Κολιτσιάνοι Βόλου

Ο τσουχτερός μεζές της θάλασσας

Κολιτσιάνοι Βόλου - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι από τα πιο γνωστά της Ελλάδας. Κι είναι δημοφιλή όχι μόνο για τους θαλασσινούς μεζέδες τους αλλά και για την ιεροτελεστία σερβιρίσματος τους (κάθε νέο σερβίρισμα και διαφορετικός μεζές). Οι κολιτσιάνοι Βόλου (οι θαλάσσιες ανεμώνες) είναι σπάνιος μεζές και, όσο τσουκτεροί είναι στο μάζεμα μέσα στη θάλασσα, τόσο ζουμεροί και νόστιμοι είναι όταν τηγανιστούν με κουρκούτι και συνοδέψουν τα ούζα και τα τσίπουρα.

Τα δύσκολα χρόνια -τα λεγόμενα της φτώχειας με τόσο όμως πλούτο γεύσεων της φύσης- σε πολλά μέρη της χώρας οι ανεμώνες της θάλασσας ήταν προσφιλείς και είχαν τοπικές ονομασίες. Στη Μυτιλήνη λέγονται  κουλφάδες. Στις Σποράδες λέγονται αγαλίπες και μ’ αυτές κάνουν και κεφτέδες με κρεμμύδι, μαϊντανό ντομάτα και αλευράκι. Στο Σκλύθρο Μαγνησίας λέγονταν γαλίπες (μοιάζει με των Σποράδων) τις καθαρίζαν από την  άμμο,  τις έβαζαν στο σουρωτήρι για τα μακαρόνια, τις έριχναν καυτό νερό, στράγγιζαν, αλεύρωμα και τηγάνι. Άλλοι  πάλι προσθέτουν μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, αυγό, λίγο αλευρι ή τριμένη φρυγανιά ή και τα δυο , ανακατεύουν τον χυλό και τον ρίχνουν κουταλιά-κουταλιά στο τηγάνι όπως τους κολοκυθοκεφτέδες…

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!