NOSTOS 2017- η έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ναύπακτο που γίνεται θεσμός

Nαύπακτος - η ανατολή ενός νέου τουριστικού προορισμού - Greek Gastronomy Guide
Oct 17 2017

NOSTOS 2017- η έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ναύπακτο που γίνεται θεσμός

Η Ναύπακτος η παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας,  στον Κορινθιακό κόλπο χτισμένη ανάμεσα στο Αντίριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου αποτελεί μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι  συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός γεγονός που την έχει προστατεύσει από την άναρχη οικοδόμηση, διατηρώντας έτσι την γλυκύτητα και την ηπιότητα ενός ιστορικού οικισμού.

Πόλη  κυρίως παροχής υπηρεσιών και διοικητικό κέντρο του Δήμου, με μια ενδοχώρα πανέμορφη, την ορεινή Ναυπακτία, αλλά δημογραφικά και οικονομικά παρηκμασμένη, με σχετικά μικρές παραγωγικές δυνατότητες και απομονωμένη λόγω γεωγραφίας από τους όμορους δήμους, η Ναύπακτος έχει ένα και μοναδικό όπλο για την ανάπτυξή της. Την ιστορική και την γεωφυσική της ιδιαιτερότητα. Στο σχετικό μας άρθρο “Ναύπακτος-η ανατολή ενός νέου τουριστικού προορισμού” περιγράψαμε και επαινέσαμε – μεταξύ άλλων – την προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο με αφορμή την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου, η Ναύπακτος να αναπτύξει καλές σχέσεις γειτονίας, πολιτισμού και τουρισμού με τις εμπλεκόμενες πόλεις και χώρες.

Σειρά μας σήμερα είναι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος της Ναυπάκτου, να μην αρκεστεί στην ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού στην περιοχή του, αλλά η πόλη να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς, για όλους τους προορισμούς και τους επαγγελματίες του τομέα που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για όσους δηλαδή φορείς -ιδιωτικός τομέας, τοπική αυτοδιοίκηση,   πανεπιστημιακή κοινότητα- ενδιαφέρονται για ανάπτυξη, συνεργασία και δικτύωση και όλους όσους φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν τις πιο δυναμικές νέες τάσεις στον τουρισμό.

 

Εργαλείο αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία της έκθεσης Nostos Expo-Forum που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Ναυπάκτου, από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου και η μεγάλη της επιτυχία τεκμηριώθηκε από τα στατιστικά της στοιχεία: 5.000m2 εκθεσιακός χώρος, 150 εκθέτες, 60 περίπτερα, 15.000 επισκέπτες, 1.200 Β2Β συναντήσεις και 100 Ηοsted buyers.

Nαύπακτος - η ανατολή ενός νέου τουριστικού προορισμού - Greek Gastronomy Guide

«Η Ναυπακτία αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των ευκαιριών που προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχοντας και τη στήριξη σύσσωμη της τοπικής κοινωνίας προσπαθούμε να διευρύνουμε τις σχετικές δράσεις μας, επιδιώκοντας να υλοποιήσουμε ένα πλάνο ώστε η τουριστική σεζόν να διαρκεί 52 εβδομάδες,» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Πρόεδρος της επιτροπής Nostos Expo και αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, Γιάννης Σύψας πανταχού παρών όλες τις μέρες της έκθεσης, μας μίλησε για το πρωτοποριακό αυτό σχέδιο, η έκθεση NOSTOS να γίνει ο σημαντικότερος θεσμός για την ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα: «Η αύξηση σε εκθέτες και hosted buyers είναι μία βασική παράμετρος επιτυχίας, ενώ θα πρέπει να τονίσω και τη συμβολή όλων των φορέων και επιχειρήσεων της πόλης της Ναυπάκτου που έχουν βοηθήσει προκειμένου και η φετινή προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία,»

Περίπτερα τουριστικών προορισμών που ξεχώρισαν ήσαν της Αμοργού, του Πόρου, του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του σύνδεσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, του Δήμου της Χίου ενώ από τους ιδιώτες ξεχώρισαν τα Μentor, Bike me up, Vsn Hub, Elatos Resort κλπ. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από τον δήμαρχο Ναυπακτίας, Παναγιώτη Λουκόπουλο και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργο Τζιάλλα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), και του ΕΟΤ.

Από τα περίπτερα ξεχώρισα αυτό της πρωτοβουλίας «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία», μιας πρωτοβουλίας που επιδιώκει να δημιουργήσει το έρεισμα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων ανοιχτής καινοτομίας στον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης γίνεται σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τo Επιμελητήριο Κοζάνης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ – Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να υποστηρίξουν με όλο το δυναμικό που διαθέτουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας με έμφαση στην καινοτομία,  ενθαρρύνοντας τους νέους ανθρώπους να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και φέρνοντάς τους πιο κοντά με την πραγματικότητα της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η αντιδήμαρχος τοπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, Χρύσα Αθανασιάδου

Σημαντική καινοτομία για τη φετινή διοργάνωση αποτέλεσε το Nostos Forum, που έχει στόχο  να καθιερωθεί ως το διεθνές ετήσιο βήμα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό κάθε μορφής. Το φετεινό Forum απευθυνόταν  στους επαγγελματίες, τους προορισμούς και τους φορείς και  συμμετείχαν εκπρόσωποι των προηγουμένων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με σκοπό την προώθηση, την εξέλιξη και την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών, ερευνών και τάσεων στους πιο δυναμικούς νέους τομείς τουρισμού, πάντα στο πλαίσιο της βιωσιμότητα και την αειφορίας.

