Κυρίμαι - Ένα ξενοδοχείο με μεγάλη ιστορία

Kyrimai Hotel - Γερολιμένας, Μάνη, Λακωνία - Greek Gastronomy Guide
Oct 28 2016

Κυρίμαι – Ένα ξενοδοχείο με μεγάλη ιστορία

Τι κι αν το ξενοδοχείο Kyrimai στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή στη Σαντορίνη ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης – άλλωστε οι βραβεύσεις είναι κάτι το σύνηθες για το Κυρίμαι (Greek hospitality awards: 2016 – Best Greek Heritage Hotel -Best Greek Boutique Hotel – Best Historic hotel of Europe by the water 2013) – τι κι αν βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι του Γερολιμένα, απέναντι από τους τιτάνιους γρανίτες του Κάβο Γκρόσο, τι κι αν η ανακαίνιση των παλιών αποθηκών έγινε με εξαιρετικό γούστο και υψηλή αισθητική. Τι κι αν βρίσκεσαι στο κέντρο της Μάνης λίγα χιλιόμετρα από το Διρό, την Αρεόπολη, το Πόρτο Κάγιο, τα πυργόσπιτα της Βάθειας και μπορείς να εφορμήσεις για εκδρομές ή περιπάτους, κι αν η κουζίνα του ξενοδοχείου είναι μιά μεγάλη έκπληξη.

Το πιο καθοριστικό στο ξενοδοχείο αυτό είναι ότι κολυμπά στη θάλασσα και στην ιστορία.

Στέκοντας περήφανα στο λιμάνι του Γερολιμένα από το 1870, το συγκρότημα είναι πλούσιο σε Ιστορία, σε αρχεία και αντικείμενα αλλά και σε αναμνηστικά από τις εμπειρίες των ανθρώπων που έμειναν και εργάστηκαν σε αυτό ανά τις δεκαετίες. Μια επίσκεψη στο Κυρίμαι μοιάζει με το να περιδιαβαίνεις την 150ετή ιστορία του.

Η παλιά οιναποθήκη, με την εντυπωσιακή του καμάρα και το παμπάλαιο χρηματοκιβώτιο και δίπλα της η παλιά ξυλαποθήκη που στεγάζει εκθέματα, κυρίως αρχεία και άλλα τεκμήρια, εκατοντάδες βιβλία, που ήρθαν στο φως κατά τον καθαρισμό του κτιρίου – όλα μαζί ένας πραγματικός θησαυρός που μας ταξιδεύει πίσω σε μια εποχή δόξας – εμπορικής και άλλης – που βίωσε η Ελλάδα κατά τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.

Έργο δύο δαιμονίων εμπόρων, του Μιχάλη Κατσιμαντή εμπόρου από τη Σύρο και του πρόγονου των σημερινών ιδιοκτητών Θεόδωρου Κυρίμη εμπόρου και δημάρχου της  Μέσα Μάνης, που θέλησαν να τοποθετήσουν την περιοχή της Μάνης στον εμπορικό χάρτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας και να την ενώσουν με τη Σύρο με τον Πειραιά και άλλα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.

Και νιώθεις σαν βρίσκεσαι σ’ εκείνες  τις ημέρες και έξω στο λιμάνι να έχει δέσει το ατμοκίνητο καράβι περιμένοντας να φορτώσει ένα τμήμα από τα 70.000 ζωντανά ορτύκια που συλλέγοντο στην Μάνη και στέλνονταν σε ετήσια βάση στην Μασσαλία.

<