Tα κρασιά της Πελοποννήσου

Κτήμα Παλυβού - Αρχαία Νεμέα, Κορινθία - Greek Gastronomy Guide
Feb 20 2017

Tα κρασιά της Πελοποννήσου

Την περασμένη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Hilton, δοκιμάσαμε τα καλύτερα κρασιά από τους αμπελώνες της Πελοποννήσου. Στο Peloponnese Wine Festival -το νέο ανανεωμένο όνομα των ετήσιων εκδηλώσεων, των μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)- συμμετειχαν 48 οινοποιεία από τα 180 που υπάρχουν στους νομούς της Πελοποννήσου και της Κεφαλονιάς και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευθούν περισσότερα από 500 εκλεκτά κρασιά. Η γνωριμία των παραγωγών και η γευσιγνωσία των κρασιών συνοδεύτηκε από 3 παράλληλες εκδηλώσεις όπου παρουσιάστηκαν: η παλαιωμένη Πελοπόννησος, οι άγνωστες ποικιλίες της Πελοποννήσου και οι διεθνείς ποικιλίες στον Πελοποννησιακό αμπελώνα.

Νεμέα - Αμπελώνες - Κορινθία - Greek Gastronomy Guide

Στην πλούσια γκάμα οίνων πρωταγωνιστούσαν από τις ποικιλίες, κυρίως οι εθνικοί μας πρεσβευτές Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο και ακολουθούσαν οι γνωστές ποικιλίες Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Αυγουστιάτης, οι νέες ελπιδοφόρες ποικιλίες Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτης, Τινακτόρωγο, Σκλάβα, Βερτζαμί, Μαυρόστυφο αλλά και οι διεθνείς ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Gewurtzraminer.

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Και λίγες πληροφορίες για τον Πελοποννησιακό αμπελώνα.

Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια (γεωγραφικήκαι οχι διοικητική) που έχει τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας. Τα στοιχεία που έχουμε είναι αποκαλυπτικά. Η Πελοπόννησος αν και καταλαμβάνει το 16% της έκτασης της χώρας, ο αμπελώνας της κατέχει το 32% του εθνικού μας, δηλαδή κοντά 220.οοο στρέμματα. Αυτά κατανέμονται ανά περιοχή περίπου:

Νεμέα με 30.000 στρ. με παραγωγή 220.οοο τον. κρασί από 40 οινοποιεία,

Μαντινεία με 12.500 στρ. με παραγωγή 55.000 τον. κρασί από 11 οινοποεία,

Αχαΐα με 67.500 στρ. από 36 οινοποιεία, και ακολουθούν η Αιγιάλεια με 11.000 στρ. από 9 οινοποιεία, η Ηλεία με 35.000 στρ., η Μεσσηνία με 40.500 στρ. και η Κεφαλονιά με 7.000 στρ. και 10 οινοποιεία.

Αμπελώνας Αιγιάλειας - Greek Gastronomy Guide

Πολλά από τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και διοργάνωσαν του Δρόμους του Κρασιού της Πελοποννήσου που αναπτύσονται σε 8 οινικές διαδρομές: της Νεμέας, της Αχαΐας ( με πιό ενδιαφέρουσες τις περιοχές της Αιγιαλείας και Καλαβρύτων), της Μεσσηνίας και της Ηλείας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας (Μαντινεία) και της Κεφαλονιάς.

Μετά το πολύ σύντομο μάθημα της οινοπατριδογνωσίας προχωράμε στην προχθεσινή εμπειρία μας στα περίπτερα των οινοπαραγωγών της Peloponnese Wine Festival.

Κτήμα Σκούρας

rsz_dsc_9799

Η ιστορία του Κτήματος Σκούρα αρχίζει και εξελίσσεται από το 1986 μαζί με μια ετικέτα έμβλημα, συνώνυμη με τον Γιώργο Σκούρα –οινολόγος που επέστρεψε από την Dijon- τον Μέγα Οίνο, ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος είναι μία από τις πιο λαμπρές παρουσίες στο χώρο του ευρωπαϊκού κρασιού, με αποδεδειγμένη δυνατότητα παλαίωσης που ελάχιστα ελληνικά κρασιά μπορούν να την αγγίξουν. Ολη η οικογένεια του Γιώργου Σκούρα βρισκόταν στο περίπτερο του Κτήματος και σέρβιραν γιά γευστική δοκιμή σε φίλους και οινόφιλους τις “Ακρες”, τη “Νεμέα”, τις “Πόρτες”, τον “Μέγα Οίνο”, το “Σύνορο” και τις “Φλέβες”.

