Έκθεση Gourmet Exhibition 2019 - Κιμπάρικα πράγματα και μόνον

Έκθεση Gourmet Exhibition 2019 - Κιμπάρικα πράγματα και μόνον
Apr 12 2019

Έκθεση Gourmet Exhibition 2019 – Κιμπάρικα πράγματα και μόνον

H Θεσσαλονίκη, πολύ πριν ξυπνήσουν οι πρώτες γαστρονομικές ανησυχίες στον τόπο μας, και εισαχθεί το gourmet στη ζωή μας – μιλάμε για την δεκαετία του 1990 -ήταν από τότε πρωτοπόρα στην απόλαυση του φαγητού, στα καλά εστιατόρια με ελληνική κουζίνα και στα φημισμένα μεζεδοπωλεία. Στις μέρες μας εξακολουθεί να βαστά τα σκήπτρα στην ελληνική γαστρονομία και οι Θεσσαλονικείς να θεωρούνται κιμπάρηδες στο φαγητό και η πόλη να είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος για όλα τα γούστα.

Τα τρία τελευταία χρόνια, μαζί με τις παλιές και νέες αγορές της, τα γνωστά και τα νέας γενιάς petits restau, η Θεσσαλονίκη απέκτησε και μια ιδιαίτερη έκθεση και δικαίως την  καμαρώνει. Η Gourmet Exhibition είναι η πιο εξειδικευμένη έκθεση τροφίμων και ποτών από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Διοργανωτής της ο Aλέξανδρος Στεφανίδη – επικεφαλής μιας ομάδας -, ένας εξαίρετος γνώστης των ελληνικών προϊόντων και παράλληλα ιδιοκτήτης του Olicatessen ενός σύγχρονου παντοπωλείο σύγχρονης αισθητικής με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η 3η Gourmet Exhibition η πλέον εξειδικευμένη έκθεση εκλεκτών τροφίμων και ποτών μικρών και μεσαίων Ελλήνων παραγωγών, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 6-8 Απριλίου 2019, στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού, στο κέντρο της πόλης και είχα την τύχη και την χαρά να προσκαλεστώ και να συμμετάσχω ως κριτής στον διαγωνισμό των βραβείων «Specialist Awards».

Τα προϊόντα που διακρίναμε στα εκθετήρια των 80 παραγωγών που συμμετείχαν στην έκθεση, είναι ό,τι παράγει η ελληνική γη, π.χ. εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ελιές, μέλια, μαρμελάδες και chutneys, γλυκίσματα, αρωματικά φυτά και βότανα, ροφήματα, αρτύματα, ευφάνταστα τυριά, καινοτόμα προϊόντα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα με τοπικά υλικά και, τέλος, μια μεγάλη γκάμα προϊόντων προσωπικής περιποίησης κυρίως από βρώσιμα υλικά.

Αν θελήσω  να συνοψίσω με δυό κουβέντες την εντύπωση μου για την Gourmet Exhibition 2019:

Σε μιά πανέμορφη θέση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σ’ ένα όμορφα διαρυθμισμένο βιομηχανικό κτίριο, υψηλής αισθητικής περίπτερα, συνάντησα μια αφρόκρεμα παραγωγών, όμορφους ανθρώπους, καλόγουστα ντυσίματα επισκεπτών και εκθετών, ελκυστικά ως λυμπιστικά εκθέματα και ένα συναίσθημα χαράς και ικανοποιίησης. Δηλαδή κιμπάρικα πράγματα και μόνον! 

Σε τρεις μέρες 80 παραγωγοί αποκλειστικά εξαίρετων προϊόντων γαστρονομίας από όλη την Ελλάδα αντάμωσαν και πάνω από 8.000 επισκέπτες, αποφασισμένους να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν, να απολαύσουν τον πλούτο που πηγάζει από την ελληνική γη και τέλος να τον προμηθευτούν για το σπίτι ή την επιχείρησή τους, ως καταναλωτές ή επιχειρηματίες.

Το κοινό αποτελείτο από καταναλωτές, δημοσιογράφους και ανθρώπους της γαστρονομίας, εμπόρους και χονδρεμπόρους, αλλά και bon viveurs που συνδυάσανε μια βόλτα στο λιμάνι μεσ’ το ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο με μια γαστρονομική ενημέρωση.

Αν δούμε την έκθεση Gourmet Exhibition 2019 με τους αριθμούς που μας δώσαν οι διοργανωτές, έχουμε και λέμε:

80 παραγωγοί αποκλειστικά με εκλεκτά και 100% τυποποιημένα τρόφιμα από κάθε μεριά της Ελλάδας, 1.700 προϊόντα στα περίπτερα των παραγωγών, στη διάθεση του κοινού για γευστικές δοκιμές, αγορές, παραγγελίες και συνεργασίες, 8.000 και πάνω επισκέπτες σε 3 ημέρες, 700 buyers-επαγγελματίες από την Ελλάδα, 200 buyers-επαγγελματίες από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 7% περίπου των καταναλωτών ήταν από το εξωτερικό.

