Καλοκαίρι 2018 - οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Τήνου

Ταβέρνα Δροσιά - Κτικάδος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide
Ιούλ 22 2018

Καλοκαίρι 2018 – οι 15 καλύτερες ταβέρνες της Τήνου

Η Τήνος στην δεκαετία του 2010, έγινε από τους πρώτους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Την σπίθα την άναψαν 5-6 νέοι μαγείροι του νησιού με οράματα, ήθος, πίστη και όρεξη για συλλογική δουλειά που δημιουργώντας τα Tinos Food Paths και στις μέρες μας η φωτιά φούντωσε και κυρίευσε το νησί, και κατέκαψε τις καρδιές των Τηνιακών, ενώ έγιναν το απόλυτο καλό παράδειγμα ανάπτυξης γαστρονομικού προορισμού. Βέβαια υπήρχε εύφλεκτο υλικό όπως διαλεκτά προϊόντα (τυροκομικά όπως η γραβιέρα και το βολάκι, αλλαντικά όπως η λούζα και το σαλτσίτσι, ζαρζαβατικά, κάπαρη, ντοματάκι τουρσί, οι περίφημες αγκινάρες της Κώμης, κρασιά και μπύρα), προοδευτικοί παραγωγοί, δημιουργικοί σεφ και πάνω από όλα παράδοση καλού φαγητού.

Η Τήνος, ένας τόπος με υψηλό πολιτισμό και παράδοση στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, ένα νησί πυκνοκατοικημένο και τόσο πολύ καλλιεργημένο – σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου – που έκανε τεράστια εντύπωση στους Ευρωπαίους περιηγητές του 18-19 αιώνα. Από την άλλη, η Τήνος είναι ένας κόσμος που έχει μάθει να συνυπάρχει – οι Καθολικοί με τους Ορθόδοξους -, κι έχει την κουλτούρα της συνεργασίας από τα κατάλοιπα των κοινοτικών θεσμών ενώ διατηρεί την εργασία και την προκοπή ως κυρίαρχες αξίες.

Κι όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην απογείωση της γαστρονομικής άνοιξης της Τήνου και εμείς παρουσιάζουμε τους πρωταγωνιστές της στις 15 καλύτερες ταβέρνες της Τήνου. Τους κλεψαμε δε και τα καλύτερα χαμόγελά τους.

 

Το Θαλασσάκι στα Υστέρνια

Αντωνία Ζάρπα

Η Αντωνία Ζάρπα και ο συζυγός της Άρης Τάτσης, με καταγωγή κι οι δυό τους από την Τήνο, επέστρεψαν στο νησί, κτίσαν τη φωλιά τους, το Θαλασσάκι στα Υστέρνια και 15  χρόνια μετά, είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Τήνος στον χώρο της γαστρονομίας. Και πού να φανταστεί κανείς ότι η μικρή Αντωνία, με σπουδές κοινωνικής λειτουργού και με μαθητεία φωτογραφίας στον Πλάτωνα Ριβέλη, θα γινόταν μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Ελλάδας και βέβαια η ψυχή των Tinos Food Paths!

 

Μεταξύ μας, στην πόλη της Τήνου

Ο Ευριπίδης και η Μαριγώ Τατσιώνα είχαν κτίσει τη φήμη τους στα καλά μαγειρευτά φαγητά. Έτσι όταν ο Δημήτρης, ο γιoς τους, απόφοιτος της μαγειρικής σχολής Le Monde ανέλαβε το 2009 τα ηνία του Μεταξύ μας, επεχείρησε – και τα κατάφερε – η ντόπια και παραδοσιακή κουζίνα να συνυπάρξει με την αντίστοιχη σύγχρονη δημιουργική,  βρίσκοντας ένα ιδανικό σημείο ισορροπίας. Κι όλα αυτά σ’έναν υψηλής αισθητικής χώρο στο κέντρο της πόλης της Τήνου . Στην είσοδο εκατέρωθεν της πόρτας σε υποδέχονται δυό πανέμορφοι  σχολικοί πίνακες όπου με κιμωλία αναγράφονται τα προτεινόμενα πιάτα: Γεμιστοί κολοκυθανθοί με κιμά και ρύζι αυγολέμονο, γεμιστά πολίτικα, μελιτζάνα σουφλέ, φουρτάλια με κολοκύθια και αγκινάρα, ρολά μελιτζάνας με ανθότυρο Τήνου, χορτοκεφτέδες, τηγανητές ντομάτες, φάβα, μουσακάς, κατσικάκι με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα με αυγολέμονο, αγκιναρόπιτα.

