Blue Star - Serviroume Aigaio

Τήνος - Σερβίρουμε Αιγαίο

Tο νησί της Μεγαλόχαρης

blue star ferries sponsor
Περιστερώνες Τήνου - Greek Gastronomy Guide

Η Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης κι ο μεγαλύτερος προσκυνηματικός προορισμός του Ελληνισμού, το νησί με τους 62 πανέμορφους οικισμούς της πέτρας, τις αναρίθμητες πεζούλες, “ρυτίδες της γης”, κατά τον ποιητή, τις 750 εκκλησιές και ξωκλήσια και τους 600 περιστερώνες – τους περισσότερους και ομορφότερους στις Κυκλάδες -, παραμένει ακόμα και στις μέρες μας ένα νησί της ανοικτής καρδιάς, μυστηριακό, ταπεινό, σαγηνευτικό.

Το ορεινό κατά τη βάση του νησί έχει ως ψηλότερη κορυφή τον Καπνιά (729 μ.) στα ανατολικά του, στο κέντρο τον επιβλητικό γρανιτένιο βράχο του Εξώμβουργου με τους γύρω ομαλούς λόφους, πιο βόρεια τα “Κάτω μέρη”, περισσότερο πεδινά με πυρήνα την πεδιάδα της Κώμης και τις περίφημες αγκινάρες, και βορειοδυτικά τα “Έξω μέρη” με τις τραχιές πλαγιές από την Καρδιανή, Πύργο ως τον Μαρλά.

Καθώς ταξιδεύεις περιφερειακά το νησί, παρακολουθώντας την ακτογραμμή και τις συνήθως αφρισμένες ακρογιαλιές, διασχίζεις τις πλαγιές με τις πετροκέντητες ξερολιθίες που ορίζουν τις πεζούλες, κάθε τόσο – συνήθως σε ρεματιές – ξεπροβάλουν μικρές οάσεις πράσινου με πλατάνια και κυπαρίσσια, όπου φωλιάζουν τα καλοδιατηρημένα χωριά του νησιού, ενώ κάθε τόσο ξεπροβάλλουν μικροσκοπικά ξωκλήσια και περίτεχνοι περιστερώνες. Και δεν είναι τυχαία που η Τήνος χαρακτηρίστηκε από τον μεγάλο στοχαστή Κορνήλιο Καστοριάδη ως «χειροποίητο νησί».

Σπουδαιότερα αξιοθέατα χωριά είναι ο Κουμάρος, ο Τριπόταμος, το Εξώμβουργο – το ασφαλές οχυρό των κατοίκων σε περιόδους επιδρομών – το κατάσπαρτο από γιγάντιες στρογγυλές πέτρες τοπίο της Βολάξ και τέλος το χωριό της μαρμαρογλυπτικής και των ξακουστών καλλιτεχνών (Γιαννούλη Χαλεπά και του Δημήτριου Φιλιππότη) με ένα κοιμητήριο γεμάτο δείγματα της τέχνης τους. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ ζωντανεύει την ιστορία και την τεχνολογία του μαρμάρου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Επίκεντρο και καρδιά της Χώρας της Τήνου είναι ο ναός της Παναγίας που άρχισε να χτίζεται το 1823, πάνω στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής και βρίσκεται στην κορυφή της ανηφορικής λεωφόρου Μεγαλόχαρης. Εδώ βρίσκεται η περίφημη εικόνα – κρυμμένη πίσω από βαρύτιμα αφιερώματα – που κάθε χρόνο την προσκυνούν χιλιάδες προσκυνητές.

