Blue Star - Serviroume Aigaio

Πάτμος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Το νησί της Αποκάλυψης

blue star ferries sponsor
Πάτμος: Γαστρονομικός Προορισμός - Greek Gastronomy Guide

Η Πάτμος, εκτός από το μοναδικό Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τη σπηλιά της Αποκάλυψης και τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας με τα αξεπέραστα αρχοντικά του, φημίζεται και για τις πανέμορφες ακτές της. Κόλποι, μεγάλες αγκαλιές, αλλά και μικροσκοπικοί κολπίσκοι με κρύα πεντακάθαρα νερά, παραλίες με άμμο, με βότσαλα, συχνά με αλμυρίκια που δημιουργούν μικρές οάσεις για να ξαποστάσει κανείς και να χαρεί το μπάνιο του.

Το παράξενο είναι ότι η Πάτμος από την μία, σου προκαλεί μια αίσθηση οικειότητας και γλυκύτητας, καθότι το νησί είναι μια σταλιά – ούτε 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα – και από την άλλη, μια αίσθηση δέους, και σεβασμού μπρος την επιβλητική Μονή και την μεγαλειώδη ιστορία της.

Κι αυτό γιατί το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο ιερότερος τόπος της Ορθοδοξίας από την στιγμή που το 95 μ.Χ. ο Ιωάννης ο μαθητής του Ιησού Χριστού έγραψε την Αποκάλυψη και γι’ αυτό αποτελεί πανελλήνιο και πανορθόδοξο τόπο προσκυνήματος.

Σήμα κατατεθέν του νησιού το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και η Χώρα που το περιβάλλει. Η Πάτμος το 1981 χαρακτηρίστηκε με ειδικό νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων ιερό νησί και από το 1999 συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα δύο αυτά γεγονότα απέτρεψαν την Πάτμο να ακολουθήσει τον δρόμο της άναρχης οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης και να διατηρήσει αλώβητη όλη την φυσική και πολιτιστική φυσιογνωμία της δημιουργώντας έτσι μια ταυτότητα ενός τουριστικού προορισμού που να απευθύνεται σε κοσμοπολίτες και καλλιεργημένους επισκέπτες.

Γαστρονομία της Πάτμου

Ψαροταβέρνα Λάμπη - Πάτμος - Greek Gastronomy Guide

Η κουζίνα της Πάτμου, στηρίζεται στα τοπικά της προϊόντα που προέρχονται από την λίγη κτηνοτροφία που παρέχει κάποια τυράκια και κατσικάκια ( έρχονται βοήθειες κι από τα πέριξ νησάκια τα οποία αν και ακατοίκητα από ανθρώπους κατοικούνται από κοπάδια αμνοεριφίων) όπως και από τα μποστάνια με ζαρζαβατικά, από το ντόπιο μέλι και τα φρέσκα ψάρια.

Από τα άγρια χόρτα οι κάτοικοι αρέσκονται στα “στιφοράδικα” (σταμναγκάθια) και στα κρίταμα. Από τα κολοκυθάκια χρησιμοποιούν τους κολοκυθοανθούς και φτιάχνουν τις “γεμιστές φούντες” (ανθοί γεμιστοί με ρύζι ή με φέτα).

Με ρύζι σταφίδες και κουκουνάρια γεμίζουν και τις πιπεριές αλλά και τα καλαμάρια ενώ ιδιαίτερο φαγητό είναι τα ρεβίθια με μελιτζάνες.

Τα ψάρια ψήνονται στη σκάρα ή γίνονται μαρινάτα με σκόρδο και δεντρολίβανο, το χταπόδι ψήνεται στα κάρβουνα αλλά μαγειρεύεται και στιφάδο. Για τους φίλους του κρέατος υπάρχουν το λεμονάτο κατσικάκι, το κρασάτο χοιρινό, το γεμιστό κουνέλι (από ντόπια κρέατα) και το ρολό στο φούρνο με ανάμειξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά και 20 ακόμα υλικών και μπαχαρικών.

Εκεί που η πατινιώτικη κουζίνα διακρίνεται είναι στα γλυκά όπου ξεχωρίζουν η πατινιώτικη τυρόπιτα (η γνωστή πληθωρική τυρόπιτα), τα πουγκιά (ζύμες που γίνονται τηγανητές ή ψητές με καρύδι και μέλι), τα αχλαδάκια ( είδος αμυγδαλωτού) και οι σβίγγοι, τα ξεροτήγανα και οι λουκουμάδες που αφίχθησαν από τις απέναντι ακτές. Το δασόαλο είναι ένας χυλός-ρόφημα από αμύγδαλα, ανθόνερο και άρτο, ενώ ένα άλλο παραδοσιακό αρτοσκεύασμα είναι το σχοινόψωμο και η σχινόπιτα που φτιάχνονται από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Πάτμου

blue star ferries sponsor

Τυρόπιτα

Απ’ όλες τις τυρόπιτες των νησιών του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική. Σε σχήμα τάρτας (ανοικτής πίτας), ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας, έχει διστάσεις διαμέτρου 10-12 πόντων και πάχους 4-6 πόντων και περιέχει αναμεμειγμένα τριών ειδών τυριά. Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, καφέ ζάχαρη, γάλα, μαγιά, ανθόνερο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα ενώ η γέμιση περιέχει ισόποσες δόσεις φέτας, πατινιώτικης μυζήθρας και φρέσκου πατινιώτικου τυριού με πολλά ντόπια αυγά (αντιστοιχεί περίπου ενάμιση αυγό σε κάθε τυρόπιτα).

