Παστουρμάς θαλάσσης Κομοτηνής

Ο παστουρμάς με άρωμα θάλασσας

- Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Ο παστουρμάς θαλάσσης είναι ένας νέος σχετικά μεζές από μπακαλιάρο, που υπόκειται στην επεξεργασία του παραδοσιακού παστουρμά (πάστωση, αφυδάτωση και επικάλυψη με το ίδιο μπαχαρικό, το τσιμένι). Γεννήθηκε στην Κομοτηνή (περιοχή που έχει παράδοση στον κλασικό παστουρμά) όπου υπάρχουν βιοτεχνίες, που χρησιμοποιούν ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο Νορβηγίας. Ο παστουρμάς θαλάσσης έχει πλέον τυποποιηθεί ως προϊόν και σήμερα μπορεί να τον βρει κανείς σε καταστήματα delicatessen.

Πρωτοδοκίμασα τον μεζέ σε ταβέρνα στη Νικήτη Χαλκιδικής, από τα χέρια της χαρισματικής αρχόντισσας – μαγείρισσας  και ενθουσιάστηκα γιατί ήταν από φρέσκο μπακαλιάρο. Έδεσμα χειροποίητο, πεντανόστιμο, ιδανικός μεζές για ούζο πάνω στην ακροθαλασσιά.

Η συνταγή: «Ο μπακαλιάρος πρέπει να είναι μεγαλούτσικος (+1500 γρ). Μετά το φιλετάρισμα τον βάζω σκεπασμένο με χοντρό αλάτι σε τρυπητό στο ψυγείο για 24 έως 30 ώρες. Ξεπλένω καλά και τον στεγνώνω. Τον βάζω στη κατάψυξη για λίγο για να μπορέσω να τον κόψω σε πολύ λεπτές φέτες και το σερβίρω με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αφού πρώτα τον έχω πασπαλίσει με μπόλικο τσιμένι και κοκκινοπίπερο».

Καπάνι ή Αγορά Βλάλη - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΥΖΟΜΕΖΕΔΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηγανητοί Ουζομεζέδες

Θαλασσινοί Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Οστρακοειδών

Τυριά Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Αλλαντικών

Εκλεκτοί Ουζομεζέδες

Σπάνιοι Ουζομεζέδες

Πίτες

Διάφοροι Ουζομεζέδες

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.