Τα εκθέματα συναγωνίζονταν στην ομορφιά, τα στησίματα των περιπτέρων.

Από τους τους προσφερόμενους μεζέδες, εγώ θαύμασα, ένα παραδοσιακό προϊόν, το μελιτζανάκι τουρσί που διακρίνεται για την φινέτσα του αλλά και την νοστιμιά του!

Η Λήμνος ήταν τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός – μάλιστα λημνιά προϊόντα κερδισαν βραβεία στον διαγωνισμό – και οι επισκέπτες δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και φυσικά οίνους από το φημισμένο μοσχάτο Αλεξανδρείας 

Κάποιες συσκευασίες είχαν και ιστορική τεκμηρίωση και συνέδεαν πειστικά και πετυχημένα την αρχαιότητα με το σύγχρονο design. 

54 παράλληλες εκδηλώσεις με γευσιγνωσίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις και παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο “Olive Bar”, στο “Deli Bar” και στην αίθουσα γευσιγνωσίας: 12 γευσιγνωσίες ελαιολάδων (ε.π. ελαιολάδων), 4 γευσιγνωσίες ελιών,  5 γευσιγνωσίες μελιών, 17 γευσιγνωσίες διαφορετικών προϊόντων (τουρσιά, αλλαντικά, αλείμματα, σοκολάτες, ροφήματα κτλ),  11 συζητήσεις / παρουσιάσεις, 4 τράπεζες γευσιγνωσίας,  1 σεμινάριο καλλυντικών

Στις γευσιγνωσίες έξτρα παρθένων ελαιολάδων πολύς κόσμος παρακολούθησε με προσοχή τα μαθήματα της Μαρίας Κατσούλη και γευστικές δοκιμές με εξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’όλη την Ελλάδα.

Η Γιάννα Μπαλαφούτη μεταξύ άλλων παρουσίασε  γευσιγνωσίες, τουρσιών και αλειμάτων.

Η δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη παρουσίασε τα vegan προϊόντα.

Οι 4 εικονιζόμενοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας και η αφεντιά μου δοκίμασαμε και βαθμολογήσμε τα προϊόντα των Specialist Awards (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Ανθίδου, Νικολέτα Μακρυωνίτου, Γιώργος Πίττας, Ιωάννα Σταμούλου και Ελένη Ψυχούλη, σε 6  κατηγορίες των Specialist Awards: Παράδοσης, Ελιές, Μέλι, Συσκευασίας, Γεύσης και Καινοτομίας:

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και οι επιλογές δύσκολες.

Tα 18 προϊόντα που βραβεύθηκαν στα Specialist Awards ήσαν:

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Χρυσό: Σοκολάτα Movie, Cocoowa

Ασημένιο: Ελαιόλαδο, Ladolea

Χάλκινο: Ελαιόλαδο, Monogram

KAINOTOMIA

Χρυσό: Σοκολάτα Black Honey, Cocoowa

Ασημένιο: Ελαιόλαδο, Maron

Χάλκινο: Ζυμαρικά χωρίς Γλουτένη, Niama

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χρυσό: Λουκούμια Σύρου, Συκουτρής

Ασημένιο: Καβουρμάς Λήμνου, Παλαίστρος

Χάλκινο: Ελαιόλαδο Efkraton

ΕΛΙΑ

Χρυσό: Δαμασκηνοελιές, Αϊνατζόγλου Family Farms

Ασημένιο: Καλαμών Zαρωμένη, Terra Creta

Χάλκινο: Βιολογικές Ανάλατες Ελιές, Γνήσιες Γεύσεις

ΜΕΛΙ

Χρυσό: Μέλι Γλυκάνισου, Bee Naturalles

Ασημένιο: Μέλι Παλιουρίου, Beekeeper Family

Χάλκινο: Μέλι Καστανιάς, Elawon

ΓΕΥΣΗ

Χρυσό: Κατσικίσιος Καβουρμάς, Παλαίστρος

Ασημένιο: Βιολογικό Παξιμάδι Κυθήρων, Αστάρτη

Χάλκινο: Bread & Butter Chips, Lagadas Farms

Gourmet Exhibition 2019

Θα ήθελα να κλείσω με την συνολική μου εντύπωση και με ένα συμπέρασμα.

Όταν σε μιά πανέμορφη θέση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σ’ ένα όμορφα διαρυθμισμένο βιομηχανικό κτίριο, υψηλής αισθητικής περίπτερα, συναντήσεις μια αφρόκρεμα παραγωγών, όμορφους ανθρώπους, καλόγουστα ντυσίματα επισκεπτών και εκθετών, ελκυστικά ως λιμπιστικά εκθέματα και ένα διάχυτο συναίσθημα χαράς και ικανοποίησης, τότε θα ξέρεις ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται κάποιες ψυχές στην οργανωτική επιτροπή της έκθεσης, που είναι σε θέση να διοργανώνουν κιμπάρικα πράγματα και μόνον” ! 

Και του χρόνου!

<