 

Ήταν ένα Μικρό Καράβι στη Χώρα της Τήνου

Εστιατόριο "Ήταν ένα μικρό καράβι" - Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Ο Αντώνης Ψάλτης ένας πολύ καλός μάγειρας  που δικαιώνει την προϋπηρεσία του στο Balthazar, στο Rock and Roll και στο 48, ως μέλος της μπριγκάντας του Χριστόφορου Πέσκια, δημιούργησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας στην πολη της  Τήνου, το Ήταν ένα  Μικρό Καράβι. Μα ο πιο σημαντικός του τίτλος είναι, ότι είναι – αν και ιδιαίτερα ταπεινός και σεμνός – ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Tinos Food Paths, το κίνημα «παράδειγμα» για την ελληνική γαστρονομία.

 

Η Μαραθιά στην παραλία του Αγίου Φωκά

Εστιατόριο η Μαραθιά στην Τήνο

Στην μαγευτική παραλία του Αγίου Φωκά – τρία λεπτά από την πόλη – μες την πλατιά αμμουδιά, ανάμεσα στα αλμυρίκια με τους ασβεστωμένους κορμούς βρίσκεται η Μαραθιά, ένα από τα περιζήτητα στέκια της Τήνου. Η κουζίνα της «Μαραθιάς» του Μαρίνου είναι από τις καλύτερες του νησιού, ενώ βρίσκεται σ’ένα περιβάλλον beach-bar όμορφα διαμορφωμένο. Γνωστή κυρίως για τα ψάρια που μαγειρεύονται στις πιο ωραίες εκδοχές. Σκορπίνα στη γάστρα με φρέσκια τηνιακή ντομάτα και δυόσμο, γιουβέτσι με αστακό, ροφός στο φούρνο με μπάμιες, σφυρίδα στη γάστρα με δεντρολίβανο και λευκό κρασί. Δεν λείπουν και τα ντόπια προϊόντα όπως οι αγκινάρες, τα ντοματάκια, οι λούζες και τα τυράκια σε όμορφους συνδυασμούς ή οι δροσιστικές σαλάτες και τα εκλεκτά κρασιά.

 

Ταρσανάς στην πόλη της Τήνου

Η φροντισμένη και με άποψη ταβέρνα του sui generis Αντώνη Γκιών στους ταρσανάδες στην άκρη του λιμανιού της Τήνου έχει όνομα για τους μεζέδες της. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ζεστές γυαλιστερές, λιόκαφτο σκουμπρί, μελωμένες ψητές σαρδέλες. Ωραία ταραμοσαλάτα, εξαιρετικό τυρί βολάκι Τήνου αλλά και καρίκι, αμπελοφάσουλα με την αρμύρα και το σκορδάτο λαδόξυδο.

 

Δροσιά στον Κτικάδο

Ταβέρνα Δροσιά - Κτικάδος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η Δροσιά είναι ένα πανέμορφο ταβερνάκι, φτιαγμένο μ’ ένα αυθεντικό λαϊκό γούστο. Χρώματα του Αιγαίου, δάπεδα πλακόστρωτα με περιγράμματα ασβέστη.  Κι από εκεί βγαίνεις στην αυλή και αντικρίζεις μια ευρύχωρη ταράτσα, σε μια όαση πράσινου, που αγναντεύει το Αιγαίο και στο βάθος τη Σύρο. Οι μερίδες πλούσιες που στηρίζονται στα τοπικά υλικά και τις ντόπιες συνταγές. Η κουζίνα και ανθρώποι της Δροσιάς για φίλημα. Από τα πιο όμορφα στέκια της Τήνου.

 

Το κουτούκι της Ελένης στην πόλη της Τήνου

Το κουτούκι της Ελένης είναι ανοικτό όλο το χρόνο, καταφύγιο σπουδαίων γεύσεων και ανθρώπινης ζεστασιάς. Από μεζέδες και φαγητά πρωταγωνιστούν οι λαχανοντολμάδες, κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι μαραθοτηγανίτες, οι τηγανητές λιαστές ντομάτες, οι αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), η αγκιναρόπιτα, οι λαδερές αγκινάρες και φρουτάλια με τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι.

