Σαν πας στην Καλαμάτα - Γαστρονομικό οδοιπορικό

Σαν πας στην Καλαμάτα - Γαστρονομικό οδοιπορικό
Δεκ 01 2018

Σαν πας στην Καλαμάτα – Γαστρονομικό οδοιπορικό

Για πολλούς η Μεσσηνία θεωρείται η γη της Επαγγελίας αφού σ’ αυτόν τον τόπο παράγονται τα πάντα. Από το παγκοσμίως γνωστό λάδι της και τις ελιές Καλαμών μέχρι τα σύκα, τη σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, σταφύλια επιτραπέζια και για κρασιά, κηπευτικά, καρπούζια, φραγκόσυκα, αραχίδες, αρωματικά φυτά, βότανα του Ταϋγέτου, άγρια χόρτα και τέλος κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα.

«Καλλίκαρπη» την αποκάλεσε ο Ευριπίδης πριν 25 αιώνες,  ενώ ο Χαρίλαος Τρικούπης ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα είχε πει κάποτε για τη μεσσηνιακή γη το ιστορικό: «και ομπρέλες να φυτέψεις, θα καρποφορήσουν ». Η αλήθεια είναι  ότι όλα αυτά τα προϊόντα μόνo τα τελευταία χρόνια, με πρωτοπόρες κάποιες επιχειρήσεις, βρίσκουν την θέση που τους αξίζει, στις ελληνικές και ξένες αγορές και πουλιούνται ως τελικό προϊόν και όχι ως πρώτη ύλη (παρότι έχει να διανυθεί ακόμα δρόμος πολύς!)

Το οδοιπορικό μας “Σαν πας στην Καλαμάτα” κατέγραψε – σε συνοπτική και αναλυτική μορφή (σχετικά link) – 10 προϊόντα, 10 παραδοσιακά εδέσματα, 10 στέκια φαγητού και 5 παραγωγούς, δείγματα του μεγάλου γαστρονομικού πλούτου της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Δεν ήταν δα και λίγη δουλειά!

Προϊόντα

Ελαιόλαδο.Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας – ο περίφημος «υγρός χρυσός» του Ομήρου – είναι άριστης ποιότητας και από τα καλύτερα στον κόσμο  (Π.Ο.Π.). Στον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας λειτουργούν 250 περίπου ελαιοτριβεία, παράγοντας ετησίως κατά Μ.Ο.  50.000 – 55.0000 τόνους ελαιόλαδο, το 95% του οποίου είναι εξαιρετικά παρθένο. Το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία χρησιμοποιείται παντού. Στις σαλάτες, στα όσπρια, στα φαγητά κατσαρόλας, στα τηγανιτά, στα γλυκά, ακόμα και στη συντήρηση του σύγκλινου.

Ελιές Καλαμών. Οι ελιές Καλαμών, είναι γνωστές για το μαύρο χρώμα, τη τραγανή σάρκα με τη φρουτώδη γεύση.

Το κρασί. Σημαντικός αμπελότοπος η Μεσσηνία από την αρχαιότητα συνεχίζει την παράδοση με σταφύλια από τα οποία παράγονται μεσσηνιακά κρασιά από τις ποικιλίες κυρίως  Ροδίτη, Φιλέρι, Ασύρτικου (για ερυθρές ποικιλίες  το Φωκιανό και η Μανδηλαριά) χωρίς να σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενες γαλλικές ποικιλίες δεν βρήκαν πρόσφορο κλίμα και έδαφος για αναπτυχθούν. Από τους αμπελώνες  παράγεται και το διεθνώς αναγνωρισμένο βαλσαμικό ξύδι Μεσσηνίας.

Αποστάγματα. Στη Μεσσηνία παρατηρείται μιά άνθηση της ποτοποιΐας, με αποστάγματα αρωματικών φυτών και σπόρων. Ούζο, ρακή, λικέρ και κονιάκ έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη στις εγχώριες αγορές, αλλά και στο εξωτερικό.