Κτήμα Παπαϊωάννου

rsz_dsc_9762

Ο 90χρονος Θανάσης Παπαϊωάννου δικαιολογημένα θεωρείται ο «γκουρού» και ο πρωτοπόρος της Νεμέας. Τη δεκαετία του ’80 -όταν το Αγιωργίτικο πήγαινε ως ανώνυμο στα μεγάλα οινοποιεία, ή έφτανε ως χύμα αγνώστου ποιότητας στα ποτήρια μας- ο Θανάσης Παπαϊώννου έκανε την μεγάλη ανατροπή, επιβάλλοντας έτσι στην περιοχή του, τον τύπο κρασιού της ποιοτικής κλασικής Νεμέας. Σήμερα ο γιός, Γιώργος Παπαϊωάννου, μαζί πάντα με τον έμπειρο πατέρα, συνεχίζει την παράδοση και συμβάλλει στην εξέλιξη του κτήματος. Τα κρασιά που προτείνουν, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα, έχουν ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό, που δεν συναντάς εύκολα σε άλλα οινοποιεία, την ιδανική σχέση ποιότητας τιμής. Και βέβαια επί του πάγκου του περιπτέρου βρισκόνταν οι περισσότερες ετικέτες για γευστική δοκιμή.

Γαία Οινοποιητική

rsz_dsc_9771

Η ιστορία του του κτήματος Γαία στη Νεμέα ξεκινά το 1994 όταν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο συνεργάτης του Λέοντας Καράτσαλος έκαναν μιά επιτυχή επιλογή αμπελώνων, στο χαρισματικό Κούτσι Νεμέας, με σκοπό τη διαχείριση του Αγιωργίτικου των ημιορεινών περιοχών και την παραγωγή κρασιών παλαίωσης.  Σήμερα, οι 9.800 φιάλες του 1994 ξεπερνούν τις 350.0000 και οι επιτυχημένες ετικέτες πολλές. Στην έκθεση υπήρχαν τα : “Μonograph”, “Νότιος Λευκός”, “Νότιος Ερυθρός”, “Aγιωργίτικο» της Γαίας, «Γαία S” από αγιωργίτικο(70%) και το γαλλικό Syrah (30%), παλαιωμένο 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, “Κτήμα Γαία”.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, πάντα πρόσχαρος ήταν εκεί και βοηθούσε στο σερβίρισμα και στην ενημέρωση!

Κτήμα Νέμειον

rsz_dsc_9778

Η συνεχής αναζήτησή του για τις ελληνικές ποικιλίες έφερε τον οινολόγο με σπουδές στη Γαλλία και τρίτης γενιάς οινοποιό από τα Μεσόγαια Γιώργο Βασιλείο, στην Καρφοξυλιά της Νεμέας όπου δημιούργησε ένα επισκέψιμο οινοποιείο. Οι αμπελώνες του Κτήματος Νέμειον βρίσκονται σε 3 περιοχές της ευρύτερης οινοποιητικής ζώνης της Νεμέας: 20 στρέμματα στο Κούτσι, 35 στο Πετρί και 60 στον Ασπρόκαμπο. Από αυτά παράγονται 10.000 φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα Reserve, με ετικέτα «Κτήμα Νέμειον» και 10.000 φιάλες ΟΠΑΠ Νεμέα Grand Reserve, με ετικέτα «Ηγεμών», κρασιά καλοσχεδιασμένης και προσεκτικά επιμελημένης οινοποίησης, που προσφέρονται για μακρόχρονη παλαίωση 15-20 ετών. Την ματιά στον πάγκο των γευστικών δοκιμών έκλεβε μιά γιγάντια φιάλη Μagnum από το  ΗGEMON Νεμέα Grand Reserve.

