Yoleni's Greek Gastronomy Center

Μαΐ 29 2018

Yoleni’s Greek Gastronomy Center

Μετά από 5 χρόνια εξερεύνησης κάθε γωνιάς της Ελλάδας, η Yoleni’s είναι το κορυφαίο ελληνικό delicatessen στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά και έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 1000 προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα από 150 αξιόλογους παραγωγούς, προβάλλει την αφρόκρεμα των ελληνικών γεύσεων σ’ όλον τον κόσμο.

Η νέα στατηγική του Yoleni’s είναι η δημιουργία του Κέντρου Ελληνικής Γαστρονομίας (Greek Gastronomy Center) και χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ελληνικές πρώτες ύλες να δραστηριοποιηθεί δυναμικά και στον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας.

Η επιλογή του Yoleni’s να αναδείξει στο κέντρο της Αθήνας τα προϊόντα, τις γεύσεις αλλά και τους δημιουργούς (παραγωγούς, σεφ) από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του Ποιοτικού Τουρισμού, που βρίσκει στην Γαστρονομία έναν καθοριστικό εκφραστή της ταυτότητας κάθε τόπου και φυσικά να δώσει στον επισκέπτη της πόλης μας την ευκαιρία να ζήσει ευχάριστες εμπειρίες.

Eπίκεντρο της δραστηριότητας του Yoleni’s Greek Gastronomy Center και έδρα της εταιρείας είναι το εντυπωσιακό κτήριο της Σόλωνος με τους 6 ορόφους του, ο καθένας τους με εξειδικευμένες χρήσεις.

 

Υπόγειο: Υoleni’s Wine & Spirit Cellar

Η ομάδα του Yoleni’s Wine & Spirit Cellar, κατόπιν αυστηρής επιλογής, μάς προτείνει τις πιο εκλεκτές ετικέττες κρασιού του ελληνικού αμπελώνα. Στον χώρο λειτουργεί κάβα και wine bar όπου μπορείτε να απολαύσετε τις προτάσεις κρασιού του expert sommelier, καθώς και τα γευστικά πιάτα της οικογένειας της Yoleni’s.

Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 00:00

Κυριακή 10:00 – 20:00

 

Iσόγειο: το εδωδιματοπωλείον

Yoleni's Greek Gastronomy Center - Greek Gastronomy Guide

Στο παραδοσιακό εδωδιμοπωλείο και μανάβικο το “Χωριουδάκι” ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 1000 και πλέον προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα, αυθεντικά αλλαντικά και τυριά από κάθε άκρη της Ελλάδας καθώς και ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 00:00

Σάββατο 09:00 – 00:00

Κυριακή 10:00 – 20:00

 

Ισόγειο: Coffee Corner – εστιατόριο Υoleni’s

Το αίθριο στο πίσω μέρος του ισογείου του Yoleni’s, λειτουργεί ένας πολυπεπίπεδος χώρος ως coffee corner και ως εστιατόριο.

Στο coffee corner σερβίρονται λαχταριστά σάντουιτς από εκλεκτά πολύσπορα ψωμιά, φρέκιες σαλάτες, εποχιακές σούπες, αρωματικοί καφέδες, φρέσκοι χυμοί.

Ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον έχουν οι πίτες από κρητικό χειροποίητο φύλλο με γέμιση εμπνευσμένη από γεύσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Για την παρασκευή τους έχουν επιλεγεί ορισμένες τοπικές συνταγές που μετατραπήκαν σε γεμίσεις για πίτες (κερκυραϊκή παστιτσάδα, τσιγαρέλι και μελιτζανοκιμαδόπιτα, παστρουμαδόπιτα, σμυρνέικη κυμαδόπιτα, μανιταρόπιτα). Οι πίτες παράγονται επί τόπου στον φούρνο του καταστήματος και διατίθενται και ως street food.

