Οδοιπορικό στην Αμοργό - Με αφορμή το Authentic Big Blue

Οδοιπορικό στην Αμοργό - Authentic Big Blue - Greek Gastronomy Guide
Sep 22 2017

Οδοιπορικό στην Αμοργό – Με αφορμή το Authentic Big Blue

Οι εκδηλώσεις του Authentic  Big Blue και της Αmorgos Gastronomy Week ολοκληρώνονται αφού κέρδισαν τις καρδιές των συμμετεχόντων σ’ αυτές (θα ακολουθήσουν τα ρεπορτάζ μας). O διπλός στόχος φαίνεται να επετεύχθη.

Δημιουργήθηκε ένα νέο αθλητικό προϊόν – οι καταδύσεις – το οποίο αξιοποίησε μια υλική πραγματικότητα, το τοπίο και τη θάλασσα της Αμοργού, αλλά και ένα Μύθο! Την ταινία Big Blue. Συνδέθηκε  δε με το passepartout των θεματικών και μη τουρισμών την τοπική γαστρονομία δημιουργώντας το Amorgos Gastronomy Week 2017, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικό πάντρεμα αθλητικών γεγονότων με την τοπική γαστρονομία.

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Με την ευκαιρία αυτή, τιμώντας τους ανθρώπους της Αμοργού, αυτούς τους αφανείς ήρωες της ντόπιας γαστρονομίας που χειμώνα-καλοκαίρι, παλεύουν με τη φύση και τη δύσκολη ζωή, παρουσιάζουμε εδώ σε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Αμοργό μια σύνοψη των γαστρονομικών αξιών της Αμοργού (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τα σχετικά links), αποτέλεσμα της επίπονης δουλειάς που γίνεται για την καταγραφή τους από το greekgastronomyguide.gr εδώ και δύο χρόνια.

Πανηγύρι του Σταυρού στο Κρίκελλο - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

«Ήθελα να, βρε, ήθελα να…

ήθελα να ’μουν, να ’μουν αϊτός!

Ήθελα να ’μουν αϊτός για μια στιγμή μονάχα…

Να πέταγα στην Αμοργό για μιαν αυγή μονάχα…

για μιαν αυγή μονάχα!»

Κατ’ αρχήν η πρώτη αλήθεια και στερνή ομολογία!

Από εκεί και πέρα… τα γεγονότα και οι ειδήσεις:

 

Οδοιπορικό στην Αμοργό

Στην Αγία Άννα, κάτω από το Μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας, ήταν η έδρα της οργάνωσης των καταδύσεων του Authentic Big Blue. Τριάντα περίπου αθλητές απόλαυσαν το απόλυτο γαλάζιο της θάλασσας της Αμοργού, και ταίριαξαν τις αθλητικές επιδόσεις με τον θαυμασμό του Αμοργιανού τοπίου. Μάλιστα κάποιοι μου εκμυστηρεύτηκαν: Δεν μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε από την ομορφιά!

Στην τράπεζα (τραπεζαρία) σ’ ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι η Μονή Χοζοβιώτισσας υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους της γεύσης που ήρθαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Amorgos Gastronomy Week 2017. Kαι από τα παράθυρα το απόλυτο Γαλάζιο του Αιγαίου!

Ο πατήρ Φιλάρετος από τα χαράματα μαγείρευε το κατσικάκι που σερβιρίστηκε ως σούπα με καρότο, πατάτα, σέλινο, αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα. Μια γεύση ονειρώδης!

Το νησί μεγάλο και μακρόστενο. Έτσι δημιουργήθηκαν υποενότητες τόπων, η Κάτω Μεριά, η Μέσα Μεριά και Πάνω Μεριά. Και η Μεγάλη Στράτα που ένωνε τη Χώρα με τη Πάνω μεριά. Σήμερα, μετά την διάνοιξη του δρόμου Χώρας-Αιγιάλης το 1991, η Μεγάλη Στράτα έγινε ένα μοναδικό περιπατητικό μονοπάτι.