Αχλαδάκια Πάτμου

Αχλαδάκια Πάτμου - Παραδοσιακή Κουζίνα Πάτμου - Greek Gastronomy Guide

Τα μόνα δένδρα που αφθονούν στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι οι αμυγδαλιές. Γι’ αυτό από παλιά, από τις εποχές της αυτάρκειας, τα αμυγδαλωτά φτιαγμένα από τους καρπούς της αμυγδαλιάς, ήταν το αγαπημένο γλυκό κάθε νησιού. Μόνο που κάθε τόπος εύρισκε τον δικό του τρόπο να τα ονοματίσει και να τα παρασκευάσει. Τα αμυγδαλωτά στην Πάτμο έχουν σχήμα αχλαδιού γι’ αυτό και λέγονται αχλαδάκια. Τα υλικά τους είναι για μεν το σιρόπι νερό, ανθόνερο και μέλι και για το μείγμα αμύγδαλα, φρυγανιά τριμμένη, κακάο, μοσχοκάρυδο, λίγη κανέλα, καρύδια κομμένα, ζάχαρη άχνη

Χόρτα

Χόρτα - Παραδοσιακή Κουζίνα Πάτμου - Greek Gastronomy Guide

Από τα άγρια χόρτα οι κάτοικοι αρέσκονται στα «στιφοράδικα» και στα «κρίταμα». Τα πρώτα δεν είναι παρά το γνωστό σταμναγκάθι που φύεται σε άγριες πλαγιές κοντά στην θάλασσα – στην Πάτμο ονομάζεται στιφό ραδίκι – και από τα κρίταμα εκτός της επεξεργασίας σε τουρσί, τα φύλλα μαγειρεύονται βραστά και είναι πεντανόστιμα.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Πάτμου

blue star ferries sponsor

Ρεβίθια μελιτζάνες

Ρεβίθια μελιτζάνες - Παραδοσιακή Κουζίνα Πάτμου - Greek Gastronomy Guide

Αν στην Ηπειρωτική Ελλάδα προτιμώνται από τα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα φυτεύουν ρεβίθια, γιατί η καλλιέργεια τους είναι από τις πλέον ανθεκτικές και ευδοκιμεί περισσότερο στο ξηρό και ζεστό κλίμα του Αιγαίου. Από τα ρεβίθια βγαίνουν τα στραγάλια και φυσικά μαγειρεύεται ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα εδέσματα του Αιγαίου, η ρεβιθάδα. Στην Πάτμο έχουμε μια ιδιαίτερη παραλλαγή της ρεβιθάδας, όπου στο τσουκάλι, που μπαίνει στον φούρνο για μαγείρεμα, μαζί με τα ρεβίθια και τα απαραίτητα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται και κομμάτια μελιτζάνας, όπου από το πάντρεμά τους προκύπτει ένα υπέροχο φαγάκι, πεντανόστιμο, υγιεινό και γεμάτο θρεπτικά στοιχεία.

Καλαμάρι γεμιστό

Καλαμάρι γεμιστό - Παραδοσιακή Κουζίνα Πάτμου - Greek Gastronomy Guide

Το γεμιστό καλαμάρι είναι ένα αγαπημένο έδεσμα των νησιών του Αιγαίου και συνηθίζεται σε πολλές εκδοχές. Στην Πάτμο αφού πλυθούν και καθαριστούν τα καλαμάρια, τσιγαρίζονται τα πλοκάμια. Μαγειρεύεται η γέμιση με κρεμμύδια, ρύζι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντομάτες φρέσκιες, μπελτέ, κουκουνάρι, σταφίδα, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια (μερικά τοποθετούνται στο πιάτο ολόκληρα για ομορφιά) και λάδι. Στην συνέχεια η γέμιση τοποθετείται στα καθαρισμένα καλαμάρια που κλείνονται για να μην χυθεί το περιεχόμενο με μια οδοντογλυφίδα. Τσιγαρίζονται για ολίγο και κατόπιν μαγειρεύονται. Εξαίρετος μεζές που συνηθίζεται και στις μέρες της νηστείας.

Φούντες γεμιστές

Φούντες γεμιστές - Παραδοσιακή Κουζίνα Πάτμου - Greek Gastronomy Guide

Tα «γεμιστά» συνηθίζονται πολύ στην Ελλάδα, με προνομιούχα απ’ αυτά τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τα κολοκυθολούλουδα ή οι κολοκυθοανθοί ή οι φούντες, όπως τις λένε στην Πάτμο, δεν συνηθίζονται, γιατί οι ανθοί είναι πολύ ευαίσθητοι και πρέπει να μαγειρευτούν αμέσως. Στα νησιά του Αιγαίου, με τα μικρά μποστανάκια ζαρζαβατικών, όπου καλλιεργούνται κολοκυθάκια, οι ανθοί κόβονται πρωί-πρωί και μαγειρεύονται το μεσημέρι. Για την παρασκευή τους φτιάχνεται το μείγμα με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον άνηθο, τις ώριμες ντομάτες περασμένες από τρίφτη. Σωτάρεται το μείγμα και αφού σιγοβράσει για λίγο, γεμίζεται στους ανθούς που τοποθετούνται στην κατσαρόλα όπου σιγομαγειρεύονται. Ένας πολύ ντελικάτος και νόστιμος μεζές.

Το Greek Gastronomy Guide στην Πάτμο

Γνωρίστε τις σημαντικότερες Ταβέρνες και τα Αξιοθέατα της Πάτμου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!