Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου

Οι πλέον συνηθισμένοι ψευτοκεφτέδες των Κυκλάδων

Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Στα Κυκλαδονήσια, οι κεφτέδες των φτωχών – που δεν μπορούσαν να έχουν κρέας στο τραπέζι τους παρά μόνο τις γιορτές – γίνονταν από τα χόρτα, όσπρια και λαχανικά που έβρισκαν στον τόπο τους. Ρεβιθοκεφτέδες συνηθίζονται στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, αλλά πατρίδα τους είναι η Σίφνος. Οι ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου είναι ένα φαγητό, που παλιά το έφτιαχναν στα νοικοκυριά κυρίως με το περίσσεμα της ρεβιθάδας της προηγούμενης ημέρας. Στις μέρες μας, που οι ρεβιθοκεφτέδες στις ταβέρνες είναι ανάρπαστοι, το υλικό τους φτιάχνεται εξ αρχής.

Τα ρεβίθια αφού παραμείνουν μια νύχτα στο νερό για να φουσκώσουν, τρίβονται για να βγουν τα χοντρά φλούδια τους. παίρνουν μια βράση στην κατσαρόλα και κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε με ένα πιρούνι τα χυλωμένα ρεβίθια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν χρειαστεί, λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί και όταν ενωθούν μεταξύ τους πλάθουμε το μείγμα σε πλατιούς κεφτέδες. Μετά τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου
Σίφνος - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!