Το καφενεδάκι στον Ασφοντυλίτη - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ζωή στα περισσότερα χωριά ήταν σκληρή και ασκητική στο αφιλόξενο και γεμάτο πέτρες τοπίο της περιοχής. Με τις πέτρες αυτές οι κάτοικοι έχτισαν τις πεζούλες για να κάνουν τις καλλιέργειές τους – «κρημνώδεις αγροί» τα λεγόμενα «χτιά» ή τα «οχτία» – αληθινά αρχιτεκτονικά μνημεία. Κατόπιν με τις πέτρες διαμόρφωσαν μάντρες που περιέβαλαν τα κτίσματα που θα φιλοξενούσαν τα γεννήματα, τα ζώα και τους εαυτούς τους.

 

Τα προϊόντα της Αμοργού

Η ψημένη ρακή, είναι το χαρακτηριστικό ποτό της Αμοργού και απ’ ότι έμαθα η καλύτερη φτιάχνεται στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας από τον ηγούμενο πατέρα Σπυρίδωνα Δεναξά. Και φυσικά προσφέρεται μαζί με λουκουμάκια στο αρχονταρίκι της Μονής.

Ξωκλήσια της Αμοργού - Greek Gastronomy Guide

Δεκάδες εκκλησίτσες και ξωκλήσια με την ιδιότυπη στέγη τους (από πλάκες ασβεστωμένες αντί για δώμα) ομορφαίνουν και καθαγιάζουν  το άγριο τοπίο της Αμοργού, πολλές φορές καμουφλαρισμένες από τις ξερολιθιές και τις φραγκοσυκιές.

Δεκαπέντε χιλιάδες αιγοπρόβατα νόμιμα ζουν στην Αμοργό και γύρω στα χίλια βόσκουν άγρια στα βουνά. Απ’ αυτά θα βγουν τα κρέατα για το περίφημο πατατάτο και φυσικά τα τυράκια, την μυζήθρα, το ανθοτύρι,  το ξερό αλλά και την τοπική κοπανιστή. Τα συναντάς τα κατσίκια μπροστά σου στον δρόμο, να περνούν αμέριμνα και θάλεγε κανείς και λίγο ενοχλημένα από την παρουσία αγνώστων και ειδικά των αυτοκινήτων!

Γιώργος Βλαβιανός - Τυροκόμος - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Μας λέει ο Γιώργος Βλαβιανός ο μεγαλύτερος τυροκόμος του νησιού: Θέλω να διδάξω στα πέντε παιδιά μου να σέβονται και να αγαπούν τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα η γη. Ο γιός μου Λεωνίδας, σπούδασε στην Γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων και προσπαθούμε μαζί να βελτιώσουμε τα τυριά μας και να βγάλουμε και καινούργια. Μέχρι στιγμής αρκούμαστε στην ντόπια κατανάλωση, αλλά αυτός είναι κι ένας τρόπος να διατηρήσουμε την μικρή παραγωγή βασισμένη σε παραδοσιακές διαδικασίες. Είμαι έτοιμος να πάρω άδεια μικρού πιστοποιημένου τυροκομείου – χρησιμοποιώ καιρό τώρα τις νέες εγκαταστάσεις – με δικαίωμα να πουλάω στο νησί τα προϊόντα μου.

Aegean Herbs - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Τα βουνά της Αμοργού, είναι γεμάτα βοτάνια, ρίγανη ιδιαίτερη, την αργανιά, φασκομηλιά (αλισφακιά), δεντρολίβανα, φλισκούνι, θύμαρι (αχλιμπαριά) και μολόχα που χρησιμοποιούνται για βραστάρια. Κάποιοι ασχολούνται με την συλλογή και τυποποίηση των βοτάνων αυτών,  όπως ο Αλέξανδρος Καλουτάς που το καλοκαίρι του 2017 είχε την ανταμοιβή του όταν στον πρώτο διαγωνισμό Great Taste Awards 2017,  η μονάδα του Aegean Herbs συμμετείχε για πρώτη φορά με την άγρια ρίγανη και το φασκόμηλο και πήρε και στα δύο από ένα αστέρι!

 

Τα εδέσματα της Αμοργού

Αμοργιανό πατατάτο - Βαγγέλης Μενδρινός - Greek Gastronomy Guide

Το πατατάτο, το τυπικό έδεσμα της Αμοργού, φτιάχνεται από κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Σερβίρεται στα περισσότερα εστιατόρια και ταβερνάκια του νησιού, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το καλύτερο πατατάτο γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Την παραμονή της γιορτής σερβίρονται πάνω από τέσσερις χιλιάδες μερίδες στους πιστούς που συγκεντρώνονται στο μοναστήρι.

