Οινοξένεια 2017 στο Αίγιο (1) - Παιδικό πατητήρι πάρτυ

Aug 24 2017

Οινοξένεια 2017 στο Αίγιο (1) – Παιδικό πατητήρι πάρτυ

Όπως το έχω συνήθεια τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, εγκατάλειψα τις Κυκλάδες και ταξίδεψα στη στεριά, στην μαγική Αιγιάλεια όπου τα τελευταία χρόνια στις γιορτές των Οινοξενείων γίνονται πράγματα και θάματα.

Το πρόγραμμα αυτήν την χρονιά πολύ πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά, βαστά  δέκα ημέρες και έτσι από τις 17 έως τις 27 Αυγούστου 2017  η Αιγιάλεια υποδέχεται τους επισκέπτες της στις εκδηλώσεις «Οινοξένεια – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας». Εδώ δοκιμάζει κανείς τους εκλεκτούς τοπικούς οίνους, τους συνδυάζει με γεύσεις και εδέσματα της παραδοσιακής τοπικής κουζίνας και προσφέρει εμπειρίες χαράς, εξερεύνησης, τέχνης και απόλαυσης στα πανέμορφα τοπία της. Και τι δεν έχει φέτος το ταξίδι!

  • Γευστικές ισορροπίες με οδηγό το κρασί
  • Καλλιτεχνικά δρώμενα
  • Εκδηλώσεις σε επισκέψιμα οινοποιεία
  • Περιηγήσεις στους αμπελώνες
  • Γευσιγνωσίες οίνου
  • Εξερευνήσεις
  • Εκθέσεις
  • Συναυλίες

Στο Αίγιο έφτασα ημέρα Τετάρτη προκειμένου να μην χάσω το “Πατητήρι πάρτυ” που διοργάνωνε το οινοποιείο Οινοφόρος του καλού μου φίλου και τέως προέδρου του Σ.Ε.Ο (Σύνδεσμος Ελλήνων Οινοπαραγωγών) Άγγελου Ρούβαλη, ενός πρωτοπόρου οινολόγου-οινοποιού, που αξιοποίησε μια παλιά ελληνική ποικιλία του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τον Ροδίτη, και φτιάχνοντας το κρασί Ασπρολίθι κρατά από το 1990 τα σκήπτρα του πιο εμβληματικού κρασιού αυτής της ποικιλίας. Είναι αυτός που μ’ έκανε και γνώρισα και αγάπησα την Αιγιάλεια.

Οινοφόρος, Άγγελος Ρούβαλης - Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Ο Άγγελος εκτός από την προσωπική του γοητεία και το πάθος του για το κρασί, έχει δυό ανεκτίμητους θησαυρούς. Τις δυο του κόρες, την Θοδώρα και την Φίλιππα.

Οινοφόρος, Άγγελος Ρούβαλης - Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

H Θοδώρα, ικανότατη οινολόγος, ανέλαβε εδώ και καιρό το οινοποιείο και ήταν αυτή που ξενάγησε χθες μικρούς και μεγάλους στις εγκαταστάσεις του. Το οινοποιείο Οινοφόρος είναι ένα σύγχρονο λιτό οινοποιείο -πρωτοπόρο για την εποχή του (1993)- που λειτουργεί με βάση το νόμο της βαρύτητας, κτισμένο σε έξι διαφορετικά συγκοινωνούντα επίπεδα, στο καθένα εκ των οποίων πραγματοποιούνται διαφορετικές λειτουργίες.

Η δεύτερη κόρη η Φίλιππα (δεύτερη από δεξιά με το πανέμορφο πλατύ χαμόγελο), με σπουδές παιδαγωγού και δραματουργίας, ανέλαβε τη χθεσινή εκδήλωση μύησης των δεκάδων παιδιών που επισκέφτηκαν το οινοποιείο, στα μυστικά της Διονυσιακής λατρείας.

Έτσι διοργανώθηκε το “Πατητήρι πάρτυ”, μια ολοκληρωμένη εμπειρία που χάρη σ’ αυτήν τα παιδιά ζήσαν μυήθηκαν στην μετατροπή του σταφυλιού σε μούστο. Η τελετή ξεκίνησε όπως και στα αρχαία Διονύσια με τη δημιουργία της μάσκας, μιας ζωγραφιάς στο πρόσωπο που συνήθως απεικόνιζε την άμπελο.

