More

Παραδοσιακή Κουζίνα της Κω

Η Κως από τους αρχαίους χρόνους φημιζόταν για τον πλούτο της φύσης της και χαρακτηρίζόταν ως «νησί των μακάρων» είτε ως «πλωτός κήπος», γιατί η γη της ήταν ανέκαθεν πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα. Από την εποχή εκείνη καράβια φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, κυρίως σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και αμφορείς με τα φημισμένα κρασιά της ταξίδευαν στην Μεσόγειο ενώ το νησί έτρεφε πάνω από 120.000 κατοίκους, έξι φορές περισσότερους από τους τωρινούς.

Τον 12ο μ.Χ. αιώνα ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Ευστάθος με το «αν ου θρέψει Κως, εκείνον ουδέ Αίγυπτος» επιβεβαίωνε με κάποια δόση υπερβολής ότι η εύφορη γη του νησιού ήταν εφάμιλλη της κοιλάδας του Νείλου.

Πέντε αιώνες αργότερα o Φλαμανδός περιηγητής Vincent de Stochove δείχνει εντυπωσιασμένος από τα περιβόλια του νησιού και από τις “ωραιότερες οπώρες του κόσμου”.

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχές του 20ου αιώνα στο νησί υπήρχαν 20.000 γιδοπρόβατα, ενώ παρήγοντο τεράστιες ποσότητες λεμονιών, επιτραπέζιων σταφυλιών και καρπουζιών που μεγάλο μέρος τους εξάγετο.

Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο ο πληθυσμός του νησιού μειώθηκε, το 1960 το 90% ήταν αγρότες, ενώ από την δεκαετία του 1980, όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη του Τουρισμού, οι καλλιέργειες περιορίστηκαν δραστικά και ο κόσμος στράφηκε στα τουριστικά επαγγέλματα.

Αλλά ακόμα και σήμερα θα δει κανείς ταξιδεύοντας την ενδοχώρα γόνιμα περβόλια, ελαιώνες που παράγουν λάδι, και αμπέλια που δίνουν τα σταφύλια τους σε οινοποιίες, δύο εκ των οποίων είναι επισκέψιμες. Όλα τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται στο νησί από ντόπιους και τους αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού.

εμβληματικά προϊόντα της Κω είναι το ντοματάκι, το τυρί της πόσιας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα κρασιά της, ενώ αγαπημένα φαγητά από την κουζίνα της Κω είναι τα πιταρίδια (λαζάνια που βράζονται σε ζωμό κρέατος), τα κατιμέρια, η Πασά μακαρούνα, οι γεμιστοί Κολοκυθοανθοί, το χοιρινό μαγειρεμένο με χόντρο (πληγούρι), τα ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλο, τα βαρβάρα.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!