More

Παραδοσιακή Κουζίνα Ίου – Νιώτικη κουζίνα

Η Ίος, παρ’ ότι μικρό νησί, έχει μια σπουδαία γαστρονομική κληρονομιά. Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο διάσημο τοπικό προϊόν (νιώτικο, ξινό, σκοτύρι) και δυο σύγχρονα τυροκομία αξιοποιούν το γάλα των ντόπιων αιγοπροβάτων. Σε δεύτερη θέση βρίσκεται η ελιά με 70.000 δεντρύλια – ποικιλίες κορωνέικη, μανάκι και τις ντόπιες παστή και κοκκινόλιδα – που καλλιεργούνται σε μικρά κτήματα και στις πεζούλες όπου παλιά καλλιεργούντο δημητριακά, σουσάμι, βαμβάκι και καπνό (πριν κάμποσα χρόνια όλα τα νησιά ήταν αυτάρκη σ’ αυτά τα προϊόντα). Τρίτο σε παραγωγή βρίσκεται το μέλι που χρησιμοποιείται στα ντόπια γλυκά.

Εκτός της κάππαρης, που φυτρώνει μόνη της, στην Ίο καλλιεργούν φάβα, μικρόκαρπα ρεβίθια, ντοματάκια μικρά, λίγα ζαρζαβατικά, άνυδρα πεπόνια και καρπούζια. Από κρέατα υπάρχουν τα ντόπια κατσικάκια, ενώ από τα ψάρια και τα θαλασσινά, όσα δεν φτάνουν να προμηθεύσουν οι ντόπιοι ψαράδες – που άλλωστε είναι ελάχιστοι – το πετυχαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες οι οποίοι το καλοκαίρι ανεφοδιάζουν το νησί και εξασφαλίζουν την σχετική επάρκεια.

Η νιώτικη κουζίνα έχει πολλές νοστιμιές. Κυριαρχούν τα τσιμέτια (κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι), συνταγές με καλό ντόπιο κρέας, μάτσι (χειροποίητες χυλοπίτες) και μερμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι) από ζυμαρικά και μια σειρά από πίτες (καλασούνες, λαδένιες, μοσέντες).

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!