ΒορΟινά 2016

Τα ΒορΟινά 2016
Feb 05 2016

ΒορΟινά 2016

Οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας για μία ακόμα χρονιά κατέλαβαν την Αθήνα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, φέρνοντας μαζί τους τον οινικό πλούτο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, προκειμένου να τον παρουσιάσουν όπως καθε χρόνο, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά 2016».

«Τα ΒορΟινά», διοργανώνονται στις αίθουσες τις Μεγάλη Βρετανίας από την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», και κάθε χρόνο δίνεται η ευκαιρία στους φίλους του κρασιού, σε σπουδαστές αλλά και σε επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και της διασκέδασης να δοκιμάσουν μια εντυπωσιακή συλλογή από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και ξένων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα φημισμένα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί. Φρέσκα κρασιά, νέα και παλαιότερων εσοδειών. Οίνοι μονοποικιλιακοί ή από χαρμάνι, ξηροί, αφρώδεις, γλυκείς αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τους οινόφιλους.

Η σχέση μου με τα κρασιά, ερασιτεχνική μεν αλλά παλιά, βαστά από πολύ μακριά, όταν από το 1993 με τον Διονύση Κούκη και τον Δημήτρη Χατζηνικολάου επισκεπτόμασταν τα οινοποιεία του Bordeaux.

Με τον σημερινό καταιγισμό των κρασιών δεν μπορώ να βγάλω πέρα, χάνω το μπούσουλα για αυτό άλλοτε ζητάω βοήθειες «από το κοινό», άλλοτε από φίλους, αυτή τη φορά αποφάσισα να μοιραστώ τις απόψεις μου με τη καλή μου φίλη Χρύσα Γιατρά (οινολόγο-sommelier) που όντως με βοήθησε να αντιληφθώ καλύτερα κάποια πράγματα, να γνωρίσω παραγωγούς και να διαβάσω κάποια ψιλά γράμματα του ελληνικού κρασιού.

Σας παραθέτουμε στη συνέχεια τα κρασιά που είτε ξεχωρίσαμε είτε μας ξάφνιασαν: Το μέχρι πρότινος άγνωστο Βίβλινο (ποικιλία που διεκδικεί να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ) του Κτήματος Βιβλία χώρα με πιπεράτες και πολύ φρέσκιες νότες, το Ασύρτικο της Τέχνης Οίνου που αν και ηπειρωτικό, είναι πολύ φίνο και πολύπλοκο, ο Λευκοτσικνιάς του Κτήματος Βογιατζή, που η συμμετοχή της Malvasia Aromatica δίνει μια τσαχπινιά και διαφορετικότητα την οποία δεν μας έχει άλλοτε συνηθίσει σε ισορροπημένες εκφάνσεις η συγκεκριμένη ποικιλία και το λευκό Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη που όντας blend 3 ποικιλιών με το Chardonnay να περνά από βαρέλι και να δίνει μια υπέροχη βουτυράτη υφή. Στα ερυθρά, ο Φουντής με την κλασική καλή Ναουσαία του, το Negro Amaro στο Άλφα One 2009 του Κτήματος Άλφα που παρουσιάζεται αγέρωχο και πολυδιάστατο προσαρμοσμένο στα ελληνικά εδάφη, η τυπικότατη και αντιπροσωπευτική ονομασίας προέλευσης Γουμένισσα του Χατζηβαρύτη αλλά και το σχεδόν εξαφανισμένο μεν, στιβαρό δε, ηπειρώτικο Βλάχικο του Κτήματος Αβέρωφ. Λίγο πριν το τέλος αξίζει να αναφερθούμε στο νέο λευκό αφρώδες του Κυρ Γιάννη που κάνει την εμφάνισή του ως πικάντικο αλλά ταυτόχρονα ημίγλυκο και τέλος η φρέσκια Μαλαγουζιά του Κίτρους, πάλε ποτέ αγαπημένο, παραμένει επάξια στις προτιμήσεις μας.

Μόλις τελείωσε η καταγραφή και το μάθημα οινογνωσίας με τη Χρύσα, χάθηκα μέσα στο κόσμο και έψαξα να βρω τις οικείες και παρηγορητικές γεύσεις των αγαπημένων μου κρασιών. Στήθηκα μπρος τα περίπτερα του Γεροβασιλείου και του Κυρ Γιάννη και άρχισα το πίνειν και ουχί το δοκιμάζειν. Απόλαυσα λευκά από το Κτήμα Γεροβασιλείου το Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Μαλαγουζιά και κατόπιν τα ξινόμαυρα του Κυρ-Γιάννη, τον Διάπορο, τη Ράμνιστα, την Καλη Ρίζα και την Παράγκα.

Τα μαθήματα-μαθήματα, η ενημέρωση-ενημέρωση αλλά και οι συνήθειες-συνήθειες.

<