Kτήμα Μητραβέλα

rsz_dsc_9793

 Το οινοποιείο Μητραβέλα είναι το παλαιότερο οινοποιείο στη Νεμέα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ιδρύθηκε το 1913. Τα αδέρφια Μητραβέλα στην αρχή παρήγαγαν μικρές ποσότητες χύμα κρασιού. Το 1945 ο Ανδρέας Μητραβέλας ανέλαβε την επιχείρηση και σταδιακά αύξησε την ετήσια παραγωγή μέχρι το 2003 οπόταν αναλαμβάνει η επόμενη γενιά ο Κωνσταντίνος  που δημιούργησε δύο νέες ετικέτες το “Κτήμα Μητραβέλα” και το “Red on Black”. Το 2011 ο Κωνσταντίνος παράγει ένα super-premium κρασί, από δύο πολύ παλιά αμπέλια (45-55 ετών) που θα γίνει το κρασί αστέρι της σειράς. Ένα value-for-money κόκκινο κρασί, το “New Red”,  εισήχθη το 2013.

Κτήμα Τσέλεπου

rsz_dsc_9807

Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος Τσέλεπου, τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα όπου τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το 2003 ο Γιάννης Τσέλεπος, ολοκληρώνοντας τις αναζητήσεις του μέσα στο πελοποννησιακό οινοπέδιο, επιλέγει και αγοράζει 85 στρέμματα, ενός αμπελώνα 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας σε υψόμετρο 380 μέτρων και δημιουργεί το κτήμα Δρυόπη. Φιλοσοφία του η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir.  Δοκιμάστηκαν τα πολυβραβευμένα: Τσέλεπος ΠΟΠ Μαντινεία, Τσέλεπος ΠΟΠ Νεμέα, Δρυόπη Ροζέ (Αγιωργίτικο), Κτήμα Δρυόπη Reserve, Blanc de Gris (Moσχοφίλερο), Δίλοφος (Cabernet Sauvignon-Merlot) και τα αφρώδη Αmalia Brut και Amalia Rose.

Οινοποιείο Ρούβαλη

rsz_dsc_9730

Το κτήμα Οινοφόρος είναι δημιούργημα του Άγγελου Ρούβαλη, ενός πρωτοπόρου οινολόγου-οινοποιού που τελειώνοντας τις σπουδές του ως χημικός στην Ελλάδα το 1974, συνέχισε το 1980 στο Bordeaux και το 1982 εργάστηκε ως οινολόγος στον Συνεταιρισμό της Σαντορίνης. Στην συνέχεια αξιοποίησε μια παλιά ελληνική ποικιλία του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τον Ροδίτη, και φτιάχνοντας το κρασί Ασπρολίθι κρατά από το 1990 τα σκήπτρα του πιο εμβληματικού κρασιού αυτής της ποικιλίας. Η κόρη του Αγγελου Ρούβαλη -άξια οινολόγος και αυτή- έχει πάρει τα ηνία του οινοποιείου και στην  έκθεση παρουσίαζε όλη την γκάμα των κρασιών: το κλασικό Ασπρολίθι, τον Μικρό Βοριά Λευκό (Chardonnay- Sauvignon blanc), τον Μικρό Βοριά Ερυθρό ( Merlot- Cabernet Sauvignon), τον Μικρό Βοριά Λαγόρθι, τον Μικρό Βοριά Riesling και το Μικρό Βοριά Ροζέ (Syrah) όπως και από τη σειρά Ianos με κρασιά παλαίωσης Ianos Chardonnay, Ianos Cabernet Sauvignon, Ianos Syrah, και Ianos Cava και από την σειρά ο «Μίτος της Αριάδνης», τα δύο λευκά κρασιά Μitos Viognier – Ροδίτη και Mitos Sauvignon blanc – Ασύρτικο.

