Ελληνικό Απόσταγμα 2016

Ελληνικό Απόσταγμα 2016
Feb 03 2016

Ελληνικό Απόσταγμα 2016

Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση των ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων “Ελληνικό Απόσταγμα 2016“, διοργανώθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ώρες 13:00 ως 20:00, στον ιστορικό χώρο της Αίγλης Ζαππείου (αίθουσα Ολυμπία) από την εταιρεία Vinetum (Οινόραμα, Διονύσια, Αφρός και Φυσαλλίδες, Ζυθογνωσία κ.ά.). Η εκδήλωση αυτή των γευστικών δοκιμών ήλθε σε μια στιγμή όπου τα ελληνικά αποστάγματα και ηδύποτα βρίσκονται πια σε εξαιρετική άνθιση και το κύρος τους και η εικόνα τους έχουν βελτιωθεί ριζικά συγκριτικά με το παρελθόν.

Εξαιρετικά τσίπουρα, αποστάξεις μονοποικιλιακών κρασιών (Σιδερίτης, Μαυροδάφνη, Ξινόμαυρο, Μοσχάτο Αμβούργου, Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά κλπ), premium oύζα, μπράντυ, τεντούρες, η διάσημη στο εξωτερικό μαστίχα, δημιουργούν μια δυναμική αγορά. Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι οι συσκευασίες σε μπουκάλια (Skinos, Finest Roots, ΦΙ Artisan Liquer, Dark Cave κλπ.) άψογα σχεδιασμένα από ελληνικές δημιουργικές γραφιστικές εταιρείες, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες των αποσταγμάτων της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι κορυφαίοι Έλληνες οινοποιοί εισέρχονται στην παραγωγή αποσταγμάτων.

Στην έκθεση “Ελληνικό Απόσταγμα” οι παραγωγοί του τσίπουρου και της τσικουδιάς, του ούζου, των ελληνικών αποσταγμάτων σταφυλής ή φραγκόσυκου και των παραδοσιακών και μη ελληνικών ηδύποτων (λικέρ) όπως η τεντούρα, η μαστίχα Χίου, το κουμκουάτ Κέρκυρας και το κίτρο Νάξου, μας παρουσίασαν έναν τεράστιο πλούτο -για τα ελληνικά δεδομένα- προτάσεων.

Εκτός του πλήθους των ελληνικών τυποποιημένων αποσταγμάτων και ηδύποτων, το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι έχουν παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση, καθώς παράγονται με σύγχρονες μεθόδους, κάποια μάλιστα παλαιώνουν σε βαρέλια, όπως τα διάσημα αντίστοιχα του εξωτερικού. Γι’ αυτό και η νέα γενιά των προικισμένων Ελλήνων bartenders και mixologists -που πρωταγωνιστούν και στην Ευρώπη- θέλουν να διαφοροποιήσουν γευστικά τις δημιουργίες τους χρησιμοποιώντας πλέον κυρίως τα ελληνικά αποστάγματα και λικέρ.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από ομιλίες για το ούζο με τον Ευστάθιο Βαρβαγιάννη, για το πάντρεμα ελληνικών αποσταγμάτων με τα ελληνικά ηδύποτα στα κοκτέιλ των Ελλήνων bartenders, και τέλος από την ομιλία για το μπράντι από τον Αργύρη Τσακίρη.

Συμμετείχαν με περίπτερα οι κάτωθι εταιρείες:

Avantes Distilery, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Αποστάγματα Καρδάση, Erganal Q.C. Laboratories, Three Cents, Κατσαρός Αποστάγματα, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Σιγάλα, Λαφαζάνης Οινοποιητική, Μαυράκης, Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας, Οινοποοιία Αποσταγματοποιία Παραπαρούση, Ούζο Βαρβαγιάννη, Ποτοποιία Σπέντζα-Ούζο Βέτο, Κ. Τσιλιλής ΑΕ, Τσίπουρο Ζαχαριά, Τσίπουρο Μπέλλα, Τσιπουρο Οικογένειας Αποστολάκη, Τσίπουρο Τυρνάβου “Το Δεκαράκι”, Finest Roots, ΦΙ Artisan Liquer.

Από όλον τον κατακλυσμό μεθυστικών γεύσεων από τα ελληνικά αποστάγματα, τις εντυπώσεις έκλεψε το βραβευμένο από την διεθνή έκθεση Concours Mondial de Bruxelles Spirit Selection 2013, τσίπουρο πενταετούς παλαίωσης της αποσταγματοτοποιίας Τσιλιλή, Dark Cave. Εξαιρετικά κομψή συσκευασία και γεύσεις και αρώματα από αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, σοκολάτα, βανίλια, μοσχοκάρυδο. Υποκλίθηκα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα Τonic Water της Three Cents σε γεύσεις Ginger Beer, Grapefruit, Lemon και Mediterrenean (αγγούρι, δυόσμο) που δοκιμάστηκαν σε συνδυασμό με τις τεντούρες των Finest Roots.

<