Κλεομένης Ζουρνατζής - όνειρό του το σουβλάκι παγκόσμιο street food

Κλεομένης Ζουρνατζής - Greek Gastronomy Guide
Feb 22 2019

Κλεομένης Ζουρνατζής – όνειρό του το σουβλάκι παγκόσμιο street food

Ο Κλεομένης Ζουρνατζής, είναι κατ’ αρχήν μέλος της περίφημης ομάδας από τους πέντε σπουδαίους σεφ (Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Μάνος Ζουρνατζής), που τα τελευταία χρόνια υπογράφουν δυο πολύ μεγάλα success stories, το Cookoovayaεστιατόριο πόλης των Αθηνών, δίπλα στο Hilton, και το street food φαγάδικο Hoocut στην πλατεία αγίας Ειρήνης. Ο Κλεομένης Ζουρνατζής μας λέει δυο λόγια για την ιστορία του και τις σκέψεις του, παρ’ ότι φειδωλός στις κουβέντες και πληθωρικός στην μαγειρική, για το πώς από την οικογενειακή ταβέρνα στην Καρδίτσα και τις σπουδές του στην μαγειρική, ταξίδεψε στο εξωτερικό για να καταλήξει στο Cucina Povera. Θυμάται με νοσταλγία τις εποχές του Cucina Povera για το πώς το εστιατόριό του  στο Μετς έκανε τομή στην εποχή του και το πώς χωρίς μεγάλα budget, αλλά πρωταγωνιστές τον μάγειρα και τον σομελιέ, έτρεχαν ένα μαγαζί στηριγμένο στα σωστά υλικά και σωστό concept. Η Cucina Povera τον βοήθησε αφ’ ενός να εξελιχθεί και να αφήσει το αποτύπωμά του στην γαστρονομία της χώρας ( ουρές, μάγουλα και γλώσσες να μπαίνουν σε όλο και περισσότερα μενού της πόλης) και αφετέρου  να μην φοβάμαι τα επόμενα projects της πορείας του, που ήρθαν χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Λατρεύει τα street food και λυπάται για το ότι ακόμα δεν ανάπτυχθηκαν ποιοτικά όσο θα έπρεπε.

· Γεννήθηκες: Στην Καρδίτσα

· Παιδικές αναμνήσεις: Παιχνίδια στη ταβέρνα του παππού

· Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Κεφτέδες με τηγανητές πατάτες

· Σπουδές: Τουριστικά Επαγγέλματα/Μάγειρας

· Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική: Στις αρχές του Λυκείου, όντας τρίτης γενιάς ταβερνιάρης

(Tarte Tatin, αναμνήσεις από την Γαλλία)

· Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου

· Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Γουρνοχαρά (έθιμο των Χριστουγέννων, η σφαγή του γουρουνιού στην οποία βοηθούσαν και οι γείτονες) στη Καρδίτσα, οι πάγκοι πλανόδιων με κάθε είδους φαγητό

· Πού εργάστηκες: Αθήνα, ελληνικά νησιά, Βερολίνο και Νότια Γαλλία

· Υλικά που αγαπάς: Το ελαιόλαδο, το θαλασσινό αλάτι και τα μυρωδικά

(Τηγανητό κοτόπουλο με χουμους και καρότο)

· Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Εποχιακά υλικά και ελληνικές γεύσεις

· Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Μιλφέιγ μελιτζάνας με φέτα, Τάρτα με αχλάδια και καραμέλα

· Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Η απόλυτη σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή και την οικιακή οικονομία, δηλαδή η λαϊκή σοφία των χρόνων

· Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Αρχίζει και βρίσκει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα

· Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Οι δύσκολες συνθήκες την οδήγησαν στο να απομακρυνθεί  από το προκάτ μουσακά και στο να στραφεί με τρόπο θετικό στην ελληνική τουριστική βιομηχανία

(Σιγομαγειρευμένα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ)

· Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Μάγειρα

· Μια αξέχαστη στιγμή: Όλα τα ανοίγματα των εστιατορίων στα οποία συμμετείχα

· Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Να γίνει το σουβλάκι παγκόσμιο street food

· Όνειρα ζωής: Υγεία και καλούς φίλους

· Αποχαιρετισμός: Καλά μαγειρέματα και καλά κρασιά

<