Σταφίδες. Η ιστορία της σταφίδας πηγαίνει 3 χιλιάδες χρόνια πίσω και η Μεσσηνία είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σταφίδας της Ελλάδας. Οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τις σταφίδες σε παραδοσιακές συνταγές ( γεμιστές τομάτες-μπακαλιάρο με κόκκινη σαλτσα-σταφιδόψωμα-γλυκά)  καθώς και στα ντόπια παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.

Σύκα. Η Μεσσηνία φημίζεται για τα σύκα της (τσαπέλες), η καλλιέργεια των οποίων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Τα σύκα καταναλώνονται φρέσκα ή αποξηραίνονται στον ήλιο, στην συνέχεια καλύπτονται με σουσάμι και δαφνόφυλλα ή γεμίζονται με ξηρούς καρπούς. Προϊόντα που παράγονται από το σύκο είναι η συκόπαστα, ο συκοκαφές, το σιρόπι από σύκο, το γλυκό του κουταλιού, η μαρμελάδα.

Τυροκομικά (σφέλα-ταλαγάνι). Εκλεκτά είναι τα τυριά (γραβιέρα, μυζήθρα, φέτα) που παράγονται αποκλειστικά με γάλατα της Μεσσηνίας με πρώτο και καλύτερο τη σφέλα που είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν Π.Ο.Π. Ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, σε μακρόστενα παραλληλόγραμμα κομμάτια (λωρίδες, από όπου και το όνομά του), συμπαγές με αρκετές τρύπες, με πλούσια, πικάντικη, αλμυρή και υπόξινη γεύση και παράγεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους. Νοστιμίζει πίτες, τρώγεται μόνο της με ελαιόλαδο και ρίγανη σαν συνοδευτικό ούζου αλλά και νοστιμίζει τις σαλάτες (βασικό συστατικό της μεσσηνιακής σαλάτα

Αραχίδες. Στα εύφορα και αμμώδη εδάφη του Μεσσηνιακού κάμπου καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα οι αραχίδες. Που αφού καθαριστούν από το κέλυφός τους, ψήνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και μας δίνουν τα τραγανά και θρεπτικά αράπικα φιστίκια.

Σύγκλινο. Σύγκλινο είναι το ονομαστό το χοιρινό παστό της Μεσσηνίας που καπνίζεται σε καπνό κυρίως φασκομηλιάς, σχοίνου και κυπαρισσιού. Στην συνέχεια βράζεται σε χυμό πορτοκαλιού. με γαρύφαλλα, πορτοκαλόφλουδες και μπαχαρικά.

Παστέλι. Σύμβολο της αφθονίας και της γονιμότητας, προσφερόταν από την αρχαιότητα στους γάμους ώστε το ζευγάρι να έχει γλυκό μέλλον.

Αγορά

Στην νέα Δημοτική Αγοράς της Καλαμάτας, – περάσαν περίπου 30 χρόνια από μεταφορά της από την παλαιά, εκεί που είναι τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας- κάθε Τετάρτη και Σάββατο γίνεται η λαϊκή αγορά της Καλαμάτας.

Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας

Εδώ θα βρεις ανάμεσα  σε χορτά, ζαρζαβατικά και φρούτα, βότανα και τσάγια Ταϋγέτου, χειράγκαθα (ειδικό χόρτο που βγαίνει σε υψόμετρο, τρώγεται βραστό και κάνει ρόφημα θρεπτικότατο) από την κορφή  του Ταϋγέτου, σφελίτσι και αγγουρίτσα (τοπικά χόρτα), κάστανα, καρύδια,  γλυκοπατάτες, πατάτες Αρτεμισίου, σταφύλια φράουλες και μέλια τοπικά.

Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide

Εδέσματα

Γουρουνοπούλα. Το πιo χαρακτηριστικό μεσσηνιακό έδεσμα είναι η σουβλιστή γουρουνοπούλα με την τραγανή πέτσα.

Κολοκυθοκορφάδες. Οι καθαρισμένες κολοκυθοκορφάδες τζιγαρίζονται  σε ελαιόλαδο με άλλα μυρωδικά χόρτα και περιχύνονται με ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη. Αφού βράσουν σε σιγανή φωτιά για μία ώρα περίπου αλατίζονται και πιπερώνονται.

