More

Παραδοσιακή Κουζίνα Λευκάδας

Η Λευκάδα, το τέταρτο σε έκταση νησί των Επτανήσων, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων και μαζί με την Εύβοια είναι τα δύο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Τον στενό και ρηχό πορθμό – που ενώνει η γέφυρα – πρώτοι επιχείρησαν να διανοίξουν για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας οι Κορίνθιοι τον 7ο π.Χ. αιώνα, και κατόπιν οι Βενετοί, Γάλλοι και η Επτανήσιος Πολιτεία χωρίς επιτυχία, το υλοποίησε όμως το Ιόνιο Κράτος στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η κουζίνα της Λευκάδας είναι επηρεασμένη από τη στεριανή της Ρούμελης και κυρίως από τη Βενετσιάνικη, λόγω Ενετοκρατίας.

Κύρια προϊόντα του νησιού είναι τα πελαγίσια θαλασσινά ψάρια, το αυγοτάραχο (μικρές ποσότητες) και τα ψάρια από τα διβάρια (παραδοσιακή τεχνική αλιείας σε λιμνοθάλασσες), οι φημισμένες φακές της Εγκλουβής λόγω της νοστιμιάς τους και της ιδιότητάς τους να βράζουν πολύ γρήγορα, το ξεχωριστό σαλάμι αέρος Λευκάδος και από γλυκά, τα παστέλια και τα μαντολάτα. Βασικά ντόπια προϊόντα είναι επίσης το λάδι και το κρασί σε μικρές ποσότητες (με κύριες ποικιλίες τη λευκή Βαρδέα και το ερυθρό Βερτζαμί), ενώ υπάρχουν και αξιόλογα επισκέψιμα οινοποιεία.

Η κουζίνα της Λευκάδας , που θα γευτεί κανείς στις ψαροταβέρνες του νησιού, περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά σε ποικίλες συνταγές, όπως ψαρόσουπα, χέλι στο φούρνο, παλαμίδα και χέλι ψημένα σε κεραμίδα (όπως και στην Άρτα), παστός μπακαλιάρος και σαρδέλες (από τα αγαπημένα πιάτα των κατοίκων), σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους με ρύζι, αλλά και χταπόδια, καλαμαράκια, μύδια και χτένια.

Ένα παραδοσιακό πιάτο που θα δοκιμάσει κανείς μόνο σε οικογενειακά τραπέζια είναι η λαδόπιτα, το πιο συνηθισμένο γλυκό της Λευκάδας. Πρόκειται για γλυκό που θυμίζει χαλβά με αλεύρι, μόνο που ο γλυκός χυλός πασπαλίζεται με σουσάμι, ζάχαρη και τοποθετείται σε κάθε κομμάτι του ένα αμύγδαλο.

Άλλα παραδοσιακά λευκαδίτικα πιάτα είναι ο κόκοτος (κόκορας που συνήθως γίνεται βραστός σούπα ή κοκκινιστός με μακαρόνια), τα γεμιστά παγούρια (κάβουρες γεμιστοί με ρύζι), η ριγανάδα (φέτες ξερό ψωμί ψημένο, περιχυμένο με ελαιόλαδο, ξίδι και άφθονη ξερή τριμμένη ρίγανη), τα γνωστά στα Επτάνησα φρυγαδέλια και σαβόρο και τέλος το σοφιγάδο που γίνεται λίγο διαφορετικά από ό,τι στα υπόλοιπα Επτάνησα, γιατί εκτός από μοσχάρι και άφθονο σκόρδο περιλαμβάνει και κυδώνια.