 

Καφεοινοπαντοπωλείο Τερέζα στη Μυρσίνη

Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Στο Καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας στη Μυρσίνη, θα απολαύσει κανείς εκτός από τους αυθεντικούς μεζέδες της Τήνου (αγκινάρες τουρσί, τυροπιτάκια, ντόπιο τυρί, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο, ελιές, αγγουράκι) φρουτάλια, κρέας σελινάτο, χοιρινό λεμονάτο κλπ. κλπ., ενώ η ίδια θα σε κερδίσει με την φιλοξενία της και τα χαμόγελα της ανοικτής καρδιάς της. Το αγαπημένο μου στέκι στην Τήνο.

 

Μεζεδοπωλείου-ουζερί Αγνάντι στον Κτικάδο

Το χειμώνα μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα του παλιού μπακάλικου και νυν μεζεδοπωλείου – ουζερί Το Αγνάντι αξίζει κανείς να δοκιμάσει τις “αρναδκιές” τα ντόπια μανιτάρια, ψητά η μαγειρευτά, ενώ το καλοκαιράκι στην κομψή βεράντα να απολαύσει ντόπια φαγάκια: κατσικάκι φούρνου, αγγινάρες ντόπιες μαγειρευτές, κουνέλι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο.

 

Ο Μεγάλος Καφενές στον Πύργο

Ο «Μεγάλος Καφενές» στέκει και λειτουργεί πάνω από ένα αιώνα στη μοναδική πλατεία του Πύργου. Το 2014 ο Αργύρης η τελευταία γενιά των ιδιοκτήτων έκανε στον «Μεγάλο Καφενέ» μιά εξαιρετικά καλόγουστη ανακαίνιση ενώ από γαστρονομικής απόψης ξεχωρίζουν τα σπιτικά γλυκά (γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα και εκμέκ καταΐφι) εκλεκτοί τοπικοί μεζέδες με ουζάκι, στροφλία (η τοπική ρακή), δροσερό κρασί ή μπυρίτσα.

 

Ταβέρνα Ντίνος στην παραλία Καρδιανής

Ταβέρνα Ντίνος - Καρδιανή, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η παραδοσιακή ταβέρνα Ντίνος, βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κάτω από το μαγευτικό χωριό της Καρδιανής, στον όρμο Γιαννάκη. Κουρνιασμένη πάνω στα βράχια, είκοσι μέτρα από από τη στάθμη του γιαλού, με αμφιθεατρική θέα μέχρι τη Σύρο, είναι το ιδανικό στέκι για να απολαύσει κανείς τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Από και εκεί και πέρα θα βρει κανείς πολλούς μεζέδες, άλλους απλούς όπως οι αγκινάρες πολλαπλώς παρουσιασμένες – καταναλώνονται 3.000 κομμάτια κάθε χρόνο -, ντοματοκεφτέδες, ρεγγοσαλάτες αλλά και πιο σοφιστικέ μεζέδες, όπως το καραμελώμενο χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια, τη λακέρδα με πουρέ φακής.

 

Σαν τ’ αλάτι στην παραλία του Αγίου Φωκά

Εστιατόριο "Σαν το αλάτι" - Τήνος - Greek Gastronomy Guide

To ταβερνάκι του Βασίλη Πλακιά και της συζύγου του Μαρίας Τάτση στην παραλία του Αγίου Φωκά, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι της Τήνου, λειτούργησε πρώτη φορά το 2014. Με γερά όπλα την άπλετη θέα το Αιγαίο, αφού από την θάλασσα το χωρίζει μόνο ο στενός επαρχιακός δρόμος, την εξαίρετη κουζίνα και τον μύθο του καταστήματος «Σαν τ’ αλάτι» η ψαροταβέρνα έκλεψε πολύ σύντομα την καρδιά των καλοφαγάδων της Τήνου. Πιστοί στον μύθο του καταστήματος,  οι μεζέδες που  κυριαρχούν προέρχονται από τη θάλασσα ή έχουν εντονη παρουσία του αλατιού. Αφράτη ταραμοσαλάτα ή ρεγγοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, παστές σαρδέλες, γαρίδες ψητές με λαδολέμονο κάπαρης, ελαφροκαπνισμένη μελιτζανοσαλάτα, με σκορδάκι και μπόλικο μαϊντανό, τουρσί επάνω σε ψημένο χωριάτικο ψωμάκι.