Καγιανάς. Αυγά με ντομάτα, είτε με συγκλινο ή λουκάνικο. Βέβαια η πιό εντυπωσιακή εκδοχή του είναι ο καγιανάς  μαγειρεμένος με πατάτες, σύγκλινο και αγγινάρες που συνηθίζεται στην Μικρομάνη την άνοιξη.

Σπανάκι με μαυρομάτικα φασόλια. Μαζί τους μαγειρεύονται κι άλλα μυρωδικά χόρτα.

Κόκκορας κρασάτος με σπιτικές χυλοπίτες. Κυριακάτικο οικογενειακο παραδοσιακό έδεσμα.

Μπακαλιάρος τσιλαδιά. Ο μπακαλίαρος τσιλαδιά είναι ένα  παραδοσιακό πιάτο τηγανητού παστού μπακαλιάρου σε κόκκινη σάλτσα με κρεμμύδια και σταφίδες Κορινθίας.

Λιόπιτα. Φτιαγμένη με παραδοσιακό φύλλο, μεσσηνιακή ελιά, και κορωνέικο λάδι.

Λαλάγγια. Τα λαλάγγια αποτελούν παράδοση στη Μεσσηνιακή Μάνη, φτιάχνονται από λεπτή ζύμη σε σχήμα κορδονιού, σε διάφορα περίεργα σχήματα και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.

Οι δίπλες. Σήμα κατατεθέν στις στιγμές χαράς, σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσια είναι οι δίπλες που φτιάχνονται από χυλό ζύμης, τηγανίζονται σε λάδι και βαπτίζονται σε μέλι . Ιδιαίτερα στους γάμους συμβολίζουν το «γλυκό» έγγαμο βίο του ζευγαριού.

Τραβηχτές πίτες και κουταλίδες. Οι τραβηχτές πίτες και οι κουταλίδες είναι προσφιλείς στη Μεσσηνία και παράγονται με τα ελάχιστα υλικά, το αλεύρι το νερό και τηγανίζονται στο ελαιόλαδο.

H σαλάτα Μεσσηνίας. Νέο έδεσμα -μιάς και παραδοσιακά στην Μεσσηνία τρώγαν απλές σαλάτες, μαρούλι, λάχανο, αγγουροντομάτα- που επιστρατεύει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως σφέλα, λαλάγγια, παστό, ξερά σύκα και μαζί με πορτοκάλι, το κρεμμύδι και τα βραστά αβγά και τις πατάτες δημιουργούν μιά πολύ πρωτότυπη σαλάτα.

Παραγωγοί

Από τους δεκάδες παραγωγούς της περιοχής διαλέξαμε έναν αντιπροσωπευτικό για κάθε κλάδο.

Kalamata Papadimitriou

Η εταιρεία Kalamata Papadimitriou είναι μιά από την ιστορικές εταιρίες της Καλαμάτας. Ξεκίνησε το 1939 με εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο και τη δεκαετία του ’50 διεισδύει στη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμα τοπικό προϊόν: την Κορινθιακή σταφίδα. Σταδιακά, επικεντρώνεται στην σταφίδα και αποκτά εξειδίκευση στο προϊόν αυτό.

Η επόμενη γενιά  καθιστά την εταιρεία τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα Κορινθιακής σταφίδας παγκοσμίως ενώ στις μέρες μας παράγει το γνωστό πλέον σε όλους μας ελληνικό «Βαλσαμικό Ξίδι Kalamata Papadimitiou» που έγινε γίνεται το No1 Βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Σήμερα η εταιρεία αναπτύσσει νέες σειρές καινοτόμων προϊόντων, βασισμένες στο βαλσαμικό ξίδι, κρέμες βαλσαμικού και μεσογειακές μουστάρδες ιδανικές για Μεσογειακές σαλάτες.