Το ψητό της Λαμπρής  (κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι, καβουρδισμένα εντόσθια και μυρωδικά), είναι το παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού που τρωγόταν την ημέρα του Πάσχα και τα τελευταία χρόνια μπορεί κανείς  να το απολαύσει σε ταβέρνες του νησιού.

Ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Ο αμοργιανός καβουρμάς παρασκευάζεται ως εξής: Μαρινάρεται δύο-τρεις ώρες το χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια με τα μπαχάρια (κυρίως κανέλα) και το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρέας με χοιρινό λίπος (άλλοι το κάνουν στο ίδιο τηγάνι και άλλοι ξεχωριστά). Στο τέλος, λίπος και κρέας μπαίνουν σε ένα κοινό δοχείο και διατηρούνται στη δροσιά ή στο ψυγείο. Κατόπιν μπαίνει ο καβουρμάς στην ομελέτα …και παρασκευάζεται το ανωτέρω έδεσμα!

Τυροπιτάκια Αμοργού - Αμοργιανές πίτες - Greek Gastronomy Guide

Τα ταπεινά τυροπιτάκια Αμοργού τα γνώρισα στη Μόσχα Μενδρινού-Δεσποτίδου, μια βετεράνα μαγείρισσα, όταν προσκαλέστηκα σπίτι της για να την παρακολουθήσω καθώς θα ετοίμαζε μια παραγγελία από 500 τυροπιτάκια για τις ανάγκες μιας εκδήλωσης.

Ξεροτήγανα Αμοργού - Αμοργιανό γλύκισμα - Greek Gastronomy Guide

Τα ξεροτήγανα είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Αμοργού – συνηθίζεται και σ’ άλλα Κυκλαδονήσια – που φτιάχνεται για τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά κερασματα, αλλά και προσφέρεται στους γάμους, στα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι και στις γιορτές.

 

Ο μάγειρας της Αμοργού

Αμοργιανό πατατάτο - Βαγγέλης Μενδρινός - Greek Gastronomy Guide

Ο Βαγγέλης Μενδρινός είναι η απόλυτη προσωπικότητα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού. Μπορεί το πανηγύρι αυτό – το μεγαλύτερο των Κυκλάδων – να είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δουλειάς εκατοντάδων πιστών, αλλά δεν παύει ο κυρ-Βαγγέλης χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, να είναι η καρδιά του πανηγυριού. Γιατί απλώς είναι αυτός που κάνει τα κουμάντα για να ικανοποιηθούν οι 4 χιλιάδες πιστοί, αλλά και οι 300 «υπηρέτες» (οι εθελοντές) που επί μια εβδομάδα προετοιμάζουν το πανηγύρι. Στο δε σερβίρισμα έχει και ρεκόρ: σε είκοσι λεπτά, σέρβιρε από το καζάνι 600 πιάτα πατατάτο!

 

Τα πανηγύρια της Αμοργού

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό - Το εντυπωσιακότερο των Κυκλάδων - Greek Gastronomy Guide

Το λαμπρό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού αποτελεί το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι των Κυκλάδων. Κύριο χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι η εθελοντική προσφορά σε είδος και σε εργασία των κατοίκων της Κάτω Μεριάς. Η θέα των 20-30 καζανιών μ’ όλα τα μαγειρέματα είναι πολύ συγκινητική. Γιατί σ’ αυτόν ακριβώς τον χώρο, συμπυκνώνονται όλος ο κόπος της παρασκευής των τροφίμων (στάρια, κριθάρια, λάδια, ζώα, τυροκομικά, οπωρικά) κι όλος ο χρόνος των εκατοντάδων εθελοντών, που θεωρούν πιο τιμητικό να λέγονται υπηρέτες της χάρης της ή της πίστης τους από το πολυφορεμένο εθελοντές.

