Το Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας

Το Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας - Greek Gastronomy Guide
Nov 12 2016

Το Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας, στις 12 Νοεμβρίου 2016, για το Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας, στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι Κορινθίας.

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 33ο Ελληνικό Πρωινό. Τριάντα τρεις περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές συνταγές των περιοχών τους και να αναδείξουν τον γαστρονομικό πολιτισμό τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Κορινθίας Δημήτρης Παππάς (της ενοποιημένης πλέον με αυτές των Αγίων Θεοδώρων και Ξυλοκάστρου) ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση και την συμμετοχή των παρευρισκόμενων, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής. Παρευρέθησαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης και μέλη της ξενοδόχοι, ως και τοπικοί παραγωγοί.

Στην παρουσίαση μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας, ο οποίος περιέγραψε τις διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης του Ελληνικού Πρωινού.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε τόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά και περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Κορινθία να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

Τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας ήταν:

Από ροφήματα τσάι του βουνού, πορτοκαλάδες, λεμονάδες και από αρτοσκευάσματα εκτός των άρτων και καρβελιών, σταφιδόψωμο με Κορινθιακή σταφίδα, κουλουράκια πορτοκαλιού και μουστοκούλουρα. Γλυκά κουταλιού και σπιτικές μαρμελάδες, ξηροί καρποί και φρούτα. Τρία ειδη ομελέτας με μανιτάρια, ντομάτα και τυρί, και δυό σούπες με τραχανά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα γλυκά και οι πίτες που παρουσίασαν οι σεφ του ξενοδοχείου Αλκυών (Σαμουήλ Κατσίνης, Δημήτρης Αλεξίου, Βασίλης Κανατάς). Από τις πίτες ξεχώρισαν η ριζόπιτα, η μανιταρόπιτα, η σπανακόπιτα (που είχε όμως και μυρώνια, σέσκουλα, ζοχιούς) και από τις γλυκές η κολοκυθόπιτα με σταφίδες, η γαλατόπιτα και η πορτοκαλόπιτα.

Στα γλυκά εντυπωσίασε ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος τόσο ως γεύση αλλά και ως παρουσίαση από τον Δημήτρη Αλεξίου (τα υλικά του: ελαιόλαδο με σiμιγδάλι και σιρόπι με πορτοκάλι, σταφίδες, κανέλα και βανίλια).

Το πιο εντυπωσιακό πάντως τοπικό έδεσμα ήταν η ντρέδουρα που έμοιαζε με μικρό σαραγλί (τα υλικά του: για το μεν φύλλο αλεύρι, ελαιόλαδο, ξύδι και πορτοκάλι και τη γέμιση καρύδι, ζάχαρη, σταφίδα Κορινθίας, κανέλα γαρύφαλλο, σουσάμι, γλυκάνισο και ξύσμα πορτοκάλι).

Υ.Γ. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ξενοδόχοι από τις παλιές ενώσεις (Ξυλοκάστρου, Αγίων Θεοδώρων) ενώθηκαν με της Κορίνθου, και με την παρουσία τους διατράνωσαν την ενότητα του κλάδου και την επιθυμία από κοινού να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω μιάς ενώσεως. Συμμετείχαν στην εκδήλωση μέλη του Δ.Σ.  από τα ξενοδοχεία Theoxenia, Pappas, Alkyon, Dafnie’s, Siagas, Bretania, Kalamaki Beach, Hotel Bakos,

Τις ευχαριστίες μας στη διεύθυνση και στο προσωπικό του ξενοδοχείου Αλκυών για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης για το Ελληνικό Πρωινό Κορινθίας.

<