Agrovim

Η Agrovim είναι μιά ελληνική εξαγωγική εταιρεία και έχει παρουσία σε 50 χώρες του εξωτερικού, της Ευρώπης, Αμερικής,  Νότιας Αφρικής και χώρες της Άπω Ανατολής. Η Ιλιάδα αποτελεί για την Agrovim τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων της, που  βραβεύτηκε στην εκδήλωση «Diamonds of the Greek Economy», εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.

Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Sainsbury, Metro κ.α.) της Ευρώπης και ξεχωρίζουν για την προσιτή τιμή τους, την καλή ποιότητα  και τις όμορφες συσκευασίες . Αποκλειστικά για την ελληνική αγορά έχει τοποθετήσει σε αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ , μεταξύ των οποίων Βερόπουλος, Μασούτης, Θανόπουλος, τουριστικά μαγαζιά αλλά και σε delicatessen, τη σειρά «Ελαιώνιον» η οποία περιλαμβάνει ελαιόλαδο Π.Ο.Π Καλαμάτας και ελιές.

Oινομεσσηνιακή

H Οινομεσσηνιακή Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 στην Καλαμάτα και είναι μία μοντέρνα οινοποιητική μονάδα, πλήρως αυτοματοποιημένη και εξοπλισμένη με την καλύτερη οινοποιητική τεχνολογία, με στόχο την αξιοποίηση των εκλεκτών ποικιλιών σταφυλιού της Μεσσηνίας,  τόσο των τοπικών (Ο.Π.Α.Π. ‘Μαντινεία’ και του Ο.Π.Α.Π. ‘Νεμέα) όσο και των κοσμοπολίτικων (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay).

Mati Fortuna, κι η Μεσσηνία δημιούργησε το μεγάλο κρασί της - Greek Gastronomy Guide

Δοκιμάσαμε τον Νοέμβριο του 2018 το Mati Fortuna. To μάτι της τύχης, είναι ένα εξαίρετο κρασί ποικιλίας Cabernet Sauvignon, από τους αμπελώνες της Μεσσηνίας. Το κρασί  έμεινε 24 μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια και ωρίμασε για άλλους 24 μήνες στη φιάλη του. Έτος τρύγου το 2014 και τέσσερα χρόνια μετά – το κρασί θέλει υπομονή- στα ποτήρια μας, με μια γεύση πλούσια σε αρώματα μπαχαρικών, ώριμων φρούτων και βανίλιας, ότι πρέπει για κρέατα και κυνήγια. Κι έχει δίκιο ο Βαγγέλης Ξυγκώρος να καμαρώνει. Το Mati Fortuna είναι ένα κρασί που ανεβάζει το επίπεδο της οινοποιείας στη Μεσσηνία.

Mati Fortuna, κι η Μεσσηνία δημιούργησε το μεγάλο κρασί της - Greek Gastronomy Guide

Αλλαντικά Οικονομάκος

Στην οδό Ιθώμης 12, σ’ ένα ήσυχο στενό δρομάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην πράσινη στη ξύλινη καλόγουστη επιγραφή του, πάνω από την είσοδο, η περιγραφή είναι σαφής: «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκος. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας».

Αλλαντικά Οικονομάκος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Tα λουκάνικα και τα παστά του Οικονομάκου θα τα βρεις μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα, στην Μεσσηνία, και σε ελάχιστα στην Αθήνα. Αλλά αξίζει κανείς να περάσεις από το μαγαζί για να ζήσεις την ατμόσφαιρα της οικογενείας και να χαρούν οι αισθήσεις σου τρώγοντας τα καλύτερα παστά της Καλαμάτας!

Αλλαντικά Οικονομάκος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Ξυλόφουρνος Ναυτιλία

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, Ύδρας 144, στη Δυτική Παραλία, πίσω από το κατάστημα παιγνιδιών Jumbo, βρίσκεται το παραδοσιακό αρτοποιείο η «Ναυτιλία» του Γιάννη Νικόπουλου, ένας από τους ελάχιστους φούρνους στην Καλαμάτα που λειτουργούν με ξύλα.

