Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017

Μαΐ 08 2017

Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις 2017

 

Το Φεστιβάλ γεύσεων του Aθηνοράματος -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- συγκέντρωσε στις 5, 6 & 7 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Ένας θεσμός πετυχημένος που ευτύχησε από τον καλό καιρό κι από το ενδιαφέρον των Αθηναίων να γνωρίσουν και προσωπικά τους ‘Ελληνες παραγωγούς που κτίζουν το μέλλον της ελληνικής  γαστρονομίας δημιουργώντας μιά σειρά από πετυχημένα προϊόντα.

Στην είσοδο της έκθεσης βρισκόταν το περίπτερο της ελληνοποιημένης πλέον Αμερικανίδα Marcie Mayer που βρέθηκε στην Κέα πριν 30 χρόνια για διακοπές και μαγεύτηκε από τα βελανίδια του νησιού.  Με το αλεύρι από βελανίδι που δεν έχει γλουτένη και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά η Marcie Μayer  δημιούργησε τη σειρά προϊόντων «Acorn cookies». Δέκα χιλιάδες κιλά βελανίδια, μετατρέπονται κάθε χρόνο σε 3.000 κιλά αλεύρι και κατόπιν σε 10.000 κιλά μπισκότα   κράκερς, με ξηρούς καρπούς, καρύδια, σταφίδια, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη και η Μarcie  δεν προλαβαίνει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

Το κτήμα Βαβουράκη, με έκταση 170 στρ. βρίσκεται στο ορεινό εσωτερικό του Ρεθύμνου και ο Μιχάλης το 2002 ξεκίνησε στην Ελλάδα την παραγωγή και τυποποίηση χοιρινού κρέατος και αλλαντικών, αποκλειστικά από ζώα πιστοποιημένης βιολογικής εκτροφής. Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και τρέφονται αποκλειστικά με πιστοποιημένα βιολογικά ελληνικά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και με ρίζες, καρπούς και αρωματικά βότανα που βρίσκουν στη φύση.  Το παραγόμενο κρέας είτε συσκευάζεται νωπό είτε χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, το παριζάκι, τα παραδοσιακά λουκάνικα και το πολύ γνωστό κρητικό απάκι.

Η «Ματύλλη» που δίνει το όνομά της στην εταιρία, ήταν αγαπημένο έδεσμα των Μακεδόνων και επρόκειτο για μια πλούσια και πολυτελή ποικιλία εκλεκτών κρεατικών. Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Ν. Σκουτέλα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμπορεία αλλαντικών (λουκάνικα σε διάφορες γεύσεις, μπέικον καπνιστό, μπριζόλα καπνιστή, γερμανικό leberkase, ζαμπόν μπούτι βραστό, γαλοπούλα καπνιστή, guanciale) αλλά και φρέσκων κρεατικών και κρεατοσκευασμάτων καθώς το κρεοπωλείο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη βιομηχανία.

Ο μύθος λέει ότι οι περίφημοι Κήποι του βασιλιά Μίδα (εκείνου που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι) βρίσκονταν σε μια κοιλάδα κάτω από το Βέρμιο, δηλαδή στον κάμπο της  Ημαθίας. Από εκεί εμπνεύστηκε το όνομά της η Midas’ Gardens της Βέροιας… που η δημιουργεί μαρμελάδες από τρεις διαφορετικές πιπεριές, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη και οπου η καθεμιά βγάζει το άρωμα και τη γεύση της. Είναι μαρμελάδες χωρίς συντηρητικά, μόνο με το λαχανικό τους και ζάχαρη. Επίσης, είναι γλυκές, κλασικές μαρμελάδες, κατάλληλες για τις χρήσεις που έχουν όλες οι μαρμελάδες, επειδή όμως έχουν τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της πιπεριάς, μπορούν να συνοδεύσουν και αλμυρές γεύσεις.

Το « Wine Point» του Ξενοφώντα Σταυρόπουλου, ακριβώς δίπλα στο μετρό της Ακρόπολης είναι από τα πρώτα Wine Bars της πόλης, άνοιξε το 2011 και από τότε δεν έχει σταματήσει να εμπνέει και να μεταδίδει γνώσεις και εμπειρίες για το κρασί. Στο φιλικό, ζεστό και casual χώρο του- Wine Point- συγκεντρώνονται με μεράκι χιλιάδες φιάλες κρασιών, οι οποίες φιλοξενούνται σε άριστες συνθήκες. Ο Ξενοφώντας που στηρίζει το ελληνικό κρασί και έχει μια εντυπωσιακή συλλογή ετικετών από γηγενείς ποικιλίες αυτή την φορά μας ενυπωσίασε με την κοράκλα του που υποδεχόταν τπυς οινόφιλους!