Ξωκλήσια της Αμοργού - Greek Gastronomy Guide

Πάντως είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει άλλη τόσο δύσβατη περιοχή στην Αμοργό, όσο αυτή για να πας στο πανηγύρι του Σταυρού στο Κρίκελλο. Όλες σου οι δυνάμεις σου πρέπει να μπουν σε ετοιμότητα, καθώς το παραμικρό παραπάτημα μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο. Το μόνο που ταράζει την απόκοσμη ησυχία είναι οι κρωγμοί των γλάρων και οι στριγκιές φωνές των κάθε λογής αρπακτικών – γεράκια, αετοί – που φωλιάζουν στις εσοχές των βράχων και ελέγχουν με τα μάτια τους περαστικούς. Μετά από τρεις ώρες, περπάτημα φτάνει κανείς στο ξωκλήσι.

Θέλοντας να μοιραστούν αυτήν την ιδιαίτερη γεύση με όλο τον κόσμο που βρίσκεται στην Αμοργό, κάθε χρόνο το καλοκαίρι, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, διοργανώνεται στην Αιγιάλη η Γιορτή του Ξεροτήγανου. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής αυτού του ντόπιου γλυκού, να το δοκιμάσουν συνοδεία ψημένης ρακής, αλλά και να γλεντήσουν και να χορέψουν μαζί με τους ντόπιους χορευτικούς ομίλους με την υπόκρουση των παραδοσιακών τοπικών οργάνων. Αντίστοιχες γιορτές προϊόντων που γίνονται στη Χώρα είναι η γιορτή του παστελιού την Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο, και της ψημένης ρακής στα Κατάπολα.

 

Ταβέρνες και καφενεία στα Κατάπολα

Καφεζυθεστιατόριο Ναυτιλία του Πρέκα - Κατάπολα, Αμοργός

Το 1960 ο κυρ Νίκος Πρέκας ανέλαβε το μαγαζί από τον πατέρα του. Ήταν η εποχή που κατέφθαναν οι πρώτοι τουρίστες. Ο παλιός καφενές γίνεται ναυτιλιακό πρακτορείο αλλά και ταβέρνα το βράδυ. Εκείνη την εποχή στρώθηκαν τα καταπληκτικά μωσαϊκά και έγινε η ανεπανάληπτη διακόσμηση. Ξεχωρίζουν οι παλιές τηλεοράσεις που χρησιμοποιούνται σαν βιτρίνες σπάνιων εκθεμάτων, τα βαρέλια με το κρασί, η συλλογή με τα αποστάγματα και, τέλος, το ραδιόφωνο της Grundig, μέσω του οποίου επικοινωνούσε με τους ασυρμάτους των ποσταλιών της εποχής. Σήμερα το καφενείο-πρακτορείο-ταβέρνα Ναυτιλία διαχειρίζεται με επιτυχία η κόρη του.

Ψαροταβέρνα Μουράγιο - Κατάπολα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στην είσοδο του λιμανιού στα Κατάπολα, εκεί μπροστά όπου δένουν τα επιβατικά πλοία, στο δεξί μας χέρι βρίσκεται η πιο γνωστή ψαροταβέρνα της Αμοργού. Στην ψαροταβέρνα Μουράγιο του Δημήτρη και της Ευαγγελίας Δεσποτίδη μπορεί να βρει κανείς όλα τα ψάρια της αμοργιανής θάλασσας, όπως σαργούς, μπαρμπούνια, σκορπίνες, ροφούς, αθερίνες και ό,τι ψαρεύουν ο Σιγάλας, ο Νικόδημος, ο Ρούσσος, ο Βεκρής, οι ψαράδες δηλαδή του νησιού με τα καΐκια τους.

 

Ταβέρνες και καφενεία στα Θολάρια

Καφενείο Χορευτής - Θολάρια, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στα Θολάρια, που θεωρούνται το πιο γλεντζέδικο χωριό της Αμοργού και έχουν μαγευτική θέα στο πέλαγο, βρίσκεται το οινοπαντοπωλείο-καφενείο Χορευτής, ένα από τα πιο παλιά καφενεία του νησιού. Ο Αργύρης Νομικός, ο σημερινός ιδιοκτήτης του Χορευτή, θυμάται στα παιδικά του χρόνια τον πατέρα του Νικόλα, καφετζή, σφάκτη, υποδηματοποιό, τσαγκάρη, χασάπη, κουρέα. Κι όλα αυτά στον ίδιο χώρο. Μάλιστα δεν θυμάται καλά πότε «ήβλεπε» περισσότερα αίματα… το πρωί όταν ο πατέρας του Νικόλας έσφαζε τα ζώα… ή το βράδυ όταν ξύριζε τους πελάτες του…!