Γαστρονομία της Τήνου

Δημοτική Αγορά Τήνου - Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Με το που πατήσει κανείς το πόδι του στο λιμάνι της Τήνου ανατρέπεται δια μιας η πρώτη εικόνα του άγριου, βραχώδους και φαινομενικά άγονου νησιού. Δεν κάνεις παρά λίγα βήματα μέχρι να συναντήσεις την τοπική λαϊκή αγορά, όπου σε εκπλήσσει το πλήθος των τοπικών προϊόντων που οι αγρότες – ανάλογα την εποχή – μεταφέρουν καθημερινά. Έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τις αγκινάρες του νησιού, τα φρέσκα φρούτα, τα ζαρζαβατικά, την κάπαρη, τα αποξηραμένα ντοματάκια, το θυμαρίσιο μέλι, τα μανιτάρια και αλιφόνια, τα βοτάνια (δίκταµο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι και όλων των ειδών τα αφεψήματα), τα φραγκόσυκα, ενώ αν είναι καλοκαίρι θα τα χάσεις με τις ποικιλίες των τοπικών σύκων (κοντολάτα, γλυκορνίοι, ασπούδες, καβουράκια, ξινόσυκα, βασιλικάτα, μαρόνια) και των επιτραπέζιων σταφυλιών.

Και λίγο αργότερο, ταξιδεύοντας στην ενδοχώρα θα παρατηρήσεις ότι τα κατακόρυφα και απότομα βουνά είναι εξημερωμένα με εκατοντάδες πεζούλες – άλλες καλλιεργημένες κι άλλες δυστυχώς παρατημένες-, που βοσκούνται από κοπάδια βοοειδών, τα οποία προσφέρουν εδώ και αιώνες το κρέας τους, και κυρίως το γάλα τους, για την παρασκευή των χαρακτηριστικών τοπικών τυριών του νησιού.

Η κτηνοτροφία περιλαμβάνει εκτός από την αγελαδοτροφία, την εκτροφή αιγοπροβάτων, πουλερικών, κουνελιών και φυσικά περιστεριών που εκτρέφονται στους περίφημους περιστερώνες της Τήνου και που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί.

Τέλος, οι κάτοικοι της Τήνου εκτός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ασχολούνται και με την αλιεία, με τα περισσότερα αλιευτικά σκάφη να ελιμενίζονται στο ασφαλές λιμάνι της πρωτεύουσας. Ψαράκια, καλαμάρια και θαλασσινά μαγειρεύονται ποικιλοτρόπως ενώ ενίοτε συνοδεύονται από την πρωτότυπη και πικάντικη γλυκόξινη σάλτσα «σαβόρι».

Blue Star - Serviroume Aigaio

Προϊόντα της Τήνου

blue star ferries sponsor

Αγκινάρα

Αγκινάρα Τήνου

Στην κοιλάδα της Κώμης και στο Εξώμβουργο παράγονται ετησίως 600.000 κομμάτια της πεντανόστιμης σφικτής αγκινάρας Τήνου. Οι Τηνιακοί την μαγειρεύουν σε πολλαπλές παραλλαγές με κύρια την αγκιναρόπιτα.

Λούζα

Κρητικός Αλλαντικά Τήνου

Αλλαντικό φτιαγμένο από κόντρα φιλέτο χοίρου, μαριναρισμένο σε κρασί και μείγμα μπαχαρικών, μαραθόσπορου, κανέλας, γαρύφαλλου και θρούμπης, περνιέται σε βοδινό άντερο και στεγνώνει στον Βορά. Σερβίρεται σε λεπτές φετούλες, όπως και το λουκάνικο το τηνιακό που τρώγεται ωμό.

Τυριά Τήνου

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου - Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide

Η κτηνοτροφική και τυροκομική παράδοση της Τήνου βαστά πολλά χρόνια, από την εποχή της Ενετοκρατίας, μάλιστα σε γαλλικό βιβλίο του 1809 αναφερόταν ότι στο νησί βρήκαν ένα πικάντικο τυρί σαν το ροκφόρ, δηλαδή την κοπανιστή. Τα σημαντικά τυριά της Τήνου παράγονται κυρίως από το γάλα της τηνιακής και είναι κυρίως η γραβιέρα, η κοπανιστή, το μαλαθούνι, το στρογγυλό και το καρίκι.