Από το 1924 σε λειτουργία και από το 1964 στα χέρια της οικογένειας Νικόπουλου, ο ξυλόφουρνος βγάζει λογιών λογιών καρβέλια, ψωμιά, κουλούρια (σταφίδας, πορτοκαλιού, προζυμιού, διαίτης, μούστου, λαδιού), παξιμάδια ολικής αλέσεως αλλά και κρίθινα, τσουρέκια, φρυγανιές, λαλάγγια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα. Ο χώρος του παραμένει ως είχε από το 1924 και είναι χάρμα ιδέσθαι. To κατάστημα ψηλοτάβανο, ο ξυλόφουρνος στο βάθος με μια τεράστια ντάνα από κορμούς ξύλων να τον τροφοδοτούν.

Ξυλόφουρνος Η Ναυτιλία - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Κέντρα εστίασης

Η Καλαμάτα προσφέρει λογιών-λογιών προτάσεις για τους φίλους του καλού φαγητού, είτε αυτό είναι πρόχειρο του δρόμου είτε φαγητό του μαγέρικου είτε γκουρμεδιά. Προτείνουμε μιά δεκαριά μαγαζιά που θεωρούμε ότι είναι άξιοι πρεσβευτές της πόλης, κι όπου εκεί εκτός της γαστρονομικής εμπειρίας θα γνωρίσετε και επαγγελματίες με πάθος για την δουλειά τους και ανθρώπους εξαιρετικού ήθους.

Μεζεδοπωλείο στο Κύμα

Στο μέσον περίπου της παραλιακής της Καλαμάτας, πάνω ακριβώς στο κύμα βρίσκεται το μεζεδοπωλείο του Ανδρέα Ζαγάκου – ο εμπνευστής, μαζί με τον Κωνσταντίνο Αδριανόπουλο, του περίφημου Σχολείου Τουρισμου Καλαμάτας-  «…Στο Κύμα». Όνομα και πράγμα. Γιατί σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, μπορείς να πιεις το ποτό σου, να φας εξαιρετικούς μεζέδες, να απολαύσεις το ουζάκι ή το τσίπουρό σου, και το καλοκαίρι να κάνεις το μπάνιο σου.

Μεζεδοπωλείο Στο Κύμα - Ανδρέας Ζαγάκος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Στο Κύμα, στη χειμερινή αίθουσά του, στην απέναντι μεριά του δρόμου, δύο μεγάλες βιβλιοθήκες δίνουν το στίγμα της αγάπης του για τη λογοτεχνία και το διάβασμα. Εδώ τον χειμώνα γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων και έχουν περάσει σπουδαίοι λογοτέχνες που έρχονται για να μιλήσουν στο κοινό της Καλαμάτας για τα βιβλία τους.

Μεζεδοπωλείο Στο Κύμα - Ανδρέας Ζαγάκος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Ταβέρνα στου Κώστα

Χαμένη μέσα στα περιβόλια στα Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς,  η ταβέρνα «Στου Κώστα» θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, “Ταν ή επί τας”  ,“Εν τούτω νίκα” του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη!

Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι). Κι αν ο Κώστας, στην τραπεζαρία  δίνει θεατρική παράσταση και παίρνει τις παραγγελίες προτείνοντας αυτό που πρέπει  να επιλέξει ο κάθε πελάτης, ψυχή του μαγαζιού είναι η γυναίκα του Μαρία, η μαγείρισσα. Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας με ξεχωριστά πίατα όπως το εικονιζόμενο σπανάκι με μαυρομάτικα φασόλια.

Εστιατόριο τα Ρολά

Το εστιατόριο Τα Ρολά, στην οδό Σπάρτης 53, που λειτουργεί  από το 1924, είναι ένα από τα ιστορικά μαγαζιά της Καλαμάτας. Ιδρύθηκε από τον Μπάρμπα Γιάννη, που έχοντας τότε επιστρέψει από την Αμερική όπου δούλευε ως μετανάστης, θέλησε να φτιάξει ένα εστιατόριο αντάξιο της μεγάλης αγάπης του για την πατρίδα. Πήρε το όνομα «Ρολά» επειδή εκείνη την εποχή το κτίριο εκτός από τις τζαμαρίες είχε για ασφάλεια και εξωτερικά μεταλλικά ρολά.