Tαβέρνα το Πανόραμα - Θολάρια, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα το Πανόραμα στα Θολάρια της Αμοργού είναι μια ταβέρνα θρύλος. Με μισό αιώνα ζωής έχει γράψει την ιστορία της στο νησί. Ήταν το 1970 όταν ο Νικόλας Θεολογίτης άνοιξε το καφεπαντοπωλείο Πανόραμα στα Θολάρια, κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξή του σε μια από τις πιο διάσημες ταβέρνες των Κυκλάδων.Η ταβέρνα φημίζεται για το παραδοσιακό πατατάτο – κρέας κοκκινιστό με πατάτες, μαγειρεμένα όλα μαζί σε καζάνι ή μεγάλη κατσαρόλα -, το ψητό της Λαμπρής – κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι, καβουρδισμένα εντόσθια και μυρωδικά – παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού, ψητά και ζαρζαβατικά, όλα δικά τους παραγωγή.

Απέναντι από τον ενοριακό ναό των Θολαρίων, τους Αγίους Αναργύρους,  βρίσκεται το καφενείο “Καλή καρδιά”, “του Μάγκα” σύμφωνα τους ντόπιους, της οικογένειας Οικονομίδου.

 

Ταβέρνες και καφενεία στη Λαγκάδα

Καφενείο το Μοσχουδάκι - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το παραδοσιακό καφενείο της Μοσχούλας Πορτοκάλη, το Μοσχουδάκι στη Λαγκάδα, είναι με μια κουβέντα το πιο όμορφο καφενείο της Αμοργού, κι από τα πιο ενδιαφέροντα της Ελλάδας και έχει μια παράδοση να το κουμαντάρουν εδώ και 70 χρόνια γυναίκες, η Μόσχα Μενδρινού στην αρχή και στην συνέχεια, από τα τέλη του 20ού αιώνα, η κόρη της Μοσχούλα Πορτοκάλη.

Περπατώντας στο κεντρικό δρόμο της Λαγκάδας, σ’ ένα στενωπό σοκάκι θα συναντήσουμε την επιγραφή «Μεζεδοπωλείο Λουκάκη ξανά». Στον μικρό κατάλογό του θα δούμε το σύγκλινο Κρήτης με ούζο και κρεμμύδι, το απάκι με λιαστή ντομάτα, την καπνιστή πανσέτα, την μελιτζάνα σαγανάκι και τα σαρικοπιτάκια και την παντζαροσαλάτα, όλα μαγειρεμένα από τον Μιχάλη. Αυτό όμως που δίνει την ταυτότητα στο μαγαζί – χειμώνα καλοκαίρι – είναι η μουσική και το κέφι του Μιχάλη και της Βούλας, που παρασέρνουν και τους πιο δύσκολους σε δρόμους απογειωτικούς.

Ταβέρνα Λουδάρος - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Σκεπασμένο με τρεις κληματαριές και μια βουκαμβίλια που καλύπτει μια βεράντα 50 τετραγωνικών μέτρων με όμορφα γαλάζια τραπεζοκαθίσματα, στη μέση της Λαγκάδας, βρίσκεται η ταβέρνα «Ο Λουδάρος», μια επιχείρηση που πριν 25 χρόνια έστησε η οικογένεια Λουδάρου ο Βαγγέλης και η Πλυτώ. Σήμερα την παραδοσιακή επιχείρηση με τα υπέροχα μαγειρευτά συνεχίζει το καλοκαίρι η κόρη τους Νικητία Λουδάρου.

Ταβέρνα Νίκος - Λαγκάδα, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα του Νίκου Βασσάλου λειτουργεί από το 1950 από τον παππού Βαγγέλη Συνοδινό. Τα τελευταία 30 χρόνια υπεύθυνος της ταβέρνας είναι ο εγγονός του, ο Νίκος Βασσάλος, ο οποίος μεγάλωσε στα πόδια του παππού του και μάλιστα, όπως διηγείται, γεννήθηκε σε μία σκάφη δίπλα στον ξυλόφουρνο. Τα χρόνια περάσαν, ο ξυλόφουρνος έγινε σύγχρονος και από τα υπόγεια μεταφέρθηκε δίπλα στην ταβέρνα, σε μια ευρύχωρη αίθουσα και εκτός από άρτους και αρτοσκευάσματα φτιάχνει κρίθινα και ολικής αλέσεως παξιμάδια, λαδόψωμα και σταφιδόψωμα, πίτες και γλυκά.