Ημερίδες με θέματα: How to Buy/How to sel, Καινοτομία και Start up σκηνή, Επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Εναλλακτικό Τουρισμό, Ενδογενείς τουριστική ανάπτυξη υπαίθρου, Δώδεκα μηνες Τουρισμός στην Ελλάδα, Πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και η παρουσία σημαντικών ομιλητών όπως του Σταύρου Μπένου, προέδρου  του σωματείου “Διάζωμα”,  των καθηγητών Θεοδώρου Μεταξά και Μιχάλη Καβαρατζή από τα  πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Λέστερ και άλλων πολλών φώτισαν πολλές πτυχές της πρόκλησης για μια ήπια και αειφόρα ανάπτυξη.

Τις συναντήσεις παρακολούθησαν με ενδιαφέρον εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσωποι του εναλλακτικού τουρισμού, απλοί θεατές. Εδώ βρισκόμαστε, μισή ώρα μετά την λήξη της ομιλίας του Γ.Πίττα περί γαστρονομικών κοινοτήτων και ο εισηγητής και οι δήμαρχοι Αιδηψού και Σκύρου, Ελένη Ευσταθίου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης προσπαθούν μόνοι τους πια να εξαντλήσουν το θέμα, για το με ποιόν τρόπο δηλαδή, η γαστρονομία θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη κάθε τόπου και στην διαμόρφωση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητάς του. Άλλωστε το θέμα της εισήγησης το απαιτούσε: “Γαστρονομικές κοινότητες και η ανάπτυξη στο πιάτο μας”.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης! Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της παράστασης-δρώμενου  “Πρωταγωνιστές του σήμερα στο σκηνικό μιας άλλης εποχής” στο πανέμορφο αρχοντικό «Ναυπακτία» που βρίσκεται ακριβώς  μπροστά ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
To VSN Hub – Ancient Greek Culture in Tourism και η Mentor Cultural Routes  σχεδιασαν μια «διαφορετική» συνάντηση στην οποία ερεύνησαν από κοινού νέους τρόπους και μεθόδους ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής πόλης της Ναυπάκτου.

Κατόπιν μιας σύντομης παρουσίασης του ιστορικού της μάχης της Ναυπάκτου,   στο πλαίσιο του μουσειακού θεάτρου, η ιστορικός και ηθοποιός Μαρία Καστάνη μας παρέσυρε σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο διαβάζοντας αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα που αναφερόντουσαν στην μάχη -και μάλιστα από τις προετοιμασίες και την ατμόσφαιρα και των δυο στρατοπέδων- γεγονός που ενέπλεξε και καθήλωσε όλους ακροατές στο κλίμα της ναυμαχίας.  Ακολούθησε workshop για τη δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού και ενεργοποίησης του τοπικού κοινού με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με έντονο πολιτιστικό απόθεμα με ομιλητές την Βίκυ Ευαγγελίου, τον  Πάνο Γκιόκα και τον Γιάννη Παππά.

H bike me up -bikemeup.gr-  αποτελεί την ευτυχή πραγμάτωση της ιδέας του Βαγγέλη Μπατζάκα και του Γιάννη Γαϊτάνου, δυο πολύ συμπαθητικών αθλητών και σκεπτόμενων ανθρώπων, για την δημιουργία και την οργάνωση ενός ποδηλατικού οχήματος περιήγησης στις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας.  Οι ποδηλατικές περιηγήσεις -όπως μάθαμε- γίνονται σε μικρές ομάδες (έως 10 ατόμων), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο χαρακτήρας της προσωπικής εμπειρίας, σε κάθε στιγμή της περιήγησης. Με μια τέτοια ομάδα και με τα ηλεκτρικά ποδήλατα -αν θες πας κανονικά, αν όμως τραβάς ζόρι, βάζεις την ενισχυτική ταχύτητα και φεύγεις βολίδα– κάναμε και εμείς βόλτα και ανεβήκαμε εντελώς ανίδρωτοι στην κορυφή του Κάστρου της Ναυπάκτου!

Μεγάλο ενδιαφερον υπήρξε και σ’ όλα τα “εναλλακτικά” σπορ όπου υπήρχε δυνατότητα δοκιμαστικών συμμετοχών, όπως εδώ π.χ στην τοξοβολία όπου μικροί και μεγάλοι σε δυο σειρές ανέμεναν να δοκιμάσουν τις ικανότητες και την τύχη τους στα τόσο άγνωστα σπορ!

Από την έκθεση δεν έλειπε η γαστρονομία και ειδικά οι επιδείξεις μαγειρέματος εδεσμάτων από περιοχές της Ελλάδας, που τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου μετά των σχετικών γευστικών δοκιμών.

Συμπεράσματα από την έκθεση NOSTOS 2017

To καράβι -το εγχείρημα- είναι καλοτάξιδο, ο προορισμός -ο στόχος- ξεκάθαρος, και το πλεούμενο βρίσκεται σε καλά χέρια. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και η έκθεση NOSTOS στην Ναύπακτο να γίνει ένας σημαντικότατος  εκθεσιακός θεσμός  για την ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού.

Είμαι βέβαιος όσοι περάσαν, έζησαν και γνώρισαν θα στηρίξουν το εγχείρημα της Ναυπάκτου.

Απλά γιατί το αξίζει. 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!