Εστιατόριο Τα Ρολλά - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Το μαγαζί σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει έναν αιώνα αδιάκοπης λειτουργίας – ούτε στην Κατοχή δεν σταμάτησε να δουλεύει – και συνεχίζει να είναι οικογενειακή επιχείρηση που πρόσφατα ανακαινίστηκε από τα εγγόνια του  μπάρμπα Γιάννη,  Γιώργο και Σύλβια Αθανασοπούλου. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι γνήσια παραδοσιακή ελληνική από αγνά και φρέσκα υλικά. Κουμάντο στην κουζίνα κάνει η κυρία Άννα Αθανασοπούλου, μητέρα των παιδιών. Πρώτες ύλες προσεγμένες, ατμόσφαιρα καπηλειού, κλίμα οικογενειακό, τιμές οικονομικότατες, δεν θέλει κι άλλα για να είναι από τα πιο περιζήτητα στέκια της πόλης.

Σουβλάκια ο Τζίμης

Το σουβλατζίδικο Ο Τζίμης στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα  αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο της πόλης. Ένα χαμηλόστεγο κεραμοσκεπές μικρό μαγαζάκι 20 τετραγωνικών μέτρων, που όταν στα στόρια του είναι κλειστά φαντάζει σαν μια έκθεση από ταμπέλες μαγαζιών της παλιάς Καλαμάτας, και όταν ανοίγει, ως δια μαγείας από τον τοσοδούλη εσωτερικό του χώρο, προετοιμάζονται και σερβίρονται τα σουβλάκια στους ανθρώπους που περιμένουν την σειρά τους.

Σουβλάκια Ο Τζίμης - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Ένα άλλο από τα χαρακτηριστικά του μαγαζιού είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ανυπομονείς για την παραγγελία σου. Κάθεσαι με την παρέα σου, ή όρθιος σε πηγαδάκια, και περιμένεις να σε ειδοποιήσει ο Τζίμης, κτυπώντας έναν κλασικό κώδωνα ξενοδοχείου και αναγγέλλοντας ότι η παραγγελία είναι έτοιμη!

Σουβλάκια Ο Τζίμης - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Λιόπιτες

Στην οδό Ιατροπούλου 12, στην παλιά Αγορά της Καλαμάτας βρίσκεται η Λιόπιτα, το εργαστήρι παραγωγής κάθε λογής πίτας. Ιδιοκτήτης του η Ελπίδα Περιστεροπούλου, μια γυναίκα που εξαιτίας της κρίσης άφησε τα Λογιστικά και αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι δικό της, ένα κατάστημα με χειροποίητες πίτες. Ένα εγχείρημα που ο κόσμος της Καλαμάτας, το αγκάλιασε περνώντας καθημερινά από εκεί.

Λιόπιτα - Παραδοσιακές Πίτες - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Η «Λιόπιτα» είναι κάτι ξεχωριστό για τα δεδομένα της πόλης, αφού πουλά μόνο πίτες που φτιάχνονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Στην αρχή του εγχειρήματος έφτιαχνε πίτες με κλασικές γεύσεις, όπως τυρόπιτα, λιόπιτα, κοτόπιτα, στην συνέχεια όμως δημιούργησε πιο «εναλλακτικές» πίτες, όπως μανιταρόπιτα, ντοματόπιτα, αγκιναρόπιτα, μελιτζανόπιτα, κολοκυθόπιτα, με παστρουμά, με σουτζούκι και γενικότερα πίτες βασισμένες στα εποχιακά προϊόντα, για παράδειγμα νηστίσιμες σε περίοδο νηστείας, είτε πιπερόπιτες. Καθημερινά στη βιτρίνα της θα συναντήσει κανείς 15 διαφορετικές γεύσεις.