Κατόπιν τα παιδάκια μετέφεραν τα σταφύλια γύρω από το πατητήρι, όπου έβλεπαν πώς το σταφύλι μετατρέπεται από το πάτημα στο ξύλινο πατητηράκι σε μούστο.

Βέβαια, η πιο μεθυστική στιγμή ήταν όταν ανέβαιναν στο πατητήρι και άρχιζαν το πάτημα. Από την χαρά και τον ενθουσιασμό που ένιωθαν έχω την εντύπωση ότι ήταν μια  πρωτόγνωρη εμπειρία. Για κάποια απ’ αυτά νόμιζες ότι ο Διόνυσος είχε μπει ήδη μέσα τους.

Μην ξεχνάμε ότι η Αιγιάλεια είναι μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας και θα πρέπει τα παιδιά από μικρά να γνωρίζουν αυτό το μονάκριβο δώρο που χάρισε η φύση στον τόπο αυτό. Kαι μυήσεις σαν τις χθεσινές μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια άλλου τύπου σχέση με το αμπέλι και το κρασί. Και φυσικά με την ζωή, καθώς την αντιμετωπίζουν μόνο μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών τους.

Tη γιορτή τίμησαν εκατοντάδες γονείς με δεκάδες παιδάκια. Και βέβαια δεν έλλειψαν και οι οινοπαραγωγοί της περιοχής, όπως εδώ η σπουδαία οινολόγος και οινοπαραγωγός των “Αχαιών Οινοποιητική” Σωσάννα Κατσικώστα με την κορούλα της που δεν τα πήγε και τόσο καλά με τον φωτογράφο, αλλά τελικά δέχθηκε να φωτογραφηθεί.

Μετά το ξεφάντωμα των μικρών ήρθε η ώρα των μεγάλων να διασκέδασουν, πιο κόσμια βέβαια. Στο ύπαιθρο με θέα τον Κορινθιακό παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση «Απόψε πάμε θέατρο ή κινηματογράφο;» ο Γιώργος Κοντοβάς (πιάνο, φωνή) και η Ντόρα Αθανασίου (τραγούδι) μας παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Οι πάνω από 600 επισκέπτες του Οινοφόρου είχαν την τύχη να ακούσουν στο πιάνο τραγούδια του  Χατζηδάκη, της Καραΐνδου, του Ρότα, του Μορικόνε, του Κουρτβάιλ, και άλλων συνθετών του γαλλικού, ιταλικού και παγκόσμιου κινηματογράφου και να απολαύσουν μέχρι τα μεσάνυχτα ανεπανάληπτες μελωδίες που τόσο σπάνια εμφανίζοντα στα σύγχρονα ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις.

Kαι φυσικά το θέαμα και το άκουσμα που ήταν απολαυστικά συνοδευόταν από τα κρασιά που προσέφερε το οινοποιείο Οινοφόρος. Και δεν ήταν λίγα.

Οινοφόρος, Άγγελος Ρούβαλης - Αίγιο - Greek Gastronomy Guide

Τελειώνοντας θα πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήρια στους χθεσινούς διοργανωτές, στον Άγγελο Ρούβαλη που πριν από 5 χρόνια εμπνεύστηκε την δημιουργία των Οινοξενείων, αλλά και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) που πήρε την σκυτάλη και διαχειρίζεται  τις εκδηλώσεις πιο συντονισμένα, με μεγαλύτερο εύρος και θεματική ποικιλία (ας είναι καλά ο Σωτήρης Μπόλης). Χάρηκα την φωτογραφία του Άγγελου Ρούβαλη και της Μαρίας Τσουκαλά, προέδρου του Δ.Σ της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μόνο όταν Δημοτικές Αρχές και Κοινωνία των Πολιτών αντιληφθούν ότι συνεννόηση και η συνεργασία είναι η μοναδική οδός, ο μονόδρομος για την ανάπτυξη κάθε τόπου, τότε μόνο θα έχουμε τα αποτέλεσματα, όπως αυτά των φετεινών Οινοξενείων.

Και φυσικά να μην ξεχάσω και τον Μεγάλο Χορηγό των Οινοξενείων 2017 την Ολυμπία Οδό -και μεγάλο υποστηρικτή του Greek Gastronomy Guide- που έκανε τη διαδρομή Aθήνα-Αίγιο παιγνιδάκι.

 

 

 

 

 

<