Κάπαρη

Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου - Κυκλάδες - Greek Gastronomy Guide

Η κάπαρη συλλέγεται από το βραχώδες έδαφος της Τήνου, καθώς είναι αυτοφυές φυτό, στη συνέχεια στεγνώνει στον ήλιο μέχρι να σκληρύνει και τέλος, τοποθετείται σε ξίδι και αλάτι για να πάρει αυτή την ιδιαίτερη πικρή και μεστή γεύση της. Πολλοί τοπικοί παραγωγοί την διακινούν σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες.

Blue Star - Serviroume Aigaio

Εδέσματα της Τήνου

blue star ferries sponsor

Aγκινάρες μαγειρευτές

Ταβέρνα Δροσιά - Κτικάδος, Τήνος - Greek Gastronomy Guide

Οι αγκινάρες στην Τήνο μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους όπως ομελέτα με αγκινάρες, ντόπιες πατάτες και λαρδί, παστίτσιο με αγκινάρες, αγκινάρες γεμιστές με κιμά, σφουγγάτο με αγκινάρες, πράσο, αγκινάρες ογκρατέν, αγκινάρες με αρακά ή κουκιά, αγκινάρες κουρκούτι, κατσικάκι με αγκινάρες και γιαούρτι, αρνάκι με αγκινάρες αυγολέμονο, αγκινάρες με μπακαλιάρο, αγκινάρες με χταπόδι και αγκιναρόπιτα που γίνεται από μια σειρά λεπτές φέτες ψωμιού, με διαδοχικές στρώσεις από αγκινάρες και ντόπιο τριμμένο τυρί, ανακατεμένο με κρεμμυδάκι, θυμάρι, πιπέρι, αλάτι και από πάνω μια στρώση μπεσαμέλ!

Ποικιλίες ούζου

Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Στα περισσότερα καφενεία της Τήνου σερβίρουν για ποικιλία ούζου ή ρακής, αγκινάρες τουρσί, στρογγυλό (τυράκι φρέσκο), λούζα (ψαρονέφρι παστό μαριναρισμένο σε κοκκινο κρασί, ντόπιο μαραθόσπορο, πιπέρι και μπαχάρι), σαλτσίτσι (λουκάνικο σκορδάτο), ελίτσες, κάπαρη, αγγουράκια και τηγανητά τυροπιτάκια, ντομάτα λιαστή (στο λάδι ή σε κουρκούτι). Στην Τήνο προφανώς και θα βρεις ψάρια και θαλασσινά και φυσικά τα πιτσουνάκια των περιστεριών.

Γλυκά Τήνου

Τσιμπητά και άλλα γλυκά της Τήνου

Τα γλυκά της Τήνου, φτιαγμένα με τα λιγοστά υλικά του νησιού (αλευρι, λάδι, τυρί), ξαφνιάζουν με την πρωτοτυπία τους. Ξεχωρίζουν κυρίως τα τσιμπητά που φτιάχνονται με φρέσκα τυριά (πέτρωμα) και που στην Τήνο γίνονται με πολύ κομψές πτυχές (με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας), τα ξεροτήγανα από αλεύρι, ρακί, νερό, αλάτι, λάδι που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και περιχύνονται με μέλι και αμύγδαλο, τα καρυδωτά που γίνονται από μείγμα από καρύδια, αλεύρι, ζάχαρη, ανθόνερο και μαστίχα και τέλος τα ψαράκια σε σχήμα μικρού ψαριού και γέμιση από καρύδι ψιλοτριμμένο, φρυγανιά, ξύσμα πορτοκαλιού και μπαχαρικά.

Το Greek Gastronomy Guide στην Τήνο

Γνωρίστε τις σημαντικότερες Ταβέρνες και Εστιατόρια , καθώς και Παραγωγούς της Τήνου μέσα από το Greek Gastronomy Guide.
Blue Star - Serviroume Aigaio

Blue Star Ferries - Σερβίρουμε Αιγαίο

Κάντε κλικ στα αστεράκια και ταξιδέψτε με την Blue Star Ferries σε γαστρονομικούς προορισμούς στο Αιγαίο!

blue star ferries sponsor

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!