Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Καθησυχαστικές και παρηγορητικές, οι τοπικές παραδοσιακές κουζίνες, οι κουζίνες των παιδικών μας χρόνων, μάς επιστρέφουν στην εποχή της αθωότητας, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι με τους παππούδες και τους συγγενείς. Τότε που η γεύση του οικογενειακού πυρήνα συνδεόταν με την κοινοτική τοπική γεύση και, ακόμα πάρα πέρα, με τη συλλογική εθνική γεύση.

Κι όπου οι μπουμπουριστοί χοχλιοί στην Κρήτη, η λαδένια στην Κίμωλο, η ρεβιθάδα στη Σίφνο, οι ντοματοκεφτέδες και η φάβα στη Σαντορίνη, η παστιτσάδα και το σοφρίτο στην Κέρκυρα, η κρεατόπιτα στην Κεφαλονιά, οι τσιγιαροσαλμάδες στη Μακεδονία, τα ματσάτα στη Φολέγανδρο, το σπεντζοφάι στο Πήλιο, η κασόπιτα στην Ήπειρο, ως οι πιο σημαντικές τοπικές αναφορές, αλλά και το γιουβέτσι, το στιφάδο, το παστίτσιο, ο μουσακάς, τα γεμιστά, τα λαδερά ως οι εθνικές αναφορές, συνδέουν τους Έλληνες με το παρελθόν και το συλλογικό γαστρονομικό σώμα. Γεύσεις που δίνουν ένα νόημα ασφάλειας, συνέχειας και ενότητας σ’ έναν κόσμο που έχει χάσει τον συλλογικό και κοινωνικό του μύθο.

Η ιδιαίτερη γεωγραφική συγκρότηση της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης, τα ψηλά και χιονισμένα βουνά που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τα μικρά ποτάμια και τις στενές πεδιάδες, τα εκατοντάδες νησιά, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά μικροπεριβάλλοντα που ευνόησαν την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, που με τη σειρά τους καθόρισαν αντιστοίχως τις κουζίνες και τις γεύσεις.

Στο κεφάλαιο αυτό θα γνωρίσουμε τα βασικά τρόφιμα, τις παραδοσιακές κουζίνες και τα εμβληματικά εδέσματα κάθε εξεταζόμενης περιοχής.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!