Τον Μάιο του 2018 παρουσιάστηκε στο εστιατόριο του Yoleni’s το μενού Τοpos, μια ολοκληρωμένη εμπειρία εξερεύνησης ελληνικών γεύσεων τόσο για τους αλλοδαπούς επισκέπτες όσο και για τους Έλληνες λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Ο Topos στους καιρούς της γαστρονομικής ισοπέδωσης ή της κυριαρχίας των διεθνών τάσεων έρχεται να βάλει, από την πλευρά του, στη ζυγαριά το μέτρο, τις γεύσεις των γλυκών και των νοσταλγικών αναμνήσεων, τις γεύσεις των τόπων της χώρας μας.

Έξι προικισμένες μαγείρισσες η Kωνσταντίνα Βούλγαρη από την Κρήτη, η Στέλλα Σπανού από την Μακεδονια-Θράκη, η Φιλίτσα Καραμανλή από τα Νησιά του Αιγαίου, η Ελένη Αρμένη από τα Ιόνια νησιά, η Λίλα Τάτση από την Ήπειρο και η Σταυριανή Ζερβακάκου από την Πελοπόννησο παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά πιάτα των περιοχών τους. Δεκαοκτώ συνταγές που κουβαλούν πίσω τους, περήφανους τόπους, ιδιαίτερους τρόπους παραγωγής, ντόπια προϊόντα, ανθρώπους με αξίες, πολιτιστικές ανταλλαγές, γαστρονομικούς πολιτισμούς.

Σοφρίτο, τζιλαδιά, παστιτσάδα, προβατίνα τραχανά, τσιγαρέλια, οσπριάδα, χόντρος, λέξεις περίεργες, γεύσεις απροσδόκητες, ταυτισμένες με γλεντοκόπια, κυριακάτικες οικογενειακές συνευρέσεις, γιορτές, βεγγέρες. Με απλά λόγια, ο πολιτισμός της καθημερινότητας κάθε τόπου, η ταυτότητα κάθε περιοχής.

Το Yoleni’s Greek Gastronomy Center γίνεται έτσι ο πρεσβευτής των γαστρονομικών προορισμών της χώρας όσον αφορά τα εδέσματα και τα προϊόντα τους και προετοιμάζει τους επισκέπτες του για το συναρπαστικό ταξίδι στις ελληνικές γεύσεις.

Τα 18 φαγάκια σερβιρισμένα σε μικρότερες της κανονικής μερίδας – ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί όλη την ποικιλότητα των ελληνικών εδεσμάτων – συνοδεύονται από μια ευρεία γκάμα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.

To έντυπο του μενού είναι η απεικόνιση της νέας ταυτότητας, καθώς ομοιάζει με εγχειρίδιο της Γαστρονομικής πατριδογνωσίας της Ελλάδας. Είναι ένα μικρό γαστρονομικό λεξικό, όπου με την σειρά τους παρουσιάζονται όλοι οι συντελεστές της γαστρονομίας, τα πιάτα, οι συνταγές, οι δημιουργοί των εδεσμάτων και οι γαστρονομικοί προορισμοί που εκπροσωπούνται. Στο τέλος καταγράφονται και τα κυριότερα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των εδεσμάτων και διατίθενται στο εδωδιμοπωλείο της Yoleni’s.

 

Πρώτος όροφος: Το κρεοπωλείον – steak bar Carnicero

.

Το πρότυπο κρεοπωλείο του “Carnicero meat & delicatessen” ενώνει τις δυνάμεις του με την πολύχρονη πείρα του γνωστού σεφ Ηλία Σκουλά στο χώρο της εστίασης και δημιουργεί μια νέα πρόταση: Το “Magna Grecia – Antica Macelleria Carnicero”. Ο χώρος μας δίνει τη δυνατότητα είτε να προμηθευτούμε για το σπίτι εκλεκτά, νωπά κρέατα, είτε να τα απολαύσουμε επιτόπου στο εστιατόριο του χώρου.

Eκτός των μαγειρευμένων εδεσμάτων που επιμελήθηκε ο Ηλίας Σκουλάς, θα μπορέσει κανείς να δοκιμάσει ό,τι πιο ιδιαίτερο υπάρχει σε κρέας νωπό φρέσκο ή σιτεμένο, όπου ξεχωρίζουν κρέατα σε εκδοχή Τagliata, Bistecca, Filetto, Rib-Eye, T-bone steak.

