Editorial

Nov 26 2015

Editorial

Εδώ και χρόνια ταξιδεύω την Ελλάδα. Είναι μια ανάγκη να γνωρίσω έναν κόσμο, που σε πολλούς από εμάς που ζούμε στην πόλη, είναι άγνωστος. Τοπία ανείπωτης ομορφιάς, τόποι ευλογημένοι, μα και συχνά στην αφάνεια. Άνθρωποι που μοχθούν, που προσπαθούν και επιμένουν, που παράγουν έργο με αγάπη και φροντίδα γι’ αυτό που κάνουν. Αλλά και τοπικές κοινωνίες που γλεντάνε, που κρατάνε έθιμα και παραδόσεις σε μια συνοχή και μια συνέχεια, απρόσμενα ζωντανές. Έτσι, κατέγραψα σε όλη την Ελλάδα, πανηγύρια, καφενεία, ταβέρνες, παραγωγούς, τοπικά προϊόντα και συνταγές που συγκεντρώθηκαν στο περιεχόμενο των 6 αντίστοιχων βιβλίων μου.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, όλα αυτά τα χρόνια, έγραφα μεταφέροντας κάποιες εντυπώσεις στο facebook και στο μπλογκ μου και είδα να δημιουργείται μια όμορφη σχέση, τόσο με τους ανθρώπους που είχα γνωρίσει στους διάφορους τόπους, όσο και με τους φίλους και γνωστούς, που με παρακολουθούσαν και με χαρά έβλεπα να μου στέλνουν μηνύματα με ευχαριστίες, επειδή τους ταξίδευα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια όργωσα την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη για την οργάνωση του «Ελληνικού Πρωινού», ενός προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την ένταξη ελληνικών τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Τότε διαπίστωσα το έλλειμμα που υπήρχε στην περιφέρεια, όσον αφορά την ανάδειξη της γαστρονομίας και την καταγραφή της μέσα από μια συγκροτημένη δομή. Ενώ ήταν σαφής η συμβολή του γαστρονομικού πλούτου κάθε τόπου στη διαμόρφωση της ταυτότητας του ως τουριστικού προορισμού, έβλεπα πως δεν υπήρχε η αντίστοιχη συστηματική ανάδειξη των τοπικών γαστρονομικών αγαθών.

Η εμπλοκή μου με τον Τουρισμό και η σύνδεσή του με τον Πολιτισμό – μια σχέση την οποία πάντα επιδίωκα με δράσεις και θεσμικές πρωτοβουλίες – με οδήγησε σε αυτό που σήμερα σάς παρουσιάζω. Μια ιστοσελίδα για να καλύψει τις ανάγκες του περιηγητή που θέλει να γνωρίσει έναν τόπο, να πλοηγηθεί, να ταξιδέψει και να πληροφορηθεί για τα γαστρονομικά – και όχι μόνον – ενδιαφέροντα κάθε περιοχής. Έτσι, θέλησα ο Οδηγός της Ελληνικής Γαστρονομίας να γίνει το απαραίτητο εργαλείο για κάθε περιηγητή που με αφορμή τη γαστρονομία θέλει να γνωρίσει βαθύτερα την Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στην ολότητά της, μέσα από ένα ψηφιδωτό, του οποίου οι ψηφίδες είναι τα κομμάτια που θα συνθέσουν τη συνολική εικόνα της Γαστρονομίας της χώρας μας.

Για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας αγκαλιάσαμε όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις της Ελληνικής Γαστρονομίας, και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η λογική μιας αλυσίδας που ενώνει τους κρίκους: Τόποι – Τοπία – Περιβάλλον – Αγροτική Οικονομία – Αγροδιατροφικά Προϊόντα – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της νέας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Τα άρθρα που ήδη έχουν γραφτεί είναι κάποιες εκατοντάδες και οι φωτογραφίες χιλιάδες. To υλικό που προετοιμάζεται για την ιστοσελίδα εδώ και ένα χρόνο δεν βαστιόταν και δεν ήθελε να μείνει άλλο στο σκοτάδι. Έτσι βγαίνουμε σε πρώτη φάση με 16 προορισμούς, 250 λήμματα και 2500 φωτογραφίες και στόχο στα τέλη του 2016 να έχουν αναρτηθεί 40 προορισμοί 800 λήμματα και 8000 φωτογραφίες. Και έπεται συνέχεια…

Γιώργος Πίττας

<