Αχαιών Οινοποιητική

rsz_dsc_9737

Το 2004 ο αιφνίδιος θάνατος του Κώστα Κατσικώστα, αναγκάζει τα παιδιά του ν’ αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Το κύριο βάρος πέφτει στην Σωσάννα που μόλις είχε τελειώσει οινολόγος σε Γαλλικά Πανεπιστήμια και στον αδερφό της Λουκά. Με νέες ιδέες για το κρασί –ο Άγγελος Ρούβαλης είχε ήδη ανοίξει τον δρόμο- η Σωσάννα αποφασίζει να δημιουργήσουν ποιοτικά εμφιαλωμένα κρασιά, αξιοποιώντας αποκλειστικά τις ελληνικές ποικιλίες του αμπελώνα της ορεινής Αιγιάλειας και γενικότερα της Αχαΐας. Η δουλειά πολύ βαριά για τους ώμους των νέων παιδιών, αλλά τα κουράγια μεγάλα που φυσικά οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δοκιμάσαμε τα:

Iron S – Λευκός Ξηρός – ΠΓΕ Αχαΐας, ποικιλία Σιδερίτης. Iron R – Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Πάτρας, ποικιλίαΡοδίτης Αλεπού,  Laoura Nera – Ερυθρός ξηρός, ΠΓE Πλαγιές Αιγιαλείας, ποικιλία Μαυροδάφνη  Fairytale – Ροζέ ημίγλυκος, από την συνοινοποίηση των ποικιλιών 90 % Μοσχάτο – 10% Μαυροδάφνη.

Κτήμα Μερκούρη

rsz_1dsc_9821

Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο (2χλμ), τον Πύργο (12 (χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (32 χλμ). Η ίδρυση του κτήματος ανάγεται στο έτος 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας, αγόρασε εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη. Ακολουθεί, λίγα χρόνια αργότερα, η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα με μοσχεύματα της ποικιλίας «Ρεφόσκο» που εισάγονται από την βόρεια Ιταλία (Friuli). Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος, με ανανέωση των αμπελώνων,  με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.
Σήμερα το κτήμα διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας. Δοκιμάσαμε: Χόρταις, Κτήμα Μερκούρη Κάβα, Daphne Nera, Aυγουστιάτης, Ρεφόσκο, Μερκούρη Εstate.

Oινοποιείο Μονεμβασιάς

rsz_dsc_9796

Η Οινοποιητική Μονεμβασίας ιδρύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 στη Moνεμβασιά Λακωνίας από το Γιώργο Τσιμπίδη. Τα σχέδια του Γιώργου ήταν φιλόδοξα καθώς στόχος του ήταν η αναβίωση του οίνου Μalvasia, ενός κρασιού που αποτέλεσε στο παρελθόν, εξαγώγιμο προϊόν κι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να παράγεται στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαδέρες, Κροατία, Καλιφόρνια. Μέχρι πρόσφατα μόνο στον τόπο που το γέννησε και που έφερε το όνομά τουτου δεν παράγονταν! Ο Γιώργος τα κατάφερε και ο οίνος Π.Ο.Π. Μονεμβασία – Malvasia κατοχειρώθηκε και η Οινοποιητική Μονεμβασία  τον εμφιάλωσε για πρώτη φορά το 2013 ύστερα από 2 ετή παλαίωση. Από τότε ο Γιώργος έβγαλε πολλές ετικέτες, ο τελευταίος του όμως έρωτας είναι η Κυδωνίτσα, που κατά πώς μας ενημέρωσε θεωρείται μιά από τις πιό ενδιαφέρουσες παγκοσμίως νέες ποικιλίες. Την δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε.

Κτήμα Μπριτζίκη
rsz_dsc_9838

Η Οικογένεια Μπριντζίκη, ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου. Το όραμα είναι η δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής φημισμένη για την αμπελοκαλλιέργεια της. Οι αυτόχθονες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι ο Ροδίτης, ο Τινακτορώγος, η Μαλαγουζιά ,το Φιλέρι , το Ασύρτικο (λευκές ποικιλίες) και ο Αυγουστιάτης , το Αγιωργίτικο και Merlot (ερυθρές ποικιλίες). Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο και το 2012 το  Κτήμα Μπριντζίκη χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα. Για το χαρακτηρισμό αυτό συνέβαλαν η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

 

 

<