Λιόπιτα - Παραδοσιακές Πίτες - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Μαγειρείον Βερσαλλίες

Το μαγειρείο Βερσαλλίες, στην παραλία της Καλαμάτας, στον προσφυγικό συνοικισμό που βρίσκεται πίσω από την κοσμική μαρίνα της πόλης, είναι ένα παλιό πέτρινο κτίριο, σουρεαλιστική ονομασία – ο Γιάννης Κούμανης και η Μαρία, η γυναίκα του, το διάλεξαν επειδή όπως και το παλάτι των Βερσαλλιών, στους Παρισίους είχε την τουαλέτα του εκτός ανακτόρων – ανοικτή κουζίνα όπως τα παλιά μαγέρικα, στη σειρά περαστικοί να πάρουν φαγητό για το σπίτι και ταψιά με μαγειρευτά φαγητά, του πουλιού το γάλα.

Την φιλοσοφία του μαγαζιού μας, την είπε η Μαρία σε δυο κουβέντες: «Ένα έντιμο μαγαζί για έντιμους ανθρώπους». Τι κι αν ο Γιάννης Κούμανης πέρασε ως μάγειρας σε διάφορά gourmet μαγαζιά της Καλαμάτας, αλλά και της Αυστραλίας, και άφησε το στίγμα του με εδέσματα που άφησαν εποχή, όπως τα λαζάνια με κολοκυθοκορφάδες ή κανελόνια καγιανά.  Aπό δω και πέρα  γκουρμεδίες γίνονται τα φαγάκια της καθημερινότητας. Και σ’ένα χρόνο -άνοιξε το 2017- κέρδισε τις καρδιές της Καλαμάτας και όχι μόνον.

Μαγειρείο Βερσαλλίες - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Ταβέρνα ο Αλοίμονος

Το ταβερνάκι του Ηλία Αλοίμονου σε μια βορειοδυτική συνοικία της Καλαμάτα μεταξύ Ελατοχωρίου και Αχιλλέως, συντηρεί εδώ και μισόν αιώνα το μύθο, της  οικογενειακής παραδοσιακής ταβέρνας. Τα τρία κορίτσια, κόρες του Ηλία Αλοίμονου, η Γιάννα στο σερβίρισμα, και η Μαρία με την Πένη, μαζί με την μάνα τους Ευγενεία, στην κουζίνα, χειμώνα καλοκαίρι είναι εκεί, για να θυμίζουν τι εστί παραδοσιακό ταβερνάκι.  Το μαγαζί γωνιακό, ταπεινό, ο εσωτερικός χώρος απλός με τζαμαρίες σε δυό πλευρές, ένα τζάκι για τον χειμώνα, τα βαρέλια με το κρασί σε μιά γωνιά, κάποιοι πίνακες, τα τραπεζοκαθίσματα λιτά, και στρώσιμο λαδόκολα.

Ταβέρνα Αλοίμονος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

“Το καλοκαίρι  η ταβέρνα γίνεται καλοκαιρινή, στον ομορφότερο κήπο της Καλαμάτας” λένε οι Καλαματιανοί. Το φαγητό της ταβέρνας με μεράκι,γούστο και ανθρωπιά. Είναι τα φαγητά που οι Καλαματιανοί δοκιμάσαν στα  σπίτια τους, όπως ο κόκκορας με τα μακαρόνια, σπανάκι με φασολάκια μαυρομάτικα, καγιανάς, σφέλα, λουκάνικα με πορτοκάλι, η πατατιά μια πιό μονντέρνα εκδοχή πατάτας κρούστας με αυγά μάτια και μπούκοβο, αλλά και κρέατα σχάρα ψητά, συκώτια και μπριζολάκια.

Ταβέρνα Αλοίμονος - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Καφενείο-Ουζερί ο Θίασος

Ο «Θίασος» είναι ένα καφενείο-ουζερί στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας και φιλοξενείται σ’ ένα κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, εκεί που στεγαζόταν ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της πόλης, το καφενείο του Ταβλαρίδη (1914). Ο Κώστας και ο Βασίλης  το παρέλαβαν και το λειτούργησαν  από τον Σεπτέμβριο του 2015 και, όπως φαίνεται, ήρθε για να… μείνει. Η περιοχή αναζωογονήθηκε, και οι θαμώνες του καφενείου απολαμβάνουν στην πλατεία την δροσιά, κάτω από τα δυό πελώρια γέρικα πλατάνια –που σίγουρα η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη αυτής του καφενείου- τον καφέ τους και το ουζάκι τους.