 

Ταβέρνα “Στα φυσ’ αέρα” στην Αετοφωλιά Τήνου

Ταβέρνα "Στα φυσ’ αέρα" - Αετοφωλιά, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Η Αετοφωλιά της Τήνου, είναι ένα χωριουδάκι – κατοικείται από 20 άτομα – που έχει κτιστεί πάνω στο διάσελο δίπλα στου Βοριά το Βουνί, και για αυτό τον λόγο  το πιάνουν μόνιμα οι  βοριάδες, μάλιστα μια γειτονιά του λέγεται “Φύσ’ αέρα”. Ο Νίκος Σκλάβος που καταγόταν από το χωριό το 2012 το επαναλειτούργησε ονομάζοντάς το, κουτούκι  “Στα φύσ’ αέρα”. Από πλευράς φαγητού ο Νίκος μαγειρεύει κυρίως την τοπική κουζίνα, με ντόπια υλικά. Ξεχωρίσαμε τον καγιανά με αγκινάρες που ήταν εξαίρετος (αυγά, κρεμμύδια, ντομάτα, πιπεριές πράσινες και Φλωρίνης), χοιρινό με πορτοκάλι και μέλι, λουκάνικο τηνιακό κρασολεμονάτο. Οι τιμές πολύ προσεγμένες, δίχως να μειώνουν την ποιότητα του φαγητού ή την εξυπηρέτηση. Μάλιστα στα συν του μαγαζιού είναι οι τέσσερις γλώσσες που μιλάν ο Νίκος και η γυναίκα του Κατερίνα.

 

Tαβέρνα του Ντουάρ στη Στενή

Ταβέρνα Ντουάρ / Πλάτανος - Στενή, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Από τις καλύτερες ταβέρνες της Τήνου δεν θα μπορουσε να λείπει η ταβέρνα του Ντουάρ στη Στενή, το μεγαλύτερο από τα χωριά της Τηνιακής ενδοχώρας, στους πρόποδες του Τσικνιά. Στο τέλος ενός στενόμακρου πεζόδρομου που διασχίζει το χωριό σχηματίζεται ένα τρίστρατο και μια μικρή πλατεΐτσα. Εκεί κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες του νησιού, ο “Πλάτανος“, του Εδουάρδου Δελατόλα, που οι ντόπιοι αλλά και η αγορά την ξέρουν ως Ντουάρ – “γιατί Πλάτανοι υπάρχουν πολλοί αλλά Ντουάρ ένας”, όπως μας λέει ο ταβερνιάρης! Ο Ντουάρ λοιπόν πρόκειται για μια κλασσική οικογενειακή χασαποταβέρνα με την διαφορά ότι όλα τα κρέατα, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα λαχανικά είναι ντόπια της Τήνου.

 

Το καφενείο της κυρά Ελένης στον Κρόκο

Καφενείο της κυρά Λένης - Κρόκος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Ταξιδεύοντας από την πόλη της Τήνου προς τα Κάτω Μέρη και προς την κοιλάδα της Κώμης σε μια στροφή του δρόμου πάνω σε μια ρεματιά βρίσκεται ο Κρόκος, ένα μικρό χωριό χωριουδάκι που κατοικείται σήμερα από 10 περίπου κατοίκους. Εκεί πάνω στο πέταλο που σχηματίζει ο δρόμος και στο γεφύρι της ρεματιάς, στο αριστερό μας χέρι, βρίσκεται το καφενεδάκι της κυρα Ελένης. Το 2007 το παρέλαβε ο εγγονός της ο Αντώνης Ζαλώνης. Τα πιάτα του καφενείου, απλά τηνιακά. Για το ουζάκι ή το ντόπιο μαραθόρακο, προτείνεται  η ποικιλία που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Τήνου. Τυράκι ντόπιο, αγκιναράκια του λαδιού, λούζα τηνιακιά, σαλτσίτσι (ωμό  σκορδάτο λουκάνικο), σπιτικιά κοπανιστή, κάπαρη και ντολμαδάκια γιαλαντζί από αμπελόφυλλα.

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!