 

Ταβέρνα στην Αιγιάλη

Το λιμάνι της κυρά Κατίνας - Αιγιάλη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Σε κάθε τόπο υπάρχουν τα μοδάτα μαγαζιά, τα καινούργια, αυτά που φρεσκάρουν και ανανεώνουν την αγορά και τα μαγαζιά που παραμένουν οι σταθερές αξίες. Στα δεύτερα ανήκει και το «Λιμάνι της κυρά Κατίνας» στην Αιγιάλη της Αμοργού.

 

Ταβέρνα στον Ασφοντυλίτη

Όσα χρόνια κι αν περάσουν «Το λιμάνι της κυρά Κατίνας» αποτελεί σταθερή αξία. Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, είναι μία από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού και από τις πιο φημισμένες με φανατικούς φίλους.

Το καφενεδάκι στον Ασφοντυλίτη - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Σ’ ένα σπιτάκι μια σταλιά, στον Ασφοντυλίτη, το Στέκι, το μικρό καφενεδάκι, χωρίς ρεύμα και ίχνος τεχνολογικού πολιτισμού, ψήνει στον ξυλόφουρνο ρεβίθια, κάποιες σαλατούλες και προσφέρει τις νύχτες τον Γαλαξία της Αμοργού στο πιάτο σας. Σε μια γωνιά της αυλής με τα περισσευόμενα νερά της λάτρας, ποτίζεται ένας βασιλικός, μοναδική όαση στο πετρώδες τοπίο. Να τον χαϊδέψεις, να ευωδιάσει ο τόπος και να χαρεί κι αυτός το χάδι. Και να πάρεις και συ μια μυρωδιά ενός πολιτισμού μακριά από τον πολιτισμό.

 

Ταβέρνες και καφενεία στην Χώρα

Το καφενείο και η ζωή του Δημήτρη Γιαννακού, του λεγόμενου Πάρβα, στη Xώρα της Αμοργού έχει εμπνεύσει την ταινία «Πάρβας, άγονη γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα. Το θέμα της απλό. Η ζωή του γέροντα καφετζή Πάρβα στην Αμοργό. Ο Πάρβας “ταξίδεψε” μακρυά μας και στις 29 Ιουνίου 2012 ο Χρήστος και η Νίκη παρέλαβαν το μαγαζί από τα χέρια της γυναίκας του Πάρβα. Ήταν επιλογή τους να το διατηρήσουν όπως ακριβλως ήταν, μαζί με το “μενού” και τις πλούσιες μερίδες που σέρβιρε όταν ακόμα λειτουργούσε σαν ταβέρνα, τις φημισμένες τηγανητές πατάτες και τα κεφτεδάκια, αλλά και άλλα σπιτικά φαγητά. Κυρίως όμως βάστηξαν το πνεύμα του μαγαζιού, ως στέκι των ηλικιωμένων της Χώρας – των λεγόμενων “χαμπαρέλων”- που σχολιάζουν την τοπική καθημερινότητα και αποτελούν ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον θέαμα για τους επισκέπτες, που με χαρά ανακαλύπτουν ότι ο μύθος του καφενείου του Πάρβα με κάποιο τρόπο συνεχίζεται.

Το καφενείο Φωτοδότης, βρίσκεται στη πάνω γειτονιά της Χώρας της Αμοργού, στη συνοικία Φωτοδότης, λόγω της εκκλησίας του Φωτοδότη που είναι μετόχι της Χοζοβιώτισας. Το καφενείο μετρά 2 αιώνες ζωής, και ανήκει στην οικογένεια Γαβρά, μια οικογένεια με μακρά παράδοση, στη μουσική, στο τραγούδι και στο γλέντι. Ο πατήρ Μάρκος Γαβράς, και δυο γιοί, ο Γιακουμής και ο Γιώργος, γλεντιστές που με τα τραγούδια τους βοηθούν τη χώνεψη των εξαιρετικών μεζέδων του καταστήματος!

