

Continue reading

καλύτερες ταβέρνες σε πασχαλινούς προορισμούς - Greek Gastronomy Guide
Απρ 22 2019

Οι 40 καλύτερες ταβέρνες σε 40 πασχαλινούς προορισμούς

Διαλέξαμε 40 πασχαλινούς προορισμούς, επιλέξαμε τις 40 καλύτερες ταβέρνες – την ταβέρνα πρεσβευτή σε κάθε τόπο – και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από από τον Βορρά και κατεβαίνουμε σιγά-σιγά προς τα Νότια. Continue reading

Απρ 20 2019

Σημαντική διάκριση των μαθητών της σχολής Le Monde στον Trophée Mille International 2019

Καθοριστικό ρόλο γιά την εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας παίζουν οι σχολές γαστρονομικών σπουδών, όπου εκεί οι μαθητές μαθαίνουν τα πρώτα γαστρονομικά κολυβογράμματα ή, για την ακρίβεια, μαθαίνουν πώς να αγαπούν και δημιουργούν στην κουζίνα και στην γαστρονομία. Continue reading

Ηλίας Σκουλάς - Greek Gastronomy Guide
Απρ 20 2019

Ηλίας Σκουλάς – Η γαστρονομική πρόκληση

Ο Ηλίας Σκουλάς, ένας  τολμηρός κι ευφάνταστος σεφ, που δρα κυρίως στο μαγαζί του «FoodMafia», δεν είναι κανένας τυχαίος. Ανήκει στην κατηγορία των προσωπικοτήτων που δημιουργεί φανατικούς οπαδούς που τον λατρεύουν ενώ άλλοι πάλι τον μισούν, πάντως σε καμιά περίπτωση δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Continue reading

Ηλίας Μουτεβελής - παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι - Greek Gastronomy Guide
Απρ 18 2019

Παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι

Την αγάπη μου για τα αλλαντικά της χώρας μας ποτέ δεν την έχω κρύψει και με κάθε ευκαιρία όπου ταξιδεύω σε περιοχές της Ελλάδας δεν χάνω την ευκαιρία να δοκιμάσω τα προϊόντα τους. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλαντοποιοί κτίζουν την ανάπτυξή τους  πάνω στα τοπικά προϊόντα, σε προϊόντα ταυτότητας. Continue reading

"H Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες"
Απρ 17 2019

Παρουσίαση του έργου «Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες»

Την Δευτέρα 15-4-2019 στον φιλόξενο χώρο του Greek Gastronomy Center, Yoleni’s, δόθηκε συνέντευξη τύπου, όπου το Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης και το Greek Gastronomy Guide (greekgastronomyguide.gr) παρουσίασαν το project «H Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες». Continue reading

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!