Μύδια σαγανάκι

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους

Μύδια σαγανάκι - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Τα μύδια είναι πράγματι ένας εξαιρετικός μεζές από μόνα τους – τα αχνιστά όταν ξεκινήσεις να τα τρως δεν μπορείς να σταματήσεις, όπως συμβαίνει με τον πασατέμπο και τα κεράσια – αλλά γίνονται και νοστιμότατο συστατικό σε κυρίως πιάτα. Πόσο μάλλον που η νοστιμιά τους συνδυάζεται και με το γεγονός ότι τα μύδια αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ευγενών πρωτεϊνών ενώ έχουν αναγνωρισμένες χωνευτικές και διεγερτικές ιδιότητες.
Οι πιο συστηματικές μυδοκαλλιέργειες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, και οι πασσαλωτές μονάδες πολλαπλασιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη εκατέρωθεν των εκβολών του Αξιού (Χαλάστρα, Λουδίας, Αλιάκμονας) και στον Μακρύγιαλο της Πιερίας.

Τα μύδια μαγειρεύονται πολλαπλώς. Εκτός των αχνιστών (με το σχετικό κρεμμυδάκι, σκορδάκι, μαϊντανό και λευκό κρασί), τα μύδια γίνονται μυδοπίλαφο, μύδια σαγανάκι (με σάλτσα ντομάτα, φέτα, κρεμμυδάκι κτλ.), μακαρονάδα και, τέλος, τηγανητά (στο κουρκούτι) που συνοδεύονται με σκορδαλιά.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στα μύδια σαγανάκι, όπως μαγειρεύονται στον Πόρο
Μύδια - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!