Το επισκέψιµο οινοποιείο Μonsieur Nicolas by G.Karamitros ιδρύθηκε το 2000 και είναι από τα πιο σύγχρονα στο νοµό Καρδίτσας. Βρίσκεται στον Μεσενικόλα, σε απόσταση µόλις 3 χλµ. από τη λίµνη Πλαστήρα, και είναι το µοναδικό µέσα στη ζώνη που έχει χαρακτηριστεί ΟΠΑΠ. Πρόκειται για µια οικογενειακή επιχείρηση µε µεγάλη πείρα στο χώρο του κρασιού, η οποία διαθέτει ιδιόκτητες αµπελοκαλλιέργειες 40 περίπου στρεµµάτων σε υψόµετρο 650 µ. και συνεργάζεται µε 100 και πλέον παραγωγούς. Η ετήσια παραγωγή είναι σήµερα 35.000 φιάλες, µε βασικό προϊόν το Μαύρο Μεσενικόλα. Λατρεύω τις ετικέτες του, είναι έργα τέχνης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (Α.Σ.Φ.Ε.Δ. ΠΡΕΣΠΩΝ «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ») ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την ανάδειξη,την προβολή και την προώθηση των φασολιών των Πρεσπών από μια οµάδα νέων ανθρώπων µε επικεφαλής τον Νίκο Στεργίου. Κύριο τους επίτευγμα η κατοχύρωση της ονοµασίας «φασόλι Πρεσπών» ως Ονοµασία Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης και η διάθεση των προϊόντων «Α.Σ. Πελεκάνο» σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

 

Ένα παραδοσιακό και λίαν χαριτωμένο καφενεδάκι εξελίχθηκε στην οικοτεχνία Melimelon– στην Νάξο- που με τα ασυνήθιστα προιόντα της αφυπνίζει παιδικές αναμνήσεις, την καθημερινότητα και τη σοφία των γηραιότερων, και προσβλέπει στην ισορροπία της φύσης. Μαρμελάδες από μελιτζάνες, πιπεριές, πράσινες ντομάτες, κρεμμύδια, κολοκύθια με μέντα, κολοκύθα με μαστίχι, λεμόνια και λάιμ, φράουλες, μανταρίνια, Λικέρ από καυτερή κόκκινη πιπεριά(!), καφέ, δυόσμο και πολλά άλλα είδη συνθέτουν έναν , ασυνήθιστο γευστικό μικρόκοσμο που σε βγάζει απ τη ρουτίνα.

Επίθεση ποιότητας από τη φάρµα Στρεμμένος στην Ευρυτανία, η οποία κατόρθωσε να παράγει προσούτο που συναγωνίζεται τα αντίστοιχα ιταλικά. Ξεκίνησε το 1992 όταν ο Χρήστος Στρεµµένος, καθηγητής χηµείας στο πανεπιστήµιο της Μπολόνια και πρέσβης µας στην Ιταλία, δηµιούργησε τη µοναδική αλλαντοποιία στην Ελλάδα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίµανσης. Τα κρεατικά είναι δικής του παραγωγής από 100% ελληνικό χοιρινό, ενώ προµηθεύεται και ελληνικό µαύρο χοίρο από µικρούς παραγωγούς. Εκτός από το διάσηµο φρέσκο προσούτο, η εταιρεία παράγει, ανάµεσα σε άλλα, σαλάµια αέρος, καπνιστό µπέικον, χωριάτικα λουκάνικα µε πράσο (καπνιστά και απλά), εξαιρετικό κρασάτο χοιροµέρι, χοιρινό φιλέτο και λόντζα. Στην φωτογραφία ο φίλος Δημήτρης Παπαδόπουλος που έχει πάρει στην πλάτη του την ανάπτυξη της εταιρείας.

Το μονοποικιλιακό τσίπουρο «Το Δεκαράκι», της Οικογένειας Βασδαβάνου, γεννήθηκε στον Τύρναβο πριν 4 χρόνια.  Το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο του Τυρνάβου,  αφού προέρχεται αποκλειστικά από την εκλεκτή ποικιλία σταφυλιού Μοσχάτο Τυρνάβου, μετά από την απόσταξη των στεμφύλων της, έχει στην ούγια τα φρουτώδη αρώματα και τη χαρακτηριστική γεύση της ποικιλίας. Η ιστορία της οικογένειας Βασδαβάνου ξεκινάει στην αρχή του 20ου αιώνα στο χωριό Δαμάσι από τον Βάϊο Βασδαβάνο και εξελίσσεται δυναμικά στο σήμερα.