Η Αμοργός δείχνει τις ομορφιές της στην HORECA 2017

Φεβ 17 2017

Η Αμοργός δείχνει τις ομορφιές της στην HORECA 2017

Η Αμοργός έκανε πρώτη την παρουσίαση, από τις 6 φετεινές των τιμώμενων περιοχών που εντάχτηκαν στο Ελληνικό Πρωινό. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, μιά μεγάλη ομάδα από Αμοργιανούς ήρθαν στην πρωτεύουσα για να μεταφέρουν τα αρώματα και τις γεύσεις του διαλεκτού νησιού.

rsz_dsc_9175

Και έτσι η δικιά μου πεθύμια για το αγαπημένο μου νησί που το 2016 είχα την χαρά να αρχίσω να το καταγράφω γαστρονομικά σ’ ένα οδοιπορικό μου, προσωρινά γιατρεύτηκε:

«Ήθελα να, βρε, ήθελα να, ήθελα να ’μουν, να ’μουν αητός!

Ήθελα να ’μουν αητός για μια στιγμή μονάχα, για μια στιγμή μονάχα!

Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα, για μιαν αυγή μονάχα!»

rsz_dsc_0066-2

Της ομάδας επι κεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Νίκος Φωστέρης που χαιρέτησε και την εκδήλωση. Το Ελληνικο Πρωινό της Αμοργού παρουσίασαν ο Θόδωρος Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Μικές», η Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Βίγλα», ο Γιάννης Λουδάρος από το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα».

rsz_dsc_9232

Στην αντιπροσωπεία και ομάδα εργασίας συμμετείχαν η Ειρήνη και ο Στέφανος Γιαννακοπούλος από το ξενοδοχείο “Αιγιαλίς», ο Ευάγγελος Λουδάρος από το εστιατόριο “καπετάν Δήμος”  και τέλος η Ευαγγελία του μεζεδοπωλείου “στον Πύργο” και ο Ηλίας Βεκρής που κάναν live cooking πιτάκια και λουκουμάδες.

rsz_tha_2117

 

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Αμοργού ήταν:

σπιτικές μαρμελάδες (καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ),

  • κρίθινα ελιόψωμα και σταφιδόψωμα, κρίθινα παξιμάδια, αμοργιανός παύλος (ντακάκια).

rsz_dsc_9129

  • παστέλια με κύμινο πάνω σε λεμονόφυλλο, λουκούμια, ψημένη ρακί από τον Αντώνη Βεκρή της εταιρείας Αμόργιον,
  • παραδοσιακά τυριά Αμοργού ( μελίχλωρο, μαλάκα) από τον τυροκόμο Βλαβιανό Γιώργο και ξερό κεφαλοτύρι από το τυροκομείο του Σταμάτη Σίμου.

rsz_dsc_9120

  • εδέσματα: ξεχώρισαν οι φαβοκεφτέδες με μάραθο που συνοδευτηκαν από πέστο αμοργιανής κάπαρης (έμπνευση του σεφ Ηλία Βεκρή), παραδοσιακά γιαπράκια με λαχανίδες (Ευαγγελία Ρούσσου), παραδοσιακή φάβα, παραδοσιακά πιτάκια με τυρί και άγρια χόρτα.

rsz_dsc_9161

  • και τέλος γλυκά: παστέλι με κύμινο, ρυζόγαλο, λουκουμάδες, λουκούμια, τηγανίτες με μέλι, μεθυσμένα αμοργιανά, μπάρες δημητριακών με μέλι, αυγά αμοργιανά, σφουγκάτο, σύκα και ξεροί καρποί.

rsz_dsc_9198

Χρησιμοποιήθηκαν τα τοπικά προϊόντα αρκετών αμοργιανών παραγωγών όπως από:

το “Κελάρι” με την βιολογική φάβα του Ευάγγελου Φαβιανού, το λάδι, ελιές και κάπαρη,

το «Βοτανικό Πάρκο Αμοργού»

και το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα» με τα ρυζόγαλα, τις μπάρες δημητριακών, κουραμπιέδες και το μέλι.

rsz_dsc_0026-2