Καφενείο - ουζερί ο Θίασος στην Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Το εσωτερικό του καφενείου, ένας  τετράγωνος ψηλοτάβανος  χώρος, φωτίζεται από μια μεγάλη  τζαμαρία και στην μέση μια ξυλόσομπα που θερμαίνει τον χειμώνα τους θαμώνες. Το καφενίο φιλοξενεί συχνά πυκνά παρέες ερασιτεχνών μουσικών που με τη συνοδεία του μεζέ και του ποτού, διασκεδάζουν την παρέα τους και το μαγαζί ολόκληρο. Οι μεζέδες πολλοί, από τους οποίους ξεχώρισα τον καγιανά παστό, την χορτόπιτα, ρεβιθοκεφτέδες, χοιρινό πουγκί και φυσικά γουρουνοπούλα.

Καφενείο - ουζερί ο Θίασος στην Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Εστιατόριο Κάρδαμος

Το Κάρδαμο είναι το εστιατόριο που αποτελεί τον καλύτερο γαστρονομικό πρεσβευτή του κέντρου της Καλαμάτας. Ο Σπύρος, ο Ντίνος και Τάκης τα τρία αδέλφια  Κομπογιαννίτη και η ομάδα τους ξεκίνησαν το 2010, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με πρώτο σταθμό, έναν μικρό αλλά φιλόξενο και ξεχωριστό χώρο και πολύ σύντομα, το 2013 αφού κερδίθηκε η εμπιστοσύνη του κοινού, έγινε το άλμα σ’ ένα μεγαλύτερο χώρο με πολλαπλές απαιτήσεις, κι αυτός στο κέντρο της πόλης απέναντι από τον πανέμορφο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμάτας.

Εστιατόριο Κάρδαμο - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

H κουζίνα του Κάρδαμου εξελίσσει παραδοσιακές συνταγές, ενώ παρουσιάζει νέες δημιουργίες στηριγμένη κυρίως σε μιά πληθώρα από ελληνικά τυπικά τοπικά τρόφιμα. Εκτός του γαστρονομικού του περιεχομένου, το Κάρδαμο κάνει μια πολύ καλή χρήση της επικοινωνίας στα ηλεκτρονικά μέσα. Η ιστοσελίδα του είναι, σαφής υψηλής αισθητικής με πολύ ελκυστικές φωτογραφίες, ενώ στο facebook παρουσιάζονται  έξυπνα τα event αλλά και οι νέες συνταγές.

Εστιατόριο Κάρδαμο - Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Gastro-bar Yamas

Yiamas Gastro Bar είναι ένα εστιατόριο – μπαρ στην  παραλία της πόλης της Καλαμάτας και αποτελεί τμήμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Elite City Resort. Λίγα βήματα από την πανέμορφη ακροθαλασσία του Μεσσηνιακού κόλπου και κάτω από από την επιβλητική μορφή του Ταϋγετου, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα από τη εντυπωσιακή πισίνα και το μεγάλο ξύλινο ντεκ ενώ ο εσωτερικός του χώρος και η χειμωνιάτικη αίθουσα   είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένη και αποπνέει φρεσκάδα και χαλαρότητα.

Το εστιατόριο λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι από το 2015 και έχει κερδίσει το κοινό της Καλαμάτας αλλά και των gourmet περιηγητών και δεν είναι τυχαίο ότι μες τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει αποσπάσει πολλές εθνικές διακρίσεις και βραβεία και θεωρείται δίκαια από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας μας.

Yiamas Gastro Bar - Elite City Resort Καλαμάτα - Greek Gastronomy Guide

Επίλογος

Φυσικά κάθε χρόνο – ας είναι καλά το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, που μας έκανε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της – το υλικό θα εμπλουτίζεται προς μεγάλη χαρά μου και φυσικά των αναγνωστών της ιστοσελίδας μας και των ταξιδιωτών της περιοχής.

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!