Το Τρανζιστοράκι άνοιξε το 2015, στη Χώρα της Αμοργού, από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του, την Αμοργό. Μέσα σε τρία χρόνια έχει κάψει καρδιές. Μια ομάδα από χαμογελαστούς, νέους, ο  Διονύσης, ο Αντώνης, ο Δημήτρης, ο Μιχάλης, ο Παναγιώτης, όλη μέρα με γέλιο και χαρά, εξυπηρετούν τους δεκάδες φίλους τους σερβίροντας εξαιρετικούς μεζέδες.

 

Ταβέρνες και καφενεία στην Κάτω Μεριά

Το καφενείο του Μάκη - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Μόλις φθάσει κανείς στην Αρκεσίνη, στη νότια μεριά της Αμοργού, αριστερά του δρόμου θα συναντήσει ένα μικρό πλάτωμα, σκεπασμένο από τη σκιά δύο δένδρων, και το μοναδικό καφενείο του χωριού, το καφενείο του Μάκη. Στο εσωτερικό του, μόλις είκοσι τετραγωνικά χώρος, τέσσερα τραπεζάκια, η κουζίνα και σ’ ένα εκθετήριο λιγοστά είδη μπακάλικου, το τεζιάκι, η ξύλινη κατασκευή με τον μπλε χρωματισμό της, που θυμίζουν σκηνικό τέμπλου ταπεινής αιγαιοπελαγίτικης εκκλησιάς. Ο καφετζής αφού ετοιμάσει ιεροτελεστικά τον καφέ, με την ίδια ευλαβική τελετουργία τον φέρνει στο τραπέζι, κάθεται πλάι μου και λέει την ιστορία του.

Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγάλης κόρης τους Βαγγελίτσας. «Αυτό που μ’ αρέσει είναι να έχουμε 5-6 τραπέζια, έτσι οικογενειακά όπως είμαστε σήμερα, και να λέμε και πέντε κουβέντες», μάς λέει η Βαγγελίτσα. «Λειτουργούμε καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ. Το ψωμί είναι δικό μας, μαύρο, επτάζυμο και φτιάχνεται στον ξυλόφουρνό μας. Τα ντολμαδάκια τα κάνουμε από λαχανίδες και τα λέμε γιαπράκια. Οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα, και μαγειρεύουμε κατσικάκι λαδορίγανη, ντόπια φάβα, κεφτέδες. Εγώ, ο πασίγνωστος κρεατοφάγος – αλλαντοφάγος εντυπωσιάστηκα από την ομελέτα με καβουρμά – ένα ιδιαίτερο αμοργιανό έδεσμα που βέβαια το αποτύπωσα στην συνολική του κατεργασία.

Το καφενείο του Μάκη στην Αρκεσίνη και το καφενείο του Νικήτα στην Κολοφάνα είναι τα μοναδικά σημεία όπου μετά από χιλιόμετρα ερημιάς, στο ύπαιθρο αλλά και στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς θα συναντήσεις άνθρωπο. Κι όταν αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι γραφικοί καφετζήδες με τις κυράδες τους, αυτό είναι πολύ τραβηχτικό! Θα σταματήσεις. Εσωτερικά είναι ευρύχωρο, ένα όμορφο μωσαϊκό για πάτωμα και αρκετά τραπέζια. Το βλέμμα σου κλέβει ένας παλιός μπλε νησιώτικος καναπές – χαρακτηριστικός τύπος Αμοργιανού καναπέ, με τους κυματισμούς στην πλάτη, τα κομψά μπράτσα και τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κάθισμα, και από πάνω η αφίσα της ταινίας που έκανε διάσημη την Αμοργό, το «Απέραντο Γαλάζιο». Υπέροχος συνδυασμός.

Η παραδοσιακή Ταβέρνα Γιωργαλίνη στο Βρούτσι  άνοιξε το 2000 και θεωρείται ότι έχει τα καλύτερα κρέατα της κάτω Μεριάς της Αμοργού, χάρη στα ζώα ιδίας παραγωγής (χοιρινά, αμνοερίφια, μοσχάρια). Από εξυπηρέτηση σκίζει γιατί οι 4 θυγατέρες -Κατερίνα, Σοφία, Παρασκευή και Άννα Μαρία)  σκίζουν.

Το οδοιπορικό στην Αμοργό συνεχίζει να μας εκπλήσσει και εμείς νάμαστε καλά να συνεχίζουμε να καταγράφουμε!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!