Και φυσικά ανεπανάληπτο είναι και το σχετικό Burger του Carnicero.

Τρίτος Όροφος: Yoleni’s Cooking Classes by Dina Nikolaou

Στον 3ο όροφο του Yoleni’s Greek Gastronomy Center, η Ντίνα Νικολάου, η πολυβραβευμένη σεφ και πρέσβυρά μας στο Παρίσι -το 2017 το εστιατόριό της Evi Evane, κατακτά την κορυφή, όταν ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας Publo Paris, το ανεβάζει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του τη μεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι»- παραδίδει μαθήματα σε όσους αγαπούν το φαγητό και θέλουν να ανακαλύψουν νέους δρόμους της γεύσης.

Στα Yoleni’s Cooking Classes η Dina Nikolaou μυεί σε πολλά μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας, μάς γνωρίζει σπουδαίους Έλληνες παραγωγούς αλλά και μοναδικές συνταγές εδεσμάτων και γλυκών.

Με έμφαση στην ελληνική μαγειρική, αλλά κυρίως τα τοπικά προϊόντα, οργανώνονται «γευστικά ταξίδια» και συστήνονται μοναδικά προϊόντα μικρών παραγωγών, κρασιά ξεχωριστών οινοπαραγωγών σε θεματικά αφιερώματα ή σε αρμονικά παντρέμματα εδεσμάτων με κρασιά.

Παράλληλα, προσκεκλημένοι φίλοι της γεύσης, Έλληνες σεφ, γευσιγνώστες, δημοσιογράφοι εστιάτορες χαρίζουν τα «φώτα τους», τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους στους μαθητές της “σχολής”.

Τυπικό παράδειγμα “μαθημάτων” των Yoleni’s Cooking Classes by Dina Nikolaou ήταν το απολαυστικό σεμινάριο μαγειρικής και γευσιγνωσίας που έγινε τον Μάιο του 2018, όπου τα κρασιά της οινοποιίας Λαφαζάνη ταίριαξαν με τις νόστιμες δημιουργίες του κρεατοτέχνη Αντώνη Καραμαλέγκου της εταιρίας Carnicero, ενώ η οικοδέσποινα Ντίνα Νικολάου, δημιούργησε σπιτικές σάλτσες που συνδυάστηκαν με το μενού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η τρίτη γενιά της οικογένειας, η Αθηνά Λαφαζάνη, μαζί με τον πατέρα της Βασίλη Λαφαζάνη και έδωσαν πληροφορίες για το οινοποιείο τους, που παράγει περί τα 4.000.000 λίτρα τον χρόνο και είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας, από τα οποία το 80% καταναλώνεται εντός της χώρας ενώ το 20% περίπου εξάγεται.

 

Τρίτος όροφος: Yoleni’s Olive Oil Bar

Yoleni's Greek Gastronomy Center - Greek Gastronomy Guide

Στην καρδιά της Αθήνας, στην πόλη που πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά και που ως δώρο έλαβε την καρπερή ελιά, δημιουργήθηκε το πρώτο Οlive Oil Bar στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα στον κόσμο. Μια πρωτιά που την δικαιούταν το Ελληνικό λάδι, το μοναδικό αυτό προϊόν της Ελληνικής γης, – που όλοι μας γνωρίζουμε το πόσο αναξιοποίητο παραμένει ακόμα – και που χάρη στην πρωτοβουλία της Gaea, της πιο πολυβραβευμένης διεθνώς ελληνικής εταιρείας στον τομέα του λαδιού, δίνεται η ευκαιρία να το γνωρίσουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της πόλης.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στο Oil Bar γίνονται διαδραστικές γευσιγνωσίες, παράλληλα με τις αφηγήσεις για την ιστορία του ελαιόλαδου, τις ιδιότητές του, τους παλιούς αλλά και τους σύγχρονους μύθους, τα κριτήρια της γεύσης του. Η εκπαίδευση των καταναλωτών σε θέματα διατροφής και η σωστή ενημέρωση τους για τα εθνικά μας προϊόντα, μπορεί να τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά και ευπώλητα.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Olive Oil Bar της Gaea, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα από την παρουσία του ξύλου και μιας καλόγουστης διαρρύθμισης, απολαμβάνει κανείς στην οθόνη ένα εξαίρετο video γυρισμένο στην Κρήτη που αφορά την ελιά.

Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Στην Ελλάδα, τα πρώτα ίχνη ελιάς εντοπίστηκαν σε ανασκαφές στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο, όπου βρέθηκαν απολιθωμένα φύλλα ηλικίας πενήντα χιλιάδων ετών. Κατά τον Γάλλο ερευνητή Πωλ Φωρ, οι Κρήτες της νεολιθικής εποχής ήταν αυτοί που μεταμόρφωσαν τις άγριες ελιές σε καλλιεργήσιμα δέντρα. Έτσι, η πρώτη συστηματική καλλιέργεια της αγριελιάς γίνεται το 2000 π.Χ. στην Κρήτη, με το λάδι και την ελιά να καταλαμβάνουν σημαντική θέση στην οικονομία, την καθημερινή ζωή αλλά και τις θρησκευτικές τελετές.

Ρακομεζέδες της Κρήτης

Ρακομεζέδες

 

Στους πρώτους πίνακες που παρουσιάστηκαν στις οθόνες, ενημερωθήκαμε για το ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως, με μέσο όρο παραγωγής τους 240.000 τόνους, έναντι 1.500.000 τόνων της Ισπανίας και 500.000 τόνων της Ιταλίας. Βέβαια εμείς αναλογικά έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) παραγωγής extra παρθένου ελαιόλαδου έναντι της Ιταλίας (50%) και της Ισπανίας (20%). Μόλις τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ξεκίνησε να τυποποιεί και να εξάγει τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδά της, τα οποία μέχρι και σήμερα τα αξιοποιούν οι γείτονές μας Ιταλοί.

Στην κατανάλωση λαδιού ωστόσο, οι Έλληνες είμαστε πρώτοι, με περισσότερα από 17 λίτρα κατ’ άτομο ετησίως, έναντι 11 των Ισπανών, 9 των Ιταλών, 1,5 των Γάλλων και λιγότερο από ένα λίτρο των Βορειοευρωπαίων. Βέβαια, από τους Έλληνες, πρωταθλητές είναι οι Κρητικοί με τα 25 λίτρα κατά άτομο τον χρόνο, γεγονός που κάνει τους ξένους να απορούν, όπως ο ερευνητής Ancel Keys: «Πόσο λάδι τρώνε, Θεέ μου!» σχολίαζε καθώς έβλεπε την πράσινη σαλάτα να κολυμπάει στο ελαιόλαδο.

Στο παιγνίδι “τεστ των γεύσεων” στην μπάρα του Yoleni’s Οil Bar με την πατάτα, την τομάτα και την φέτα, επιβεβαιώνεται ότι το λάδι λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής και χημικός καταλύτης της γεύσης διάφορων τροφών. Έτσι συνειδοποιήσαμε γιατί εμείς ασυνείδητα βάζουμε λάδι (για εμάς τους Έλληνες όταν λέμε λάδι εννοούμε ελαιόλαδο) παντού! Η κορύφωση αυτού του παιγνιδιού έγινε όταν προστέθηκε ελαιόλαδο και σ’ ένα γλυκό (μυστικό) όπου κι αυτού η γεύση του απογειώθηκε!

Το καφενείο του Σκουλά στα Ανώγεια της Κρήτης

Ανώγεια

Για τις αρετές του ελαιόλαδου έχουν λεχθεί πολλά, οι δε μελέτες γύρω από τη σημασία του στη διατροφή είναι εκατοντάδες. Το ελαιόλαδο είναι άλλωστε το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας.

Μια κρητική παροιμία από έναν γέροντα στ’ Ανώγεια – την είπε χαμογελώντας πονηρά – συμπληρώνει τις ιδιότητες του ελαιόλαδου με τη σημαντικότερη αρετή του θείου αυτού δώρου για τους ανθρώπους: “Πιες λάδι κι έλα βράδυ!»

