Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Οι ψευτοκεφτέδες που επεσκίασαν σε φήμη τους αληθινούς

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Οι ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης ειναι η πιο αντιπροσωπευτική παραδοσιακή συνταγή του νησιού – μαζί με την φάβα -, δύο εδέσματα παράγωγα βεβαίως των τοπικών καρπών της σαντορινιάς γης, της φάβας και της μικροσκοπικής σαντορινιάς τομάτας. Στην Σαντορίνη, με τόση παραγωγής της ντόπιας τομάτας (κάποια στιγμή στις αρχές του 20 αιώνα η ντοματοπαραγωγή τροφοδοτούσε 10 εργαστάσια ντοματοπελτέ) φυσικό ήτανε οι ντοματοκεφτέδες, να γίνουν οι πρεσβευτές της Σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας.

Για να μαγειρέψετε ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης: Αφού πλυθούν οι τομάτες, ψιλοκόβονται με το μαχαίρι, ανακατεύονται σε μια λεκάνη με κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και κατόπιν προστίθενται τα μυρωδικά, η ρίγανη, το θυμάρι, ο δυόσμος, αλάτι και πιπέρι και τόσο αλεύρι (ελάχιστο) ώστε να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός. Όταν κάψει το ελαιόλαδο, ρίχνετε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά και οι κεφτέδες τηγανίζονται μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ξανθοκόκκινο χρώμα.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!