Γυναικείοι Συνεταιρισμοί - Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου
Aug 07 2017

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί – Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία

Στη χώρα μας λειτουργούν 141 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης, στην παραγωγή ειδών οικοτεχνίας – χειροτεχνίας και στην προσφορά υπηρεσιών αγροτουρισμού.

Οι γυναίκες, αξιοποιώντας τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης, ξαναζωντανεύουν τον υπέροχο διατροφικό πολιτισμό που κληρονόμησαν και με παραδοσιακούς τρόπους παράγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ασφαλή και υγιεινά.

Σε πείσμα των καιρών και  όλων των προβλημάτων, όπως η κρίση, η ασαφής νομοθεσία, η δυσκολία συγκέντρωσης αρχικών κεφαλαίων, το τραπεζιτικό έλλειμμα, η έλλειψη κατάλληλων χώρων και εγκαταστάσεων και κυρίως η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης. Πάντως οι δεκάδες γυναίκες που αγωνίστηκαν,  αναγνώρισαν τον εαυτό τους μέσα από τους συνεταιρισμούς και εργάζονται με πείσμα και αποφασιστικότητα και αρκετές φορές ανιδιοτελώς, προκειμένου να επιβιώσει το εγχείρημα του “συνεταιρίζεσθαι”.

Στα αγροτουριστικά καταλύματά τους ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια άλλη μορφή φιλοξενίας, πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και στους ρυθμούς του χωριού, καθώς έχει την ευκαιρία να γευτεί αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις και να γνωρίσει τον αγροτικό τρόπο ζωής.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των 141 γυναικείων συνεταιρισμών, όπως τον παρουσίασε ο Enallaktikos.gr κι ο Αντρέας Ρουμελιώτης, αφού προηγηθούν δυο Συνεταιρισμοί που το greekgastronomyguide.gr είχε την τύχη να καταγράψει. Ακόμα και σ’ αυτά τα δύο δείγματα προκύπτει η αποφασιστικότητα των γυναικών να στηρίξουν το κίνημα της συνεταιριστικής οικονομίας.

 

Aγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου Λέσβου ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένας από τους πιο δραστήριους γυναικείους συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Από το 1990 οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Λέσβου -όπως άλλωστε και σ’ όλη την Ελλάδα- δίνουν σε πείσμα όλων των προβλημάτων, όπως η πρόσφατη οικονομική κρίση, η ασαφής νομοθεσία, η δυσκολία συγκέντρωσης αρχικών κεφαλαίων, κατάλληλων χώρων και εγκαταστάσεων και κυρίως η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, τη δική τους μάχη επιβίωσης. Πάντως δεκάδες γυναίκες που αγωνίστηκαν αναγνώρισαν τον εαυτό τους μέσα από τους συνεταιρισμούς και εργάστηκαν με πείσμα και αποφασιστικότητα και αρκετές φορές ανιδιοτελώς, προκειμένου να επιβιώσει το εγχείρημα του “συνεταιρίζεσθαι”. Το 2005 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου δημιούργησε, με τη βοήθεια αναπτυξιακών νόμων, έναν πανέμορφο πολυχώρο παραγωγής, έκθεσης και πώλησης αγροδιατροφικών προϊόντων, με κύριο αντικείμενο την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και πλήθος πολλαπλών δραστηριοτήτων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να απασχολεί ικανοποιητικά τις 36 γυναίκες μέλη του, αναπτυσσόμενος συνεχώς, ενώ παράλληλα έχει συμπαρασύρει το χωριό στην άσκηση περιφερειακών επαγγελμάτων ή δραστηριοτήτων.

 

Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών στην Ικαριά

Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών Ικαρίας - Greek Gastronomy Guide

Στην πλατεία λειτουργεί ένα εργαστήριο με χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνει ο “Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών“, με πολύ μεράκι, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι απολαύσεων. Επτά δυναμικές γυναίκες η Ευαγγελία Γιακά, η Σταματία Παροίκου, η Σίλκε Βάκνερ, η Γκαμπριέλλα Φίλιππα, η Μαρία Καρούτσου, η Όλγα Καρίμαλη και η Ελένη Πλάκα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 δημιούργησαν τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών που πριν 3 χρόνια απέκτησε και ένα κατάστημα στην πλατεία του Χριστού. Ο Χριστός στις Ράχες της Ικαρίας είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας πλευράς με 300 μόνιμους κατοίκους και τα καλοδιατηρημένα σπίτια του βρίσκονται αραιοκατοικημένα μέσα σ’ ένα πυκνό καταπράσινο δάσος. Το χωριό έγινε γνωστό στους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, για τη νυχτερινή ζωή των κατοίκων και το ωράριο των τοπικών καταστημάτων, που ανοίγουν αργά το βράδυ, κάνοντάς το διάσημο – μαζί με το πανηγύρι προς τιμήν του Ιησού Χριστού στις 6 Αυγούστου που γίνεται στο χωριό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού – για τον ικαριώτικο χρόνο, θέμα που για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελανι, και που τελικά αφορά την καθημερινή ζωή στην Ικαρία. Η Σταματία Παροίκου είχε την ευγένεια να μας πει δυο κουβεντούλες: «Παλεύουμε μόνες μας, χωρίς καμιά βοήθεια. Προχωράμε με σταθερά βήματα. Εκτός της άμεσης κατανάλωσης από επισκέπτες του μαγαζιού, ετοιμάζουμε ένα e-shopping, όπου θα διατίθενται οι δεκάδες τύποι μαρμελάδες που παράγουμε όπως και τα αντίστοιχα λικέρ. Προετοιμαζόμαστε και για ένα πιστοποιημένο εργαστήριο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά εμείς είμαστε μια γροθιά και θα τα καταφέρουμε».

 

Για να γνωρίσετε τους 141 γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας ρίχτε μια ματιά στο: http://www.enallaktikos.gr/ar34686el-141-gynaikeioi-synetairismoi-se-oli-tin-ellada-kai-ta-proionta-poy-paragoyn-lista.html

<