 

Τέταρτος όροφος: Υoleni’s Events Hall – αίθουσα εκδηλώσεων

Στον τέταρτο όροφο του Υoleni’s Greek Gastronomy Center βρίσκεται η αίθουσα εκδηλώσεων, εξοπλισμένη με μία γιγαντοθόνη και όλες τις υποδομές για να εξυπηρετήσει μικρά και μεγάλα συνέδρια (μέχρι 100 άτομα).

Στόχος της Υoleni’s είναι στην αίθουσα αυτή στο κέντρο της Αθήνας και στην καρδιά του Greek Gastronomy Center να φιλοξενούνται όλες οι εκδηλώσεις (και όχι μόνον) γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως και όλες οι συνεντεύξεις τύπου που αφορούν παρόμοιες δραστηριότητες στην περιφέρεια της χώρας.

Μιά τέτοιου χαρακτήρα εκδήλωση ήταν το “Press Event: Meet Lemnos Philema“. Μια εκδήλωση που σκοπό είχε την προβολή του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου Lemnos Philema 2018, το οποίο διοργανώνουν στη Λήμνο ο πολυχώρος «Αποθήκη» σε συνεργασία με το Taste Lemnos και το Lemnos Wine Trails, για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 27-29 Ιουλίου 2018.

Σκοπός του Lemnos Philema ήταν να αναδείξει τη τοπική γαστρονομία της Λήμνου με έναν διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του φιλέματος, και να τοποθετήσει το νησί στον «γαστρονομικό» χάρτη, ως ένα βασικό γαστρονομικό προορισμό.

Στο Press Event στο Υoleni’s Events Hall έγινε η παρουσίαση σε δημοσιογράφους και φίλους της Λήμνου του φεστιβάλ Lemnos Philema, ενώ παραγωγοί του νησιού παρουσίασαν τα προϊόντα τους, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, αλεύρια, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο, και άλλα, καθώς επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Φυσικά κάποιοι παραγωγοί του νησιού σύναψαν συνεργασία με το e-shop της Yoleni’s αφού αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της εταιρείας, η ανάδειξη και προώθηση των μικρών θησαυρών της ελληνικής γαστρονομίας.

 

Προσωπικό – service

To προσωπικό του Yoleni’s Greek Gastronomy Center είναι ένα από τα δυνατά ατού του. Με κατάρτιση επαγγελματική, αλλά και με εταιρική εκπαίδευση και γνώσεις της γαστρονομίας,  αφ’ ενός υποστηρίζουν τα προϊόντα και τις γεύσεις του πολυχώρου και αφ’ ετέρου με την καλή τους διάθεση δημιουργούν ένα κλίμα πρόσχαρο και αισιόδοξο.

Ο Βαγγέλης  Ρώτας  (chef) και ο Γιώργος Σαράντης (sous chef) έχουν την ευθύνη της brigade που παρασκευάζει όλα τα εδέσματα των μενού που σερβίρονται στο restaurant και συχνά – πάντα με το χαμόγελο στα χείλη – εξηγούν στους θαμώνες τις ιδιαιτερότητες των τοπικών γεύσεων.

Συμπέρασμα:

Συστηματικά και μεθοδικά στο κέντρο της Αθήνας, Σόλωνος 9 στο Κολωνάκι, σ’ ένα 6όροφο εντυπωσιακό κτίριο, το Yoleni’ s Greek Gastronomy Center κτίζει την καρδιά της Ελληνικής Γαστρονομίας. Μια επίσκεψη εκεί θα μας το πιστοποιήσει!

Κατάστημα Υoleni’s στις Η.Π.Α

Το πρώτο φυσικό κατάστημα Yoleni’s στις Η.Π.Α. στεγάζεται σε ένα landmark κτήριο του 1895, στο κέντρο του Providence. Με έναν και μοναδικό στόχο τη γνωριμία των Ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής, στο κοινό των Ην. Πολιτειών! Το κατάστημα παρουσιάζει ένα μεσογειακό παντοπωλείο με πολλές εμπειρίες σχετικές με την Ελληνική γαστρονομία, αλλά και ένα μοναδικό εστιατόριο, με αυθεντικές ελληνικές συνταγές, από προϊόντα των παραγωγών μας!

RELATED

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!