Blue Star - Serviroume Aigaio

Σύρος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

blue star ferries sponsor
Τόπος - Ιστορία Σύρου - Greek Gastronomy Guide

Γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα η Σύρος ήταν ένα νησί 6.000 κατοίκων με πρωτεύουσα την Άνω Σύρα, σκαρφαλωμένη στις πλαγιές ενός λόφου πάνω από το φυσικό λιμάνι. Κατά την έκρηξη της Επανάστασης του 1821, η Σύρος, με τον καθολικό πληθυσμό της υπό την προστασία των Φράγκων, τήρησε ουδέτερη στάση. Σ’ αυτό το ασφαλές καταφύγιο καταφθάνουν πρόσφυγες πρώτα από τη Χίο, τα Ψαρά, τη Σμύρνη και κατόπιν από την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Υπολογίζεται ότι η Σύρος από το 1821 ως το 1829 υποδέχεται πάνω από 8.000 ξεριζωμένους Έλληνες λόγω του απελευθερωτικού αγώνα.

Στη λαϊκή συνέλευση του 1826 αποφασίζεται η νέα πόλη να ονομαστεί Ερμούπολη, η πόλη του Ερμή, του θεού του εμπορίου. Η εξέλιξή της είναι ραγδαία. Στα ναυπηγεία της εργάζονται, το 1835, πάνω από 2.000 εργάτες και ναυπηγούνται 80 πλοία το χρόνο. Η προσφυγική παραγκούπολη του 1823 αποκτά σε 30 χρόνια μοναδική πολεοδόμηση, αρχοντικά σπίτια, επιβλητικά νεοκλασικά δημόσια κτίρια, όπως το Δημαρχείο, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» -μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου -, τελωνείο, σχολή Εμπορικού Ναυτικού.

Η Σύρος, το μεγαλύτερο λιμάνι του νέου ελληνικού κράτους, γίνεται στη συνέχεια βιομηχανική πόλη, ένα μικρό Μάντσεστερ. Από τη στιγμή όμως που αναπτύχθηκε το λιμάνι του Πειραιά, ειδικά μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου, η Ερμούπολη σιγά σιγά χάνει τη στρατηγική της σημασία ως λιμάνι και φθίνει και ως βιομηχανικό κέντρο. Δεν έχασε όμως ποτέ την ομορφιά, την αρχοντιά και την ακτινοβολία της. Μπορεί τα 45 εργοστάσια που άκμαζαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα να έσβησαν και να χάθηκαν ως επιχειρήσεις, τα υπέροχα κτίρια όμως, δείγματα μιας άλλης εποχής, παραμένουν εκεί, προσμένοντας ν’ αποκτήσουν νέα χρήση και να σφραγίσουν με την παρουσία τους τη σημερινή πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Γαστρονομία της Σύρου

Ταβέρνα το Γιωσηφάκι - Βάρη, Σύρος - Greek Gastronomy Guide

Η κουζίνα της Σύρου χαρακτηριζόταν από ένα ανακάτεμα γεύσεων, ένα αλισιβερίσι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, μια κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στην υψηλή κουζίνα της αστικής κοσμοπολίτικης εφοπλιστικής τάξης, στο ταπεινό φαγητό των αγροτών και στο πρόχειρο φαγητό του Συριανού προλεταριάτου.

Όλα αυτά τα αντιφατικά έχουν καθορίσει σ’ ένα βαθμό την σύγχρονη Συριανή Κουζίνα που αξιοποιεί τα ντόπια υλικά και τις πρόσφατες παραδόσεις.

Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν, τα άγρια χόρτα, τα ζαρζαβατικά, οι κάππαρες και τα φραγκόσυκα. Από τα τυροκομικά του Σύρου ξεχωρίζει το ΠΟΠ Σαν Μιχάλη – η ελληνική παρμεζάνα και από τα αλλαντικά τα λουκάνικα με μάραθο και η λούζα της Σύρου.

Τις καππαροσαλάτες και τις μαϊντανοσαλάτες, τα λουκάνικα ή το χοιρινό μαγειρεμένα με λάχανα και μάραθα, το κυδωνάτο κρέας, τα σουτζουκάκια με κύμινο και ρίγανη, τις μελωμένες μελιτζάνες με γλυκιά σάλτσα ντομάτας, τις λιαστές ντομάτες τηγανητές με κουρκούτι, τους κυκλαδίτικους κεφτέδες λαχανικών και από θαλασσινά ψάρια με ξερή κάππαρη, αθερινόπιτα, χταποδοκεφτέδες.

Τέλος από γλυκά ξεχωρίζουν τα φημισμένα και πολυταξιδεμένα συριανά λουκούμια, οι χαλβαδόπιτες και οι πεντανόστιμες παστελαρίες.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Σύρου

blue star ferries sponsor

Λουκούμι

Λουκούμια Σύρου - Greek Gastronomy Guide

Την τέχνη του λουκουμιού την έφεραν στη Σύρο από την Κωνσταντινούπολη το 1830 χιώτες τεχνίτες, οι οποίοι πρόσθεσαν στη συνταγή τη χιώτικη μαστίχα. Κάποτε το λουκούμι ήταν το γλυκό που δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι. Σε εποχές δύσκολες και πικρές, γλύκαινε μικρούς και μεγάλους και συνόδευε τον καφέ. Οι γνωστότερες βιοτεχνίες της Ερμούπολης είναι ο Κορρές, ο Λειβαδάρας, ο Συκουτρής και ο Κανακάρης. Ο τρόπος παραγωγής παραμένει ο ίδιος: στο καζάνι αναμειγνύεται νερό, άμυλο, ζάχαρη, οι χρωστικές και το άρωμα. Όταν το μείγμα ετοιμαστεί, προσθέτουν αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια και κατόπιν το απλώνουν σε μια πλάκα οριζόντια, το πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και το κόβουν σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Σαν Μιχάλη

