More

Παραδοσιακή Κουζίνα Ικαρίας

blue star ferries sponsorΗ γαστρονομία της Ικαρίας στηρίζεται στα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της Ικαριώτικης γης, με κυρίαρχα τα βότανα, το ελαιόλαδο, το τυρί και το κατσίκι, στο διάσημο δυνατό κόκκινο κρασί και κυρίως στον τρόπο που η οικογένεια και οι φίλοι που μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και μοιράζονται ένα γεύμα. Η διατροφική παράδοση στην Ικαρία συνδυάζει το γευστικό αποτέλεσμα, με την υψηλή διατροφική αξία που χαρίζουν απόλαυση, υγεία και μακροζωία.

Η καθούρα ή καθουρίτσα (η μικρή), αποτελεί το πιο διαδεδομένο τυρί στο νησί. Είναι άσπρο, κατσικίσιο τυρί, γνωστό ήδη από τον 17ο αιώνα. Φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα, από ντόπια κατσίκια ελευθέρας βοσκής. Συνήθως, είναι ανάλατη, ωστόσο, υπάρχουν και ποικιλίες πιο αλμυρές και πικάντικες.

Το κολοκάσι ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, είναι ένα σπάνιο φυτό, που στην Ελλάδα, συναντάται μόνο στην Ικαρία, Πρόκειται στην ουσία για ένα βολβό και στην Ικαριώτικη κουζίνα, οι ντόπιοι το σερβίρουν κυρίως σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από σκορδαλιά και φυσικά Ικαριώτικο κρασί, μαγειρευτό με φασόλια ή σαν σούπα, αλλά ακόμα και ψητό ή βραστό με κρέας, όπως η πατάτα.

Το μέλι της Ικαρίας, γνωστό στους ντόπιους και ως «άναμα», είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα. Παράγεται από ένα θάμνο, το ρείκι και έχει μια πηχτή υφή, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέλια.

Η Ικαριώτικη γη προσφέρει ποικιλία βοτάνων, γνωστά για το μεθυστικό τους άρωμα και τη γεύση τους. Πάνω στα βουνά, αλλά και στους κήπους, μπορεί να βρει άφθονα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, φλισκούνι, ρείκι, δενδρολίβανο, δυόσμο, μάραθο, μέντα, βαλσαμόχορτο.

Η Ικαρία φημίζεται για το δυνατό κόκκινο κρασί της με τις ευεργετικές του ιδιότητες, γνωστές από τη μυθολογία. Έτσι, το όνομά του, «Πράμνειος οίνος» συνδέεται με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Γνωστό από τον Όμηρο είναι και ο Κυκεών, ένα ιδιαίτερο μαγικό κοκτέιλ, φτιαγμένο από Πράμνειο οίνο, τυρί ντόπιο και κριθαράλευρο. Το κοκτέιλ αυτό, είχε την ιδιότητα να γιατρεύει και να δίνει δύναμη στους πολεμιστές.