Η κουζίνα της Σκιάθου στην Εxpotrof 2020.

Jan 25 2020

Η κουζίνα της Σκιάθου στην Εxpotrof 2020.

Πρώτη στη μάχη των παρουσιάσεων της κουζίνας  των 9 Γαστρονομικών Κοινοτήτων που συμμετείχαν στην έκθεση Expotrof 2020, η Σκιάθος δήλωσε το παρόν της και είχε την ευκαιρία    να δείξει ότι κάτι κινείται στο μαγικό αυτό νησί, που θέλει να αποβάλει την εικόνα του τυπικού τουριστικού προορισμού και να εμπλουτίσει την φαρέτρα του με νέα όπλα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να χωρέσει και ο δόλιος ο πολιτισμός, η τοπική γαστρονομία με παραδοσιακές γεύσεις Σκιάθου, κι οι εναλλακτικοί θεματικοί τουρισμοί.

Την κουζίνα της Σκιάθου και την Γαστρονομική Κοινότητα  του νησιού εκπροσώπησαν  ο Χρήστος και η αδελφή του Μαρία Καλογιάννη από την ταβέρνα Αμφιλύκη.  Αν θά ‘πρεπε κάποια ταβέρνα της Σκιάθου να βραβευτεί στους μεγάλους διαγωνισμούς με τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας αυτός θα ήταν δίχως το Αμφιλύκη. Αλλά δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον χώρο. Βέβαια ουδόλως νοιάζουν αυτά τον κυρ Χρήστο και την αδελφή του Μαρία, που καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις Σκιάθου, ό,τι πιο σκιαθίτικο υπάρχει στο νησί.

Ό,τι ζαρζαβατικό σερβίρεται στο Αμφιλύκη είναι από τα τριάντα στρέμματα κήπους με λαχανικά που διαθέτουν. Τα τσόφλια (έτσι λέγαν τα καραβιδοειδή και τους αστακούς οι Σκιαθίτες, γιατί δεν είχαν ψαχνό και δεν φτουράγαν) τα μαγειρεύαν κυρίως με λαχανικά. Εδώ ένα από τα ομορφότερα πιάτα της Αμφιλίκης είναι καραβίδες με κολοκυθάκια! Θεσπέσια ελαφριά και φινετσάτη γεύση!

Η κουζίνα της Σκιάθου είναι η κουζίνα της φτώχειας, η “κατοχική κουζίνα” όπως μας είπε και η Μαρία. Οι ψαράδες μαζεύαν τα θαλασσινά και ψάρια και τα αντάλασσαν με τα ζαρζαβατικά και τα λάδια των αγροτών. Αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν στο να φτιαχτεί μια κουζίνα με θαλασσινά και χορτά οι λαχανικά. Έτσι φτουρούσαν τα ψάρια και ταυτόχρονα νοστίμευαν τα λαχανικά. Ψάρια στιφάδο, καραβίδες με κολοκυθάκια, αστακοί με χόρτα του βουνού. Μια κουζίνα υγιεινή, κομψή, ντελικάτη. Μια κουζίνα που αξίζει να γίνει γνωστή και να διακριθεί για την ιδιαιτερότητά της.

Οι καραβίδες μαγειρεύτηκαν με χόρτα από το Κάστρο. Η διαδρομή προς το Κάστρο είναι μιά από τις ομορφότερες της Ελλάδας, με αυτοκίνητο και με πόδια, ή αν θέλεις μόνο με πόδια. Βέβαια, αν έχεις προετοιμαστεί με ένα διάβασμα κάποιων διηγημάτων των δύο μεγάλων Σκιαθιτών πεζογράφων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Αλέξανδρου Μωραϊτίνη, τότε είναι σίγουρο πως θα έχεις εφοδιαστεί με γνώση, αίσθηση και μαγεία για να αποκωδικοποιήσεις τα σημεία του τοπίου και να ανακαλύψεις τα δαιμόνιά του. Από εκεί η κυρία Μαρία μάζεψε σέσκουλα, μυρώνια, ζοχιούς και πολλά άλλα και τα πάντρεψε μαγικά  με τις καραβίδες.

Το δεύτερο πιάτο ήταν μπράσκα (πεσκανδρίτσα) στιφάδο…Μια εξίσου λαχταριστή γεύση.

Με πολύ μεγάλη χαρά πλήθος κόσμου και δημοσιγράφων δοκίμασε την κουζίνα της Σκίαθου και διάγνωσε ότι μιά νέα τοπική κουζίνα αναγεννιέται!

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες και τους τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς.

 

<