Το ελληνικό πρωινό της Σίφνου στην Παναγία του Βουνού

Το ελληνικό πρωινό της Σίφνου στην Παναγία του Βουνού - Greek Gastronomy Guide
Sep 09 2017

Το ελληνικό πρωινό της Σίφνου στην Παναγία του Βουνού

Μία από τις κατακτήσεις του Ελληνικού Πρωινού που καθιέρωσε στα ελληνικά ξενοδοχεία το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, ήταν ότι αγαπήθηκε από Έλληνες και Ξένους και ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα στενά όρια των ξενοδοχείων.

Το συναντήσαμε στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και σε άλλα μουσεία, σε ελληνικά στέκια στο εξωτερικό, αλλά και σε καφενεδάκια και σε καφετέριες και ζαχαροπλαστεία σ’ όλη την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία λοιπόν του 11ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” στη Σίφνο 7-9 Σεπτέμβρη 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Σίφνου απεφάσισε μια από τις γαστρονομικές εκδηλώσεις να είναι η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού. Οι Σιφνιοί δεν αρκέστηκαν στην παρουσίαση του Πρωινού πριν δυό χρόνια στο νησί τους, αλλά και στην πετυχημένη τους παρουσία στην έκθεση HORECA 2016 στο περίπτερο του ΞΕΕ, αλλά θέλησαν – και πολύ σωστά – να το επαναλάβουν σε έναν πολύ πιο συμβολικό και εντυπωσιακό χώρο.

Η Παναγία του Βουνού αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της Σίφνου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργό και βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλού.

Εξαιρετικης αρχιτεκτονικής κτίσμα συγκρότημα το οποίο χτίστηκε το 1813 και με τον λιτό όγκο του, τον όμορφο θαλασσί τούρλο και το περίτεχνο καμπαναριό του εποπτεύει ψηλά από την κορυφή του λόφου που βρίσκεται. Πετρόχτιστες πεζούλες στον εξωτερικό περίβολο κάτω από τα μεγάλα πεύκα, η εκτυφλωτική λευκότητα του κτίσματος, που το λούζει ο ήλιος και η απόλυτη ησυχία συνθέτουν ένα σκηνικό αρμονίας και ηρεμίας και δεν είναι τυχαίο ότι στα κελιά του φιλοξενήθηκε το διάστημα 9-24 Ιουλίου 1915 ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στο Τέμπλο του Ιερού η οποία σε παρατηρεί με τα γλυκά της μάτια σε όποια γωνιά της εκκλησίας κι αν σταθείς.

Στον εξωτερικό περίβολο του μοναστηριού και μπρός την πανοραμική θέα του όρμου του Πλατύ Γιαλού, μιας ατέλειωτης παραλίας έξι ολόκληρων χιλιομέτρων με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου στήθηκε το Ελληνικό Πρωινό της Σίφνου.

Στους γύρω στους διακόσιους επισκέπτες που ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού, μετά από μια μικρή μου ενημέρωση για το πως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε, πως δηλαδή με εργασία 8 ετών δημιουργήθηκαν 40 προτύπα Ελληνικού Πρωινού σε αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας και πως έτσι αναδείχθησαν τα προϊόντα και οι συνταγές κάθε μιας απ’ αυτές, παρουσιάστηκε το Ελληνικό Πρωινό της Σίφνου που συνοδευόταν από ένα πολύ κατατoπιστικό και ενημερωτικό έντυπο, έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου:

“Mια μέρα διακοπών στη Σίφνο αρχίζει ιδανικά με ένα σιφναίικο πρωινό… Σύνθεση γεύσεων από την ντόπια παραγωγή, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, αλλά και αρώματα της σιφναίικης γης. Ο συνδυασμός του ελληνικού καφέ, της γυλωμένης μανούρας, της κουλούρας (μαλακής ή τραγανής) με το σταφύλι μένει αξέχαστη!

Φασκομηλιά με ψωμί και ελιά, μια κούπα φρέσκο γάλα με κομμάτια κουλούρας, ψωμί με βούτυρο, μαρμελάδα σύκο, σταφύλι, βερίκοκο, δαμάσκηνο, του παραδοσιακού ντόπιου “ρεπερτορίου” και βέβαια το περίφημο σιφναίκο μέλι αποτελούν το απλό βασικό πρωινό.

Με παραλλαγές και προσθήκες στα πιο πάνω, αναλόγως της περιόδου, μπορούμε να έχουμε έναν αρκετό πλούσιο και ενδιαφέροντα μπουφέ.

Στη θέση της φασκομηλιάς, φλισκούνι, δυόσμο, μαντζουράνα, μέλισσα (λουΐζα). Αυγά με μανούρα γυλωμένη, τηγανητά κολοκυθάκια  με τ’ αυγά, ξινομυτζήθρα.

Και σε γλυκό, ανθότυρο, με μέλι, λωλή, μελόπιτα, μπισκοτάκια, αμυγδαλωτά φούρνου…

Και σύκα και σταφύλια”

Μετά την επίδειξη και τη σχετική φωτογράφιση για το Ελληνικό Πρωινό της Σίφνου, Έλληνες και Ξένοι γευτήκαμε τα καλούδια της Σίφνου και για μια άλλη συνειδητοποίησαμε το πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

<