More

Παραδοσιακή Κουζίνα Θεσσαλονίκης

Οι γαστριμαργικές επιλογές στη Θεσσαλονίκη είναι αμέτρητες και ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Αν υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που παραμένει διαχρονικά κοσμοπολίτικη και γαστρονομική πρωτεύουσα, είναι δίχως άλλο η Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη μοναδική σχέση της Θεσσαλονίκης με το φαγητό και τη μαγειρική, τη συναντά κανείς τόσο στις αγορές (Μοντιάνο, Καπάνι) -που ανεφοδιάζονται με τους καρπούς της πλούσιας μακεδονικής γης, όσο και στα εστιατόρια της πόλης, στα αμέτρητα τσιπουράδικα, ουζάδικα, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, τα σύγχρονα μαγειρεία, τα πατσατζίδικα, ταχυφαγεία και ζαχαροπλαστεία που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Η Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, αγκάλιασε όλες τις εθνότητες και κοινότητες που συνυπήρξαν (Ελληνική, Εβραϊκή, Φράγκικη, Βυζαντινή, Τούρκικη, Μικρασιάτικη, Πολίτικη, Ποντιακή) που ενώ η κάθε μία ξεχώριζε με την κουζίνα της, στην πορεία, τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματά τους ενώθηκαν και δημιούργησαν τη Θεσσαλονικιώτικη κουζίνα.

Από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν και δίνουν την ταυτότητα της πόλης είναι το Θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – αλμυρή ή γλυκιά -, τα τρίγωνα Πανοράματος γεμιστά με κρέμα ή με σοκολάτα, το πολίτικο μαστιχωτό τσουρέκι και τέλος τα σιροπιαστά γλυκά.

Ο πατσάς, είτε χοντροκομμένος είτε ψιλοκομμένος, μπήκε στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης μετά το 1922 με τον ερχομό των προσφύγων και μέχρι σήμερα παραμένει το προσφιλές πιάτο των ξενύχτηδων, ειδικά μετά από κραιπάλη.

Στα θαλασσινά και στα αλίπαστα η Θεσσαλονίκη είναι “μανούλα”, αφού όλα τα καλούδια του Αιγαίου βρίσκονται καθημερινά στις αγορές της και προσφέρονται με μικρασιάτικες συνταγές στις ψαροταβέρνες, στα στέκια της Άνω Πόλης και στα τσιπουράδικα. Αν η καρδιά σας επιθυμεί ψαράκι φρέσκο, θαλασσινά και φρούτα της θάλασσας, η Καλαμαριά είναι ο κατάλληλος προορισμός.

Πρωταθλητής και στα ταχυφαγεία είναι η Θεσσαλονίκη (με πρωτεργάτη την Τούμπα), όπου ο γύρος, τα σουβλάκια, οι πανσέτες και τα σουτζουκάκια δημιουργούν απίστευτης νοστιμιάς, γρήγορα αλλά και ποιοτικά φαγητά.

Εκτός από τις κλασικές ταβέρνες που αγαπούν οι καλοφαγάδες, τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν νέου τύπου γαστρονομικά στέκια από παρέες νέων σεφ που ανανέωσαν με μεγάλη επιτυχία τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Συμπερασματικά: όπου κι αν φας στη Θεσσαλονίκη, θα γευτείς το μεράκι και το κιμπαριλίκι της. Εάν μάλιστα συνοδεύσεις το φαγητό σου με τα ξακουστά κρασιά και αποστάγματα (τσίπουρα και ούζα) των σπουδαίων μικρών και μεγάλων παραγωγών της Χαλκιδικής, Δράμας και Νάουσας, τότε πια θα έχεις την ολοκληρωμένη εικόνα του γαστρονομικού γαλαξία της νύφης του Θερμαϊκού.

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