Ελληνικό Πρωινό Σύρου - Greek Gastronomy Guide

Το Σαν Μιχάλη ήταν το τυρί, καμάρι της Σύρου, γιατί είναι ένα ΠΟΠ τυρί με ιστορία 40 χρόνων και ήταν το ελληνικό τυρί που έμοιαζε τόσο πολύ της παρμεζάνας. Δυστυχώς η ΒΙΟΣΥΡ ΑΕ η εταιρεία που το παρήγαγε έκλεισε το 2012 και από τότε δυό νέα τυροκομεία, η Τυροσύρα και ο Ζοζεφίνος επιχειρούν να το επαναλανσάρουν. Πάντως εκτός της πριγκίπισσας Σαν Μιχάλη παράγονται μια σειρά από τυράκια εξαιρετικής γεύσης όπως γραβιέρα, κοπανιστή, ξινότυρο, Σαν Ζωζέφ, γροθοτυράκια, τυροβολιά και το τρίπτυχο Σύρου από γάλα κατσίκας, προβάτου και αγελάδας.

Λούζα Σύρου

Υπεραγορά Κρεάτων Ρουσσουνέλος - Λούζα Σύρου - Greek Gastronomy Guide

Η Συριανή λούζα είναι παραπλήσια της Μυκόνου και της Τήνου και φτιαχνόταν παλιά στα οικογενειακά χοιροσφάγια. Σήμερα παράγεται ως εξής από επαγγελματίες κρεοπώλες: Τοποθετείται το κόντρα φιλέτο 7-10 ημέρες σε χοντρό αλάτι και αφού το ξεπλυθεί με νερό τοποθετείται σε κλειστό δοχείο με το κόκκινο κρασί και τα διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο, πιπέρι) για άλλες 10 ημέρες. Στην συνέχεια αλείφεται με σκόνη από τα αλεσμένα μπαχάρια όπου έχουμε προσθέσει και το μάραθο, περνιέται σε φυσικό έντερο και κατόπιν κρεμιέται στον φυσικό αέρα για 1,5-2 μήνες για να ωριμάσει. Ένα από τα πιο περιζήτητα αλλαντικά του Αιγαίου.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Σύρου

blue star ferries sponsor

Αθερινόπιτα

Συριανή Αθερινόπιτα - Λίνα Φουρνιστάκη - Greek Gastronomy Guide

Aθερίνα είναι τα πολύ μικρά ψαράκια, που συντονισμένα κοπάδια κολυμπούν στην επιφάνεια της θάλασσας και μαζεύονται στις σκιές κάθε βάρκας στην άκρη της προκυμαίας. Σπάνιος μεζές είναι περιζήτητος στους ψαράδες και στα ψαρομανάβικα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνι κι αυτός σε τρεις εκδοχές, τηγανητή αθερίνα με κρεμμύδια, αθερίνα με αβγά και τέλος η αθερινόπιτα. Στην τελευταία ανακατεύουμε την αθερίνα και τις ψιλοκομμένες ροδέλες κρεμμυδιού, ρίχνουμε μέσα δυόσμο ξερό και μαϊντανό ψιλοκομμένα και τα δύο, αλάτι και αρκετό πιπέρι και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο!

Παστελαρία

Παστελαριές Σύρου - Greek Gastronomy Guide

Οι Συριανοί αγαπούν τα σύκα, τα συλλέγουν και τα απλώνουν σε ταψιά ή τα κρεμούν σε αρμαθιές για να τα αποξηράνουν ενώ οι μερακλήδες τα κάνουν παστελαριές. Ο Κώστας Πρέκας μας περιέγραψε την παραγωγή: Αφήνουμε τα σύκα 20 μέρες στον ήλιο για να στεγνώσουν. Τ’ ανοίγουμε στα τέσσερα και τα πασπαλίζουμε σε καβουρντισμένο σουσάμι, κανέλα και αμύγδαλο, τα σμίγουμε ανά δύο και τα ψήνουμε στο φούρνο. Όταν κρυώσουν, τα πατάμε, το ένα πάνω στο άλλο, και βάζουμε φύλλα δάφνης. Το φύλλο δάφνης εκτός της διακριτικής μυρωδιάς, λειτουργεί και ως προστατευτικό απέναντι σε ζουζούνια και πεταλούδες.

Σύγχρονη κουζίνα

Αλλού Γυαλού - Κίνι, Σύρος - Greek Gastronomy Guide

Όλη αυτή η αστική παράδοση της Ερμούπολης άφησε μια κληρονομία στους μαγείρους της Σύρου, είτε να χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ελευθερία τα τοπικά υλικά είτε να παρουσιάζουν εξαίρετες εκδοχές της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι οι ταπεινές τηγανητές πατάτες ανακατεμένες με ψημένη ντομάτα και πασπαλισμένες με λευκό τυρί (φέτα), ρίγανη και γλυστρίδα. Μια απλούστατη συνταγή που έχει πολλά καντάρια ελληνικής γεύσης, από ένα εστιατόριο στο Κίνι, γνωστό για τις σπεσιαλιτέ του.

Το Greek Gastronomy Guide στην Σύρο

Γνωρίστε τους σημαντικότερους Παραγωγούς